Ahmet DUMAN


İç politika mı? Dış Politika mı?

Osmanlının çökme ve dağılma süreci çok acıklı ve acılı bir süreçtir.


Osmanlının çökme ve dağılma süreci çok acıklı ve acılı bir süreçtir.

Rus Çarı 1. Nikola, 09 Ocak 1853 tarihinde bir konser çıkışı, sohbet ettiği, İngiltere’nin Moskova Büyükelçisine Osmanlı imparatorluğundan söz ederken “Hasta adam” deyimini kullanmış ve o tarihten sonra Avrupa başkentlerinde Koca İmparatorluk böyle anılır olmuştur.

1911 yılında İtalya Osmanlının Trablusgarp vilayetine çıkartma yaptığı zaman Avrupa’da bir ülke dahi itiraz etmemiş ve İtalyanları desteklemişlerdir. Çünkü İtalya çıkarma yapmadan önce 10 yıl tüm Avrupa Başkentlerini diplomasi yoluyla ikna etmişti. Bunu yaparken gizliliğe çok dikkat etmiş Osmanlının o devletler nezdinde bulunan büyükelçilerinin gözünden ve kulağından alabildiğince kaçırabilmiştir.  İtalya bu dikkat ve gayreti Osmanlının çok kötü durumlarda olduğu bir dönemde göstermiştir. Nasıl olsa hasta adamdır deyip akşam karar verip sabah Bingazi’ye asker çıkarmamıştır. Bunun önemli bir nedeni de Osmanlının her şeye karşın o zamanki Dünyada bir diplomatik ağ kurabilmiş olmasıdır.

Bu günlerde Türkiye Cumhuriyeti ordusuyla sınırlarının ötesinde bir harekât gerçekleştirmektedir. Neredeyse yıllardır Cumhurbaşkanımızın her konuşmasında yer verdiği ‘Fıratın Doğusuna’ beklenen bir harekâttı. Sonuçta gerçekleşti. Şu anda sürmekte olan bu eylemde Allah askerlerimizin yardımcısı olsun.

Dünya büyük Fetihler ve Zaferler dönemini çook gerilerde bıraktı. Bu nedenle benim dileğim, bu eylemden beklenen Güney Sınırımızın güvenliğinin sağlanması sonra da Ordumuzun sağ salim evine dönmesidir.

Ancak, harekâtın başladığı günlerden bu güne kadar ortaya çıkan bir gerçek var: Anlaşıldığına göre diplomatik alt yapısı iyi hazırlanmamış bir harekât bu. Dünyada bir ülke bile bu oldukça haklı eyleminde Türkiye’nin yanında yer almıyor. Kınayanlar var! Sokaklarında Tayyip Bey’in lehine posterleriyle gösteriler yapılan Filistin’den bile bir destek gelmemiş durumda. Milyonlarca aç susuz insanını bağrımıza bastığımız Arap veya Müslüman Ülkeler birliği Türkiye’yi kınama yarışında!

Bir ülke derken Azerbaycan ve KKTC ne haksızlık etmeyelim.

Yapayalnız görünüyoruz!

Yapılacak şey çok kolaydı: Yetenekli bir dışişleri ekibiyle birkaç aylık lobi veya kulis faaliyeti ile hiç olmazsa Avrupa’da birkaç ülke tarafsız duruma getirilebilirdi. Neden kolaydı biliyor musunuz? Terör diye bir ortak sorunumuz var. Bu gün tüm Dünyanın sorunu terör.

Ama ne yazık Türkiye en haklı olduğu bir konuda haklı olduğunu anlatmıyor anlatamıyor. Ama alanlarda ve TV karşısında bol miktarda zafer ve başarı öyküleri var…

Evet, bu çok önemli; bizim için yaşamsal önemi olan bir olay iç politika hesaplarına kurban edilmek üzeredir.

    

YAZARLAR

  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,81% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2417,74% -0,61
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00