Zekai BULUÇ


KOAH HASTALIĞININ NEDENLERİ


İşçi emeklisi biri olduğum için en saygı duyduğum mesleklerden biri  maden işçiliği ve temizlik işçiliğidir . Bu işçilerin yıllık izinleri hariç tüm yıl çalışmaları , meslek hastalıklarından  ötürü mümkün değildir .

Ben de yoğun sigara içmemden  ötürü yaklaşık 12-13 yıldan beri KOAH hastalığı var ! Şimdiye kadar Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının tek sebebinin sigara olduğunu sanıyordum .

Eşimin yeğeni Zonguldak Karaelmas Üniversitesini bitirdi . Bir sohbet anımızda işçilerin çoğunda meslek hastalığı olarak KOAH ?ın olduğunu öğrendim .  Bu hastalık için dönüşü olmayan bir hastalık olduğunu anlattı .Kömür tozunu yutan insanlar için  bu hastalığın kaçınılmaz olduğundan bahsetti .

Kimi temizlik işçileri de tozdan, kokudan ötürü meslek hastalığına yakalanmaktadır . Bu meslek hastalıklarından biri de KOAH´ tır !

Yoğun sigaradan dolayı KOAH ?a yakalananlar sigarayı bırakıp bu hastalığın tedavisini yaptırabilmektedir .        

Peki maden işçilerinde ve temizlik işçilerinde görülen KOAH ?ın önlenmesi için neler yapmak gerekmektedir ?Maden emekçilerinin kömür tozu yutmalarını  ve temizlik işçilerinin kötü kokudan kurtaracak çalışma teçhizatları yok mudur ?

Bu tür tehlikeli işlerde  iş güvenliği teçhizatlarının teknolojisi  çok gelişmiş durumdadır . Bu koruyucu aletlerin maliyeti KOAH´ın tedavisine harcanan maliyetten çok düşüktür ! Koruyucu aletler emekçiyi geri dönülmesi mümkün olmayan yoldan kurtaracaktır .

Arkadaşım Cengiz ÖZÇAĞ ?ın bir yakını yoğun sigaradan oluşan KOAH ?tan kurtulabilmek için hem sigarayı bıraktı hem de Adana´daki malını mülkünü satıp POZANTI ?nın bir yaylasına yerleşti ve yaşamının 12 ayını orda geçiriyor .

Sağlıcakla kalın .

 

Zekai BULUÇ

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22