Zekai BULUÇ


KUVAYİ MİLLİYE ATLARI NASIL NALLANDI?

Merhum Hasan İzzettin DİNAMO’nun ünlü eseri Kutsal İsyanı 4. baskısını 1974 yılında okumuştum. Saman kağıdı diye adlandırılan kağıtla basılmıştı. Fakat eskilerin “Zarfa değil mazrufa bakacaksın” söylemiyle birebir örtüşüyordu. Kutsal İsyan bence, Anti emperyalist Kurtuluş Savaşı’mızı en nesnel anlatan bir kitaptı.


 

 4. baskısı 1974 Nisan ayında yapılan bu seri kitabın hangi cildinde okuduğumu hatırlayamadığım için beni hoş göreceğinizi umuyorum.

                                    Arkadaşlar, Kuvayi Milliye atlarının nallanması gerekmektedir. Fakat Anadolu’da usta nalbant yoktur. M.KEMAL Paşa hemen buna bir çözüm bulur. Sovyetlerden ve Kafkaslardan usta nalbant getirtip Konya’da iki sınıflı nalbant okulu açarak sorunu çözdürür. Bu iki sınıflı nalbant okulundaki çıraklar birer usta nalbant olup Kuvayi Milliye’nin eli-kolu olan atları bir güzel nallarlar. Nalları ve nal çivilerini Kuvayi Milliye’nin demirci ustaları hazırlarlar.

                                    Kuvayi Milliye atlarının nallanması; M.KEMAL Paşa’nın özgün buluşu “Tekalif-i Milliye” kadar olmasa bile çok önemli bir konudur. Yurtseverler M.KEMAL Paşa’nın Tekalif-i Milliye emrine  kayıtsız koşulsuz uymuşlardır. M.KEMAL Paşa, Afyon Kocatepe’den alt emperyalist Yunan Ordusu’nun komutanına şöyle bağırıyordu: Neredesin Hacı Anesti, gel de ordularını kurtar!

                                    Bir düşünüre “Tarih nedir?” diye sorduklarında, düşünür şu cevabı vermiştir: Tarih büyük adamların biyografisidir!

                                                                        Sağlıcakla kalın.

                                    Ünlü resssamımız Avni ARBAŞ’ın Kuvay-i Milliye Atlarını canlandırdığı resim

                        

 

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51