(DEFTER) Büyükelçi Hasan Sevilir AŞAN


İSTİKLAL HARBİNİN TEK DENİZ MUHAREBESİ GAZİ ALEMDAR GEMİSİ


Kurtuluş Savaşımızın tek deniz savaşı Karadeniz Ereğli kıyılarında cereyan etmiştir. Ereğli halkının bölgeyi denizden abluka altına alan Fransızlara karşı efsanevi direnişi zaferle taçlanmıştır. 
İşgalcilere karşı verilen milli mücadelede, Alemdar gemisinin kahramanlığı müthiş bir Karadeniz hikâyesidir.
***
Alemdar, işgal yıllarında, İstanbul’dan Trabzon istikametine, direniş noktalarına kıyı kıyı silah ve cephane akışını sağlayan gemimizdir.
Fransız donanması, denizden silah intikalinin ilk basamağı olan Batı Karadeniz kıyılarını ablukaya almıştır. Ereğli ve Zonguldak çevresindeki başkaldırıları denizden bombalayarak, bastırmaktadır.   
*** 
Ereğli halkı, 1920’lerde, kaymakam Tunalı Hilmi Bey liderliğinde örgütlenip, direnişe geçmiştir.
Alemdar, Fransız donanmasına kök söktüren bir gemidir. 
Ereğliler, bölgede efsaneleşen Alemdar gemisi, zaman zaman limanlarına sığındığında, kızaklarla karaya çekerek metruk gemi süsü vermek suretiyle korumaya almaktadır. Gemi ayrıca yerel imkanlarla sağlanan ilave top ve tüfek aksamı ile güçlendirilmiştir.
Fransızlar limandan uzaklaştığında, gemi tekrar denize indirilmekte ve devriye gezen Fransız donanmasına ani baskınlarla zayiat vermektedir.
Ereğli ahalisi, ufukta Alemdar’ı her göründüğünde, Kale içinden denize bağlanan ( halen izleri var olan) dehlizlerden kıyıya inerek, elbirliğiyle tekrar karaya çekmektedir.
Fransız savaş gemileri şaşkınlık içinde kıyılarda gemiyi aramakta, bulamayınca da şehri bombalayıp, devriyeye devem etmektedir.
Hayalet gemi Alemdar’ın sırrını çözemeyen ancak sürekli zayiat veren Fransızlar sonunda çaresizlik içinde ateşkes imzalamak zorunda kalmış, kendilerine saldırı olmadıkça Ereğli ve Zonguldak havalisini bombalamamayı kabul etmiştir.
*** 
Gazi Alemdar Gemisinin kahramanlığı Ereğli’de kuşaktan kuşağa aktarılan bir efsanedir.
Eskiler, Alemdar’ın Gavurman Mahallesi kumsalında karaya oturtulduğunu anlatır.  
Gemi aslına uygun olarak yeniden yapılmıştır. Ereğli sahilinde müze olarak hizmettedir.


Kahramanlarımızın torunlarının da rol aldığı ‘Alemdar Efsanesi’ isimli belgesel oyun, zaman zaman özel günlerde sahnelenmektedir.
Geminin ikinci Komutanı Üsteğmen Ali Dursun Tevetoğlu, sanatçımız Tarkan’ın büyük dedesidir. 
Ereğli direnişini örgütleyen Kaymakam Tunalı Hilmi Bey, Ankara’nın en bilinen caddesine adını veren, önde gelen milli mücadeleci devlet adamıdır.
*** 
Gazi Alemdar, Kurtuluş Savaşının tek deniz muharebesi, tek deniz zaferi ve tek deniz şehidi verdiğimiz bir kahramanlık hikayesidir.
Osmanlının tükenmekte, yeni bir devletin kuruluşu için mücadele verilmekte olduğu ara dönemde (Fransızlarla) imzalanan ilk uluslararası sözleşmeye konu olmuştur.
Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı kutlamaları çerçevesinde Gazi Alemdar efsanesinin hak ettiği ağırlıkta hatırlanması ulusal vefa borcumuzdur.
Bu bağlamda, Ereğli’de yapılagelmekte olan Alemdar törenleri genişletilerek, diğer ülke resmi ve sivil denizcilik çevrelerinin davetiyle, tüm deniz şehitlerimizin de anılacağı uluslararası boyuta taşınabilir. Ereğlili dostlarımıza naçizane önerimizdir.

Adriatik Derjaj
18.10.2019 22:12:25
Yazıyı çok begendim. Hasan beye içtenlikle takdirlerimi iletmek isterim. Yeni Nesliller atalarının adımlarında yürürlerse eger, hep muvvaffak olacaklardır

Hasan Sevilir Aşan
3.06.2020 20:51:38
sevgili Adriatik çok naziksin. Atalarımız geçmişimiz ve de geleceğimizdir.

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92