Zeynep Kural-İNCE DOKUNUŞLAR


İLELEBET PAYİDAR

Dünyada eşi, benzeri yoktur ki az zamanda böylesine çok ve önemli işler başarılsın.


Kurtuluş Savaşı’nı yaşamış, bağımsızlığını kazanmış, yoksul, yoksun, yorgun ve borç içinde bir ülkeden, ayakları üzerinde durabilen bir ülke demokratik koşullarda inşa edilsin ve aynı zamanda ekonomik, toplumsal ve hukuksal anlamda reformlar yapılsın.

Örnek alınacak bir modelin bulunmadığı bir ortamda,

Çok küçük bir bütçeyle hem borçlarını ödemek hem de varlığını sürdürmek durumunda kalmış,

Okul sayısının yetersiz, teknolojinin, uzman sayısının yok denecek kadar az, okur-yazar oranının, kişi başına düşen milli gelirin, kişi başına yıllık kamu harcamalarının oldukça düşük, hastalıktan ölüm oranının yüksek olduğu,

Halkın çoğunluğunun ilkel yöntemlerle tarım yaptığı, kadının eşit eğitim, meslek edinme, seçme ve seçilme hakkının söz konusu bile edilmediği bir ülkeden,

Kalkınan, ilerleyen, milli egemenliğe dayalı, uygar, özgür, çağdaş bir ülkeye doğru büyük yol alınsın. Yoksul ve bağımlı diğer ülkelere örnek olunsun.

Hatta dünyada adı anılmıyorken biyoyakıt hayata geçirilsin, Atatürk Orman Çiftliği’ndeki traktörlerde kullanılsın, sağlıklı bir toplum için tohum ıslah merkezleri kurulsun, içinde hayvan mezarlığı dahi bulunan modern köyler tasarlansın, uzay ve havacılık projeleri geliştirilsin, sosyal fabrika modeline örnek teşkil edecek fabrikalar açılsın.

İşte bu yüzden Cumhuriyet bir mucizedir.

Geçmişimizdir, bugünümüzdür, geleceğimizdir. İşgale karşı gelmiş bir milletin bağımsızlık zaferi, kurtuluş yolunda atılmış adımların bütünüdür. Milli egemenliğin teminatı, yoksullukla, yoksunlukla kurulmuş, vatan aşkıyla var olmuş bu toprakların sesidir.

Anakara İstasyonunda, halkın büyük bir sevinçle, gururla, gözyaşıyla ve Hoş gelişler ola Mustafa Kemal Paşa marşı eşliğinde karşıladığı 42 yaşındaki Başkomutan’dır.

Onuncu Yıl Nutku’nda,

“…Yurttaşlarım!
Az zamanda çok ve büyük işler yaptık. Bu işlerin en büyüğü, temeli, Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti'dir. Bundaki muvaffakiyeti, Türk milletinin ve onun değerli ordusunun bir ve beraber olarak, azimkârane yürümesine borçluyuz. Fakat yaptıklarımızı asla kâfi göremeyiz; çünkü daha çok ve daha büyük işler yapmak mecburiyetinde ve azmindeyiz.

Yurdumuzu, dünyanın en mamur ve en medenî memleketleri seviyesine çıkaracağız. Milletimizi, en geniş, refah, vasıta ve kaynaklarına sahip kılacağız. Millî kültürümüzü, muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkaracağız. Bunun için, bizce zaman ölçüsü, geçmiş asırların gevşetici zihniyetine göre değil, asrımızın sürat ve hareket mefhumuna göre düşünülmelidir. Geçen zamana nispetle daha çok çalışacağız, daha az zamanda daha büyük işler başaracağız. Bunda da muvaffak olacağımıza şüphem yoktur…” ifadesindeki inançtır.

Ve düşüncesi, anlayışı, vicdanı özgür, bilgide güçlü ve yüksek karakterli, onu koruyacak, devam ettirecek nesiller ister.

Bu mucizenin sahibi ise her birimizin minnetle, özlemle, saygıyla, sevgiyle andığı büyük önder, kurucu liderimiz yüce Atatürk ve O’na inanan, yolundan, ışığından, izinden yürüyen aziz milletidir.

Bu toprakların ekmeğini yemiş, suyunu içmiş, nimetinden yararlanmış bizlere düşense bu mucizeyi yüceltmektir. Ona olan sorumluluğumuzu yerine getirmek, borcumuzu ödemektir.

Atatürk’ün çizdiği çağdaş, uygarlık yoluna yürekten bağlı bugünün aydınlık çocuklarının ise en büyük görevi; bu bayrağı geleceğe taşımaktır.

Ancak o zaman büsbütün yeni bir hayatı müjdeler cumhuriyet. Kutlu ve daim olsun.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00