Zeynep Kural-İNCE DOKUNUŞLAR


KARADENİZ VAPURU

1924’te satın alınır, Haliç’e çekilir, boyanır. Cumhuriyet’in ilanından sadece üç yıl sonra hazırlanır ve genç Türkiye’nin dünyaya açılan sesi olmayı amaçlar.


Mustafa Kemal Atatürk son denetlemeyi bizzat yapar, personelle tek tek tanışır, geminin hatıra defterine; “muvaffak olmuş bir iştir, bende gayet iyi izlenimler meydana getirdi, sunuş tarzı çok iyidir, takdir ve tebrik ederim” diye not düşer.

Ülkemizin aydınlarının, sanatçılarının, milletvekillerinin, eğitimcilerinin, gazetecilerinin, iyi eğitimli gençlerinin yolcuları arasında bulunduğu,

Ülkemizin tanıtımını sağlayan, -Hereke halıları, Kütahya çinileri, çeşmibülbüller, bakır tepsiler, el işleri, pamuk, tütün, incir, üzüm, yün, deri gibi bize ait olan ne varsa- çeşitli ürünlerin sergilendiği,

Sergi salonlarında İbrahim Çallı gibi önemli ressamlarımızın tablolarının ve Sanayi-i Nefise Mektebi öğrencilerinin yaptığı heykel, resim, bibloların yer aldığı bu gemi, demir aldıktan sonra 12 ülkede 16 şehri ziyaret eder, 86 günde 10 bin mil yol kat eder.

Personel ve yolcular en az iki yabancı dil bilen, tiril tiril giyimli, ülkemizin aydınlık yüzünün simgesidir.

Her limanda gemiye binen yabancı konuklar en güzel şekilde ağırlanır. İstiklal Marşı’mızın bestecisi Zeki Üngör yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, yanaşılan limanlarda o ülkelerin milli marşını çalar, parklarında konserler verir.

Ürünlerin üzerine dört dilde etiket yapıştırılır, ticaret bağlantısı kurulabilmesi için stantlar kurulur, güvertede balolar düzenlenir, ziyaretçiler yemekli gecelerde ağırlanır, her binene Hacıbekir şekerlemeleri ikram edilir.

Gemiye binebilmek için kuyruklar oluşur, izdihamlar yaşanır. 100 binden fazla ziyaretçi akın eder. Tüm gazeteler manşetinde bu gemiden bahseder. İnsanlar şaşkındır. Avrupa, çağdaş Türkiye ile tanışır.

Milletine ve ordusuna güvenen, Çanakkale’yi geçilmez kılan, Kurtuluş Savaşı’nı planlayan, zaferler kazanarak milletini ve ülkesini özgürlüğe kavuşturan, milli egemenliğe dayalı bir yönetim biçimi kuran, tam bağımsızlığa inanan, bunun için reformlar yapan, binlerce kitap okuyan, günün birinde insanlığın aya gideceğini öngören, enerji bitkileri tarımından bahseden, çocukları, geleceğin ikbal yıldızları gibi gören, ülkeyi gençlere emanet eden, aklın, bilimin, eğitimin, sanatın yolunu açan, fikirlerinin her yerde izi bulunan dünya liderimiz ve büyük önderimiz Atatürk sayesindedir ki,

Bu cennet topraklara âşık herkesin, ülkesini görmek istediği yerin ve böyle bir gemide yaşama arzusunun sembol adıdır: Karadeniz Vapuru.

Ruhunuz şad olsun canım ATA’M.

Sadece 10-Kasımlarda değil, sizi sonsuza dek sevmek, saymak, anmak bile böylesine iyi hissettiriyorken, izinizden yürümek, düşüncelerinizi yeşertmek, açtığınız yoldan ilerlemek, ufkunuzun genişliğine ulaşmak, ilkelerinizle yaşamak her birimizin boynunun borcudur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22