Ata Alp And


MUSTAFA CANAN´I ANARKEN


            Halk müziğimizin önemli bir sesi olarak Mustafa Canan´ı işaret ettiğimizde sanırız ki yerinde ve haklı bir iş yapmış oluruz. Geçmişten günümüze uzanan bir halk müziği taraması bunun ne kadar isabetli bir tespit olduğu haklı çıkar. 

            Halk müziğimiz bizim öz müziğimiz? Türkülerimiz, uzun havalarımız, mayalarımız, gazellerimiz,  hoyratlarımız, baraklarımız say sayabildiğince sonuçta bir deniz derya? İşte, bendenizin de hatırladığı gibi o plaklı, radyolu günlerimizin bir müzik servetidir Mustafa Canan usta gibi sanatçılarımız? Onlar bitmez tükenmez sanat ve kültür servetlerimizdir? Servetlerimizdirler ama ne yazık ki biz bu değerleri bozdurup bozdurup harcımışız bir hiç uğruna. Devlet ve toplum yeterince sahip çıkmamış bu çocuklarına? Yanlış anlaşılmasın? Kimseye muhtaç olmadan, küçücük şeylerle mutlu olmasını bilerek  güzel yaşamlarında sürdürüp gidiyorlar bu insanlar yaşamlarını ama bizler  geriden baktığımızda şöyle bir sanatçılarımıza; diğer ülkelerle kıyasladığımızda, biz de kendi sanatçılarımıza neden onlar gibi sahip çıkamıyoruz diye  mahcubiyet duyarız. Mustafa Canan da işte toplum olarak borcumuzu ödeyemediğimiz sanatçılarımızdan biridir. Eminiz ki? Hollanda, Belçika ve hatta Yunanistan gibi, bir Konya ovamız gelen ülkelerde olsaydı eğer Mustafa Canan gibi ses sanatçısı ve besteciler aylık kazancı bir memur maaşımızın 10-20 katı kadar olabilirdi sanatının, telif haklarının, devlet korumasının sunduğu lüks yaşam içerisinde. Bunlar yok, telif hakları sakız parası ama onlar yine bulundukları yerleri, yaşamları aydınlatıyorlar güzelleştiriyorlar, öğrencilerini yetiştiriyorlar hiç bir şeye aldırış etmeden.

            Sayın Mustafa Canan ustamız da bunlardan biri? Diyarbakır ve Ş. Urfa müzik yaşamından sarkmış Adana´ya. Adana Radyosu´nun, çay bahçelerinin önemli sanatçıları arasında yer almış. Konser ilanları  uçaklarla havadan atılmış o yıllarda. Korolar kurup yönetmiş Adana´da, adına düzenlenen konserlerde solo programlar yapmış; Altın Saz Ses Yarışması´nı kazanmış İstanbul´da. İstanbul Radyosu, İTÜ Konservatuvarı gibi önemli müzik odaklarının gedikli sanatçılarından olmuş. Yurt dışına kadar açılmış. Adana´da ve İstanbul´da öğrenciler yetiştirmeyi sürdürmüş. Yalova´da şeflik yaparken de öğrenciler yetiştirmeyi ihmal etmiyor. 

Perihan Kövenç, Seha Okuş, Belkıs Akkale, Şahin Gültekin, Muharrem Akkuş, Hamdi Özbay ve Yücel Paşmakçı gibi tanınmış TRT sanatçıları arasında yer alan Mustafa Canan aşina olduğumuz bir isim.  Her an böyle bekler gibiyiz, elini bir kulağa atsın da ?Kışlalar Doldu Bu gün? diye diye, o rengiyle, tavrıyla, yorumuyla, çıkışıyla farklı olan sesiyle uzun havasını çeksin de bir dinleyelim diye? 

  Ata Ali Alp

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22