(DEFTER) Büyükelçi Hasan Sevilir AŞAN


GASTROANTEP İLE BÖLGESEL MARKALAŞMA

Gaziantep mutfağı 2015 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına dahil olmuştur, daha fazla coğrafi işaret kazanma yönünde tanıtım faaliyetlerini sürdürmektedir.


 

Gaziantep bugünlerde önemli bir uluslararası etkinliğe hazırlanmakta.

Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep’i Geliştirme Vakfının birlikte üstlendiği GastroAntep alanında Türkiye’de ilklerden biridir.

12-15 Eylül tarihleri arasında 4 gün sürecek festival, zengin içeriği ve giderek artan uluslararası katılımlar ile Antep için yeni bir tanıtım açılımı olabilecektir.

Bakımlı parkları ve bahçeleri ile göz dolduran Gaziantep, festival için altyapı ve üstyapı görsel düzenlemelerini büyük bir gayretle tamamlamaya çalışmaktadır.

***  

Mutfak sanatları, kültür, sanat, spor programları, sergi, konser, konferans, kortej ve çocuk etkinlikleri ile süslenen festivalde dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefler, tanınmış yerli şefler, gastronomi profesyonelleri ve akademisyenler yer alacaktır. Gastronomi üzerine 40’dan fazla konferans, atölye çalışması ve panel öngörülen Festivalde ayrıca ünlü şeflerin lezzet buluşmaları sunum ve gösterileri izlenebilecektir. (http://gastroantepfest.com/tr )

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, çabalarını Gaziantep’i uluslararası gastronomi turizminden pay alan yeni bir oyuncu yapma yönünde yoğunlaştırdıklarını dile getirmiştir.

Gaziantep mutfağı 2015 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına dahil olmuştur, daha fazla coğrafi işaret kazanma yönünde tanıtım faaliyetlerini sürdürmektedir.

***

İlk yerleşimleri tarih öncesi çağlara dayanan Gaziantep Mezopotamya’nın kuzeyinde, ipek yolunun merkezindeki eşsiz konumunun ve binlerce yıllık stratejik öneminin idraki içinde görülmektedir.

Tarihi, kültürü, fikri ve ilmi değerlerinin yanı sıra yakın coğrafyasında öne çıkan mutfakları da bünyesinde birleştirip eşsiz bir mutfak kültürü yaratan Gaziantep bu anlamda bölgesi için de şans oluşturmaktadır.

Gaziantep’in gastroturizm alanında ilerleyişi benzer mutfak geleneğine sahip Maraş, Şanlıurfa, Hatay, Adıyaman, Mardin, Kilis, Osmaniye ve Adana gibi etkileşim içinde olduğu yakın çevresi için de önemli ekonomik kazanç ve moral avantajlar sunabilecektir.

GastroAntep girişiminin komşu kentler tarafından bir imece ve dayanışma ortamı içinde desteklenmesi, bölgesel markalaşmanın yolunu açabilecektir. Civar belediye ve kent konseylerinin bu yöndeki ortak sinerjisi bölgesel cazibe yaratabilir.

***

Dikkatimizi celbeden başka bir hususu burada paylaşmak isterim. İkisi de aynı familyadan gelen menengiçin kahvesi olmasına karşın, Antep fıstığından kahve yapılmadığı, pistachio adı altında pazarlanan kahvenin, menengiçten kavrulduğu söylenmektedir. GastroAntep’e önerimiz festivalde gerçek Antep fıstığı kahvesi sunumu da gerçekleştirmeleridir.

Esenlik dileklerimle

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22