Ata Alp And


FIRAT GEN VE ADANA


            Fırat Gen, Adana ve Çukurova müziğinin önemli isimlerinden biri. Bunu yalnızca eser anlamında değerlendirmek yanlış olur. Yapım anlamında da bunu farklı bir yere koymak gerekir. 

            Fırat Gen şiir, şarkı sözü yazmakta, beste yapmakta, saz çalmakta? 50-60 ürününden eser düzeyine yükselenler var. Özellikle, ?Söz verip gelmedin,söyle sebep ne? dizesiyle başlayan tanınmış bestesi halkın tanıdığı bir eser.

            Bunun yanı sıra Fırat Gen, Adana´da müzik yapımcılığı bir ilki başarmış bir isim denebilir? Herkes müzik yapımcılığı yapar, yapımcılık adına açılan işyerleri var var olmasına da onun ki daha farklı?

            Gen Plak, Adana´da üç şubeyle hizmet verirken, bir de İstanbul´da şube açmış. Yani, herkes İstanbul´da işyeri açıp, taşrada şubeler açarken, Fırat Gen bunu tersine çevirmiş?

            Bestekâr-Yapımcı Fırat Gen beyefendi hem bir müzik yapımcılığı firmasıyla yetinmemiş. Mehmet Zerentürk´le birlikte açtığı Zeren Plak´ı devir alarak işletmeye başlamış.

            Fırat Gen yani taşrada, Anadolu´da kurduğu yapımcılığının İstanbul şubesini İ.M.Ç.´ye açmış. Burası ilginç olduğu kadar güzel. Şimdi aradan yaklaşık 60 yıl geçmiş olmasına rağmen Fırat beyi buradan kutlamak gerekir. 

            Fırat beyin kutlamasını biraz da uzatmak lazım? Çünkü bir de birçok sanatçının da eser sahibi olmasını sağlamış. Plak, kaset çıkarmasına yardımcı olmuş. Bunların arasında Ferdi Tayfur, İzzet Altınmeşe, Sabit Gürses gibi isimler de var.

            Sanat sayfamıza verdiği röportajı okuyoruz; onu tanımaktan mutlu da oluyoruz?

            Diğer bir dikkatimizi çeken bir şey Müslüm Gürses caddesi hakkında?

            Debboy caddesi adının Müslüm Gürses caddesi olarak değiştirilmesini Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Hüseyin Sözlü´den semt sakinleri adına talepte bulunuyor Fırat Gen.

            Şöyle bir düşünüyoruz da?.

            Debboy caddesinin de tarihsel anlamı da kalmamış pek yani. Ortada artık debboy mebboy bir şey olmadığı gibi, metro da oraları yemiş, yutmuş. Konu irdelenip, değerlendirilerek, bir karara varılabilir. Rahmetli Müslüm Gürses Adana´da yetişen önemli bir ses sanatçısıdır.

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92