Ata Alp And


HALK ŞİİRİNDEN DİVAN ŞİİRİNE-2


Geçen hafta, divan şiirinden söz ederken, divan şiiri hakkındaki düşüncelerimiz nedeniyle de, divan şiirini yazmanın öyle her babayiğidin harcı olamayacağını da vurgulamıştık.

            Hece ve ses yapısını belirtilen kalıplardaki ölçülere göre kurmak, uyağı, şiirselliği yakalayabilmek yetenek, birikim ve ustalık ister.

            Fuzuli, Nabi, Şeyh Galip, Nef´i ve Baki gibi birçok önemli Divan şairlerinin kalıcı eser ortaya koyabilmek için divan şiirinin eleğinden ustaca geçtiklerini de ayrıca söylemeye gerek yok aslında.

Perişan halin oldum sormadın hal-i perişanım

                Gamından derde düştüm kılmadın tedbir-i dermanım

                Ne dersin rüzgarım böyle mi geçsin güzel hanım

                Gözüm canım efendim sevdiğim devletli sultanım. (Fuzuli)

            Fuzuli´nin ?Perişan Halin Oldum? adlı murabbasından alınan yukarıdaki dörtlüğü günümüz Türkçesinde de kolayca anlaşılacak gibi olsa da, bunun tüm divan şiirleri için geçerli olmayacağı da bir gerçektir?

            Divan şiirinin diğer bir zorluğu da, özellikle günümüz insanının artı Türkçe olanağına yaslanmışlığını da kıyaslanan bir pozitif değer olarak aldığımızda, imlâ değerlerini oluşturan yazı işaretlerinden oluşması nedeniyle, okuma ve yazmada ilerlenemez bir durumda olduğu gerçeğiyle karşılaşılır.

            Kuşkusuz ki her şiir, şiir tarzı ve akımı kendi dönemine uygun bir kabulün sonucuna göre değerlendirilir. Bu nedenle de, divan şiirini dönem yaşamı içerisinde düşünmeliyiz.

            Divan şiirini işte, demografik ve toplumsal yapısı inceleyerek, kendi  döneminde gözlemlemeye çalıştığımızda elitler ve saray katında kendine daha çok yer bulan ve himaye edilen bir sanat olgusu olduğu sonucuna varılır.

26Kuşkusuz ki salt divan şiirinden de ibaret değildi o zamanın toplumu?

            Divan şiirinin olumlu karşılandığı bir alanda müziktir?

            Aruz şiir kalıplarının Türk müziği makam ve usul kalıplarına, müzikal yapıya daha uygun olması nedeniyle beste konusunda divan şiirinin tercih edildiği de bir gerçektir?

            Türkçede olmamasına rağmen Arapça ve Farsçadaki bazı sözcüklerde uzun ünlünün bulunması da,açık ve kapalı hecelerin müzikle bağını sürdürmesi yönünden bir tercih konusu yaptığı da bilinen bir gerçektir.

YAZARLAR

  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00