Ata Alp And


FİLM ŞENLİĞİNDEN ALTIN KOZA´YA ADANA FİLM FESTİVALİ


            Adana Film Festivali dendimi sanat adına kimin içi kıpırdamaz? Bereketli toprakların  pambığına vura vura esen sanat rüzgârı insana çok şey duyumsatır doğrusu. Adanalılık bu olsa gerek biraz da.

            Pambık dedim de ne aklıma geldi bakın? Hani o Yaşar Kemal´ın adını unuttuğum romanına da girmeyi başaran, siyaset ağalığının cafcaflığına da soyunmaya kalkışması yüzünden tarla tapanı kaybedip, Adana´nın Dörtyol semtinde milli piyango satıcılığına kadar düşen züğürt ağamızın Yaşar Kemal´e söylediği o meşhur söz aklıma geldi. Ne demişti talihsiz züğürt ağa: ?Yavv Kemal bu Nobel dedikleri şeyi sana niye vermiyorlar?.. Şu pambığı bii satak da, yanımıza da Ayas Koleji müdürünü de alıp şu gidip alalım şu Nobeli sana? Kehhh kehh kehhh? Yaşar Kemal şimdi nasıl gülmez babam.

            Her neyse sinemadan ayrılmayalım şimdilik? Yaşar Kemal, Orhan Kemal´lerin, Yılmaz Güney´lerin yanına sanat adına kurumsallık taşıyan bir şey eklemek gerekirse film şenliğinden film festivaline işte size alın Adana Film Festivali. Adana Film Festivali´nin bu yıl çeyrek yüzyılı; fiilen gerçekleştirildiği bir çeyrek yüzyıl. Tabii burda yüzde elli fire vermişiz? 1969 yılında Adana Film Şenliği olarak doğan etkinliğin seneye 50. yılı ama biliyorsunuz ki biz bunun yarısını boşa harcamışız?

              1969 yılında Adana Belediyesi ile Adana Sinema Kulübü öncülüğünde gerçekleşen bir Adana Film Festivali var. Yiğiti öldüren de hakkını inkâr etmesin Adana Belediyesi´nin? Adana Film Şenliği de aslında en güzel Türkçeyle söylenmiş hoş bir söylem. Biz olsak Sayın Sözlü´nün yerinde, geçtiğimiz yıl Altın Koza söylemini rafa kaldıralım dediğinde, Adana Film Festivali yerine Adana Film Şenliği olsun derdik.

            Neyse, Adana Film Şenliği zaman içinde aralar verse de doksanlı yıllarda yeniden yapılmaya başlandı; Altın Koza Kültür ve Sanat Film Festivali gibi de uygunsuz isimler alarak sürdürdüğü etkinlik sürecinde depremler biraz çizik çektirse de sonunda gelip Adana Film Festivali´ne. Adana isminin geçmesi de yerinde tabii.

            Adana Film Şenliği´nden Altın Koza´ya, Adana Film Festivali´ne uzanan kesintili bu 25 yıl bir çok sinema değerinin ortaya konduğu bir alan olmuş. Ama en çok da Yılmaz Güney efsanesinin  doğduğu bir sahne olmuş? Metin Erksan´ın ?Kuyu? filmi ile Altın Koza´yı kazanırken; Yılmaz Güney´in ?Seyyit Han?la başlayan doğuşu? Dahası, aklımızda kaldığı kadarıyla Türk sinemasında akım yaratan ?Umut?, ?Acı?, ?Ağıt? ve diğerleri? Bu yüzden ki, Adana Film Festivali dendimi Yılmaz Güneyi anımsarım, Yılmaz Güney dendimi Adana Film Festivali´ni. Emek verenleri kutlarız.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00