Cezmi DOĞANER


KİM-LER KURTARILIYOR


Merkez Bankası dolara müdahale etmek amacıyla bugün (7 Mayıs 2018) piyasalara 2,2 milyar $ sattığını ve piyasadan bunun karşılığında 3 TL´den 6.6 milyar TL çektiğini duyurdu. (Yani değeri 4,27 TL olan doları 3 TL´ye satarak 2,5 milyar TL zarar etti).

Tabi doları kim ya da kimlerin aldığını bilemeyiz. Satılan miktar Merkez Bankası´nın 27 milyar $´lık net döviz oranının % 8´ine tekabül etmekte. Böyle enayice bir operasyon sonucu dolar tabi ki bırakın inmeyi yerinde dahi durmadı ve daha da değer kazandı.

 Bunun iki anlamı olabilir. İlki bu dolarlar piyasaya girmedi bir bankayı veya borcu olan bir şirketi kurtarmak için yapıldı bu sayede seçimden önce büyük bir şirketin iflası önlendi veya operasyondan haberi olan uzunlu kısalı bazı şahıslar tarafından bu miktar kişisel portföylerine eklendi. İkincisi ise piyasalar Merkez Bankası´na olan güvenlerini tamamen kaybetti ve dolarları hızlı bir şekilde emerek istihare ile yönetilen Merkez Bankası´nın müdahalesini yok hükmünde saydı.

Halk argosu ile belirtmek gerekirse ?siklemedi?. İki durumda da Türkiye´yi bekleyen ekonomik yıkımın ne kadar tehlikeli olduğu ortada. AKP iktidarı ülkeyi, çok öykündüğü Osmanlı monarşisinin geçmişte getirdiği moratoryum ve        Düyun-u Umumiye borç ve mali denetim noktasınageri getirdi. 

Dolara Dikkat!...

Dünkü merkez bankası müdahalesinin hiç bir etkisinin olmaması aksine doların daha da yükselmesi, Tl nin kırılganlığına işaret. Doların bu tepkisi yatırımcıların Tc merkez bankası ve Tc bütçesine güvenmemelerine işaret. Seçim vaatleri emekliye ikram bütçe açığını artıracak, Türkiye bütçesinin denetlenmemesi varlık fonu vs. hepsi güven sorunun temellleri.

Bugün kritik bir gün dolar yükselmeye devam edecek. nerde duracak bilemeyiz ama seçimdem önce 5i görürüz, seçimden sonra da 6´yı göreceğiz.
Maalesef piyasaların güvenini kazanmanın tek yolu yönetim kadrolarının değişmesi. önümüzdeki seçimler bu fırsatı veriyor. bakalım türk halkı felaketeme koşacak felaha mı...
Cezmi Doğaner

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04