PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


İnsanların çok geç öğrendikleri yaşam dersleri nelerdir?


Yaşımız ilerledikçe ve yeni deneyimler arttıkça yaşamdan bir şeyler öğrenmeye devam ediyoruz. Ancak bazı dersler kolay alınmıyor. Çoğumuz bazı şeylerde öğrenmemiz gerekenden çok daha yavaş deneyim kazanıyoruz. Hiçbir şey sonsuza kadar sürmez ve değişim kaçınılmazdır. Hayat dersleri bilgelikle doludur çünkü zor yoldan öğrenilirler. 

Hala gençken bu yazımızı okuduğunuzda kendinizi şanslı hissedeceksiniz.

78 yaşındayım. Bunlar şimdiye kadar öğrendiğim en iyi şeyler arasında:

1.      Hayatın farklı evreleri bize farklı dersler verir. Günlük alışkanlıklarımız gelecekteki benliğimizi belirler. Zaman kesinlikle hızlı geçiyor. Göz açıp kapayıncaya kadar tüm hayatınız bitmiş olabilir. Bu nedenle yaşadığınız anı iyi değerlendirmeli ve planlarınızı ertelememelisiniz. İlk 20 yılını insanların senin hakkında ne düşündüğünü merak ederek geçirirsin. Sonraki 20 yılını insanların senin hakkında ne düşündüğünü umursamadığına yemin ederek geçiriyorsun. Başkalarının sizin hakkınızda ne söylediğinden veya ne düşündüğünden korkmak bir tuzaktır. Genellikle 40 yaşından sonra enerji azalmaya başladığında ve alışkanlıklarınız vücudunuza yansımaya başladığında artık çok geçtir. İyi bir dengeyi korumak ve sağlığa öncelik vermek her zaman iyidir. 60 tan sonraki 20 yıl, sizi düşünmediklerini fark ederek geçiriyorsunuz. Kalan yıllar da yaşlanma sürecinde yalnız geçen zaman.Haksızlıklar sizi üzebilir ancak gerçeğin bu olduğunu kabul etmek zorundasınız. Doğduğumuz günden öldüğümüz güne kadar öğrenip gelişmeliyiz. Öğrenmek ve keşfetmek: bunun için varız. Ancak  hala ne anlamadığınızı anlamak oldukça zor.

2. Kendinize iyi bakın. Bakmazsanız, bir noktada bunun zararlarını görmeye başlarsınız Bedeniniz sandığınızdan daha önemli. Bedeniniz, sizin dünyada diğer insanlarla yaşamak için kullandığınız bir araç gibi. Bu nedenle sağlığınıza her zaman dikkat etmelisiniz. Beslenme ve egzersiz bunun temel koşullarından biridir. Yaşlanma nedeniyle zaten biyolojik olarak bazı organlarınız zarar görecek şimdiden önlem almalısınız.

3. Değer bilin. Güne olumlu düşüncelerle başlamak hayatınızı değiştirebilir. Hepimiz kendi gerçeğimizi yaratma yeteneğine sahibiz Sahip olduklarınızın değerini bilmek için daha fazla zaman harcayın. Bu dünyada iki tür insan vardır; etrafta yeterince şey olduğuna inananlar ve inanmayanlar. Yaşlı bir Kızılderili kadına neden hep bu kadar mutlu olduğu sorulduğunda, kalbinde iki kurt olduğunu ve ikisinin de aç olduğunu söyledi - bir kurt kızgın ve kötü, diğer kurt sevgiyle dolu ve beslediği tek kurt bu.

4. Her şey geçici İyi ve kötü zamanlarınız geçici. O yüzden iyi zamanlarınızın keyfini çıkarın. Kötü zamanlarınızda da bunun geçeceğini aklınızdan çıkarmayın. Bu bir son değil sadece zorlu bir yol. Hayat inişlerle, çıkışlarla ve şaşırtıyla dolu. Gideceğimiz yere o kadar odaklanıyoruz ki asıl önemli olanı, hayatımızın bir yolculuk olduğunu unutuyoruz. Hayatın değerini anlamak –özellikle de genç insanlar için- biraz zor olabiliyor. Bu yolculuğun değerini anlamak, zorlukların ve hataların değerini anlamakla başlıyor. Hayatın size getirdikleri için minnettar olmak ve alçak gönüllü olmak da bir o kadar önemlidir.

5. Şimdiyi yaşamanın önemi. Çoğu insanın deneyimlediği bir durum. Gelecek hakkında endişelenmeye ya da çoktan olmuş bitmiş şeyler hakkında kafa patlatmaya hepimiz eğilimliyiz. Geleceği düşünmek ve önemsemek çok önemli ama bunun şimdiyi yaşamanızı engellemesine izin vermeyin. Anlar anılara dönüşmesin. Geçmişte yaşamak yararsızdır. Geleceğinizi şekillendirirken gününüzün çoğunu şimdiki zamanda geçirip aradaki dengeyi sağlayın

6. Mutlu olmak çaba gerektirir. Mutluluğu elde etmek zordur. Mutluluk bir gecede elde edilmez. Mutluluğu elde etmek için mücadele gerekir. Tabii bu neyin sizi mutlu ettiğine de bağlı. İyi bir iş mi? Düzenli bir ilişki mi? Hepsi vereceğiniz mücadeleye bağlı. Çabalamadan mutluluk elde edilmiyor. Genel de en mutlu insanlar en çok kendileri için çalışan insanlar. Mutlu olmak çaba gerektirir. O nedenle zekice davranın. Mutlu olmak aynı zamanda kendi hayatınızın kontrolünü kendi elinize almaya karar verdiniz demektir. Kendinizi başkalarıyla asla kıyaslamayın. Kıskançlık duygusunun belirmesi çok kolaydır. Siz yalnız kendinize odaklanın. Tek bir hayatınız var ve onu en iyi şekilde yaşayın.

7. Algılama yaşamda bir gerçekliktir. Dünyaya bakış,  anlayış ve yorumlama şekliniz doğrudan inanışlarınızı ve hayatınızı nasıl yaşadığınızı etkiler. Algılama: anlayış yarattığı gibi önyargı yaratır. Merak yarattığı gibi korku da yaratır. Açık fikirli olun. Doğru bildiğiniz yanlışları bilgiyle düzeltmenin erdemini keşfedin.

8. İstediğiniz hayatı yaşamak için emekliliği beklemeyiniz. Bazı ailelerin seyahat etmek ve eğlenmek için hayatları boyunca beklediklerini gördüm.  Emekli olduklarında uzun mesafeler kat etmek için yeterli enerji veya kapasiteleri yoktu. Çoğu şeyi yiyemezler, onlara uymayan uzun bir yemek listesi vardır. Buradaki fikir, sevdiğiniz bir şey üzerinde tutkuyla çalışırken hayattan zevk almaktır. Aklınıza takılan bir şey varsa lütfen yapın ve mutluluğunuzu emekliliğinize ertelemeyin.

9. Toksik (çıkarı için zarar vermekten asla çekinmeyen)  bir insanla karşılaştığınızda, bir sonraki adım, onunla önemli bir mesafeyi korumak veya tamamen kesmektir. Böyle bir kişiye gelişmesi için bir şans vermek iyidir; ama toksik insanların davranışlarından vazgeçmelerini beklemeyin. Bu kalıbı tanıyın, zihinsel ve fiziksel sağlığınızı korumak için onlardan uzak durun.

Umarım bu yazımız yararlı olmuştur. Dostça kalın!…

 

YAZARLAR

  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00