DR. BELKIS DİLMEN UÇAROĞLU -İSTANBUL MEKTUPLARI


KALBİNİZ İYİ Mİ ? KÖTÜ MÜ? (2) (217)


/resimler/2015-10/6/1532031005706.jpg               

Kalp krizi geçirme riski nedir bilirsek hastalık hakkında daha bilinçli davranırız. Her insanın kalp krizi geçirme riski farklıdır. Bu risk  düşük, orta, yüksek ve aşırı yüksek olarak derecelendirilir. Yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, sigara kullanımı, ailede kalp hastalığı hikayesi, hareketsiz yaşam biçimi ve 35-40 yaş üzerinde olmak genel risk faktörleridir. Bu saydığımız risk faktörlerinin sayısı ne kadar çoksa kalp hastalığına yakalanma riski de o derece yüksektir. Bunlardan hiçbiri yoksa kalp krizi geçirme riski çok düşüktür. Buna karşılık tüm risk faktörlerinin aynı kişide  bulunması kalp krizi ihtimalini yüzde elliye yaklaştırır.
 
              Beslenme ve egsersizin yanı sıra hem kalp damar sağlığımızı hem de yaşam tarzımızı kolaylaştıracak farklı ve yararlı öneriler var. Bunlardan en önemlisi hayata iyimser bakmak. Gergin, sinirli, çabuk tepki veren kişiler, sakin, hoşgörülü ve sabırlı kişilere göre kalp- damar hastalığına daha fazla yakalanıyorlar. Uzmanlar bardağın hep dolu tarafını görmemizi, hayatın olumlu yanlarını gözden kaçırmamamızı olumsuz yanlarına ise gözlerimizi kapamamızı öneriyorlar. Sevdiklerimizle birlikte güzel zaman geçirmek, bizi mutlu edecek şeyler yapmaya çalışmak, farklı hobiler edinip bununla ilgili sosyal ortamlara katılmak da öneriler arasında. Sosyal ortamlardan uzak kalmak,  içe kapanmak ve huzursuzluk  hem ruh hem de beden sağlığımızı bozuyor.

            Hayat tarzımıza dikkat edersek kalp sağlığımız daha iyi olur. Hazır gıdalar yerine taze yiyecekleri tercih edersek uzun vadede  gıdaların raf ömrünü uzatan katkı maddelerinin zararlarından uzak durmuş oluruz. Taze sebze ve meyve tüketimi kalp sağlığımızı korumamıza yardımcı olur. Uyku düzenimize ve her gün aynı saatlerde yatıp kalkmaya özen göstererek de kalbimizin daha sağlıklı olmasını sağlarız. Uyku bozuklukları ve uykuda solunum durması (uyku apnesi) bazı kalp krizlerinin sorumlusu olabilir. Yılda en az bir kez kan değerlerimizi ölçtürerek de kalp hastalıklarının erken teşhisini sağlamış oluruz. Kan şekeri, kolesterol ve kan basıncı ölçümleri erken tanı için önemli kriterlerdir.

              Sevgili okurlar unutmayalım ki kalbimiz hayatımıza verdiğimiz değerin ölçüsünü gösteren şaşmaz bir saattir. O halde bizler de  onun değerini bilelim ve o da zevkle, heyecanla  daha çok uzun zaman yorulmadan  bizim için  çarpmaya  devam etsin. Sağlıcakla kalınız ve  gelecek hafta görüşmek üzere hoşçakalınız hepiniz.

Dr. Belkıs Dilmen Uçaroğlu. 

YAZARLAR

  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00