Zekai BULUÇ


MANİSALI ALİ BEY


1.Paylaşım savaşı sırasında kutsal topraklarda görev yapan Manisalı Ali Bey , Filistin Cephesinde savaşırken kolera hastalığı yaygınlaşır  ve kendisi de bu ölümcül hastalığa yakalanır ! Filistin Cephesinde kolera kol gezmektedir . Kolera hastalığına yakalananlar müthiş acılar çekerek ölmektedir !

Manisalı Ali Bey emrindeki bir Filistinliye bu acılardan nasıl kurtulacağını sorar . Filistinli ? Size bir ot getiririm, bu ot sizi acılarınızdan kurtarır fakat öldürücüdür , kurtuluşu yoktur ! ?deyince Manisalı Ali Bey ölümü göze alarak o ottan ister .

Filistinlinin getirdiği ottan fazla fazla miktarda kaynatıp içen Manisalı Ali Bey ?in durumunda şaşkınlık verici olumlu bir gelişme görülür ve yakın zamanda hastalığı yenip ayağa kalkar görevine kaldığı yerden devam eder .  -1- ( Bu bir şehir efsanesi değildir ! Kaynağımı yazımın sonunda açıklayacağım . )

  1. Paylaşım savaşı biter . Müttefiklerle Osmanlılar arasında Sevr Antlaşması imzalanır . Bu antlaşma Osmanlının idam fermanıdır ! Silah zoruyla Çanakkale´yi geçemeyenler ;  ellerini kollarını sallaya sallaya gelip İstanbul ?u işgal ederler . İngilizler Çanakkkale ve İstanbul ile yetinirler . Ege Bölgesini Yunanlılara , Akdeniz bölgesinin batısını İtalyanlara , Doğu Akdeniz ?i ise  Fransızlara  hediye ederler ! Amaç Türkleri geldikleri yere yani Orta Asya ?ya geri göndermektir !

*****

Bir düşünüre ? Tarih nedir ? ? diye sorduklarında  ? Tarih büyük adamların biyografisidir . ? cevabı vermiştir .

Tarih baba Türkiye´yi işgal edenlerden çok ? Geldikleri gibi giderler . ? diyen askeri ve siyasi dehayı yazmıştır !

*****

M. Kemal ATATÜRK ?ün emriyle Karaisalı´nın Kelebek köyünden Adana´ya giriş yapan Manisalı Ali Bey´in ilk işi KlikyaMüdafai Hukuk Cemiyetini kurmak olmuştur .

Fransızların işgali altındaki Mersin , Adana , Antep ,Urfa , Adıyaman , Maraş ve diğer kentlerde meydan savaşı olmamıştır. Vur ? kaç ( Çete ) eylemleri Fransızları kovmaya yetmiştir . Manisalı Ali Bey boynunda Şeyhülislam Dürrizade Abdullah Efendinin idam fermanı olduğu halde Kuvay-i Milliyenin silahlı kanadının komuta heyetinde görev almıştır . İşin ilginç tarafı Manisalı Ali Bey askeri bir lisede ve harp okullarında okumamış olmasıdır ! Savaş konusunda kendi kendini yetiştirmiş bir yurt severdir !

Adana´ya gönderilmesinin tek sebebi Mustafa Kemal ATATÜRK´ün ona çok güvenmesinden ileri gelmektedir . Zaten M. Kemal  ATATÜRK , Ankara Hükümetinin bilgisi dahilinde  Manisalı Ali Bey ? i Adana´ya gönderirken rütbesini de vermiştir . ? 2 ?

*****

Büyük saati Eski Vilayete doğru 20-25 mt geçince sağ tarafta Köylü kıraathanesi vardı. Manisalı Ali Bey tavla oyununu çok severmiş ama yenileceği zaman tavla oyununda çok cırlazmış ( mızıkçı) . Yenilgiyi bir türlü kabul edemezmiş -3-

Tek parti döneminin Adana valisi her gün Manisalı Ali Bey ?in oturup tavla oynadığı kahveye gelir . Sağlığını  ve bir isteği var mı diye sorarmış . Daha sonra makamına gidermiş .Manisalı Ali Bey 6-4 atıp düşeş oynayınca hiç kimse bir şey diyemezmiş -4-

Sağlıcakla kalın .

Kaynak

-1,2,3 - Manisalı Ali Bey´in küçük oğlu Yıldır MANİSALI

-4-  Yaşar POLİSÇİ  veSelçuk POLİSÇİAhmet Remzi YÜREĞİR´in kız kardeşinin torunu

NOT: Manisalı Ali Bey , Fransızlara karşı vur-kaç eylemini rahatça yapabilmek için M. Kemal ATATÜRK ?ün  ve Ankara hükümetininbilgisi dahilinde Adana cezaevindeki kader kurbanı bıçkın delikanlılardan Kuvay-i Milliyeye destek sağlamıştır . Kaynak : Yıldır Baba (MANİSALI)

Zekai BULUÇ

yılmazyaltı
2.09.2017 15:36:56
mükemelyazılar

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22