Cezmi DOĞANER


GÜZELLİĞE SAHİP OLMAK


Güzel sevmek günah değil 

Dört kitapta yerin gördüm. Karacaoğlan Güzellikle karşılaştığımızda içimizde uyanan en baskın dürtü, ona sahip olma dürtüsüdür. Güzelliği tutmak, ona yaşamımızda yer vermek isteriz. Şunu söylemek gelir içimizden: ?Ben buradaydım, bunu gördüm ve benim yaşamımda yer etti.?

Ancak güzellik uzaktadır hep; ya bir daha hiç gitmeyeceğimiz yerlerdedir.

?Güzellik ve güzelliğe sahip olma konularına uzun yıllar kafa yoran Ruskin (John Ruskin, d. 8 Şubat 1819 ? ö. 20 Ocak 1900, İngiliz yazar, şair, sanat ve toplum eleştirmenidir.) beş temel sonuca vardı. Birincisi, güzellik, aklı psikolojik ve görsel olarak etkileyen birden fazla etkenin neden olduğu karmaşık bir sonuçtu. İkincisi, güzelliğe karşılık vermek ve ona sahip olmak insanların doğuştan taşıdıkları bir eğilimdi. Üçüncüsü, güzelliğe sahip olma tutkusu kimi zaman çok kaba biçimde ifade edilebiliyordu: gidilen yerden hediyelik eşyalar ve halılar almak, ismini sütunlara kazımak ya da fotoğraf çekmek gibi. Dördüncüsü, güzelliğe sahip olmanın aslında tek bir yolu vardı, o da güzelliği anlatmaktan ve ona neden olan psikolojik ve görsel etkenlerin bilincine varmaktan geçiyordu. Son olarak, bu bilinçli anlama sürecini gerçekleştirmek için en etkili yöntem güzel yerleri sanat yoluyla tasvir etmekti. Bunun için gördüklerimizi, yeteneğimiz olup olmadığını düşünmeksizin resme ya da yazıya aktarmamız gerekiyordu.

Resim sanatı, insan soyu için yazıdan bile daha önemlidir ve her çocuk yazı yazmayla birlikte resim yapmayı da öğrenmelidir. Oysa resim sanatı ihmal edilmiş hor görülmüştür.

Ruskin bu açığı kapatmak için 1857´de Resim Sanatının Esasları ve 1859´da Perspektifin Esasları olmak üzere iki kitap yayınladı.?(1)-(2)

Batı insanı Ana okulundan itibaren ?Güzelliği düşünme? ortamı içinde yetişiyor ve bunu öğreniyor.

Uygarlık güzellik mücadelesidir.

Sağlık, birlikte yaşam, ahlak, güzellik içindir.

Sanat güzellik içindir.

Türkiye´de eğitim programlarından Felsefe, müzik ve resim derslerinin kaldırılması ile öğrencilerin gelecekte ?Güzelliği düşünme?, saygı, sevgi gibi günlük yaşamda insanı yaşama bağlayacak tutum ve davranışlardan uzak, saldırgan, görgüsüz, ?efe?ler yetişecektir.

Güzel sanatların karşısına bağnaz, gerici çağdışı, dinci geleneği çıkaran zihniyet topluma eğemen olmaya başladı. Güzelliklerin yerini çöl bağnazlığı alacaktır.

Güzelin görünmez ışınlarını içlerine geçirmiyen insanlardan korkunuz. Bunların ne topluma ne de kendilerine yararı olur. Yararsız insan zararlı insandır.

Yaşamın gerçek amacı, güzel uğrunda ve güzellik içinde yok olmaktır.

(1) Seyahat Sanatı, Alain de Botton, sayfa 226, Sel yayıncılık, İstanbul

(2)Susamlar ve Zambaklar, John Ruskin, çeviren Türkan Turgut, Babil

Yayınları, deneme, 152 sayfa (Türkçe çevirisi yapılan kitabı)

YAZARLAR

  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • BIST 100

    9698,89%0,56
  • DOLAR

    32,55% 0,03
  • EURO

    34,84% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2431,37% 0,07
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00