Ahmet DUMAN


Ne Olacak Şimdi? (2)


Bu gün mahallenin pazarına şöyle bir uğradım; domates, soğan ve patates fiyatları düşmüş! Aylardır muhalefetin kullana kullana suyunu çıkardığı hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı kanıtları böylece yok olmuş görünüyor? Muhalif medyada her akşam borsa haberleri gibi verilen biber patlıcan fiyatları birkaç gündür görünmüyor. Zaten bunun böyle olacağı belliydi, benim merak ettiğim, bunların yerine ne koyulacağı?

Belli ki, 23 Hazirana kadar İstanbul Büyük Şehir Belediye başkanlığı seçimleri gündemi epeyce işgal edecek. Peki sonra?

Örneğin ABD Doları yükselmeye ve hayatı dayanılmaz bir pahalılığa ve kaosa sürüklemeye devam ediyor. Muhalefetin bu konuya çözümü var mı?

Şöyle bir unutulan ve bu günlerde hiç üzerinde durulmayan konuları yeniden anımsatayım: şeker fabrikalarının ve pancar üreticisinin durumu ne oldu? Sakarya´daki Tank Palet Fabrikası hiç konuşulmayacak mı? Cumhuriyetin mirası kurumlar teker teker elden çıkarıldı çıkarılmaya da devam edileceği belli, muhalefetin konuya dair bir eylemi, sözü var mı? Yok.

İşlevsizleştirilen parlamento nasıl işlevselleştirilecek?

24 Haziran 2018 tarihinden beri Anayasal olarak daha öncesinden de oldu bittiyle sürdürülen bu yönetim biçimi bu güne kadar yararları ve zararlarıyla kamu oyu önünde tartışılamıyor. Bu gün Türkiye Cumhuriyetinin en önemli sorunu bu yönetim biçimidir. Bu konuyla ilgili olarak Muhalefet Türk halkının önüne çözümler getirmelidir.

CHP yöneticileri partinin yakın tarihine şöyle bir göz atsalar bazı çözümleri burada görebilirler.

CHP, başarılı sonuçlar aldığı 1957 ve 1977 seçimlerinde Türkiye´ye ?düzen değişikliği? programı önermiştir.

Sorun yapısaldır. Sorunun temelinde 1980 darbesiyle dayatılan sistem yatmaktadır. Bunların kamuoyu önünde tartışılması ve çözüm önerileri, olası bir iktidar yolunu açabilir. Tebessüm ettiğinizi görür gibiyim. Çünkü oldukça kolay bir çözüm önerisi gibi geliyor size. Çok da kolay değil.

Düşürülemeyen bir enflasyon devletin üstüne yük gibi gösterilen KİT ler önlenemeyen bir yabancı sermaye istemi 24 Ocak 1980 kararlarının alınmasını zorunlu hale getirmişti; çözüm böyle mi olmalıydı? o tarihte 60 yıllık Cumhuriyetin tüm değerlerini haraç mezat satmak çözüm müydü? Bunu o zamandan beri hiç tartışmadık, tartışamadık. Enflasyon düşürülebilir, zarar eden kuruluşlar yeniden düzenlenebilir ve Cumhuriyet yoluna devam ederdi. Olmadı.

Zaman zaman ?Kurucu Değerler? diye bir takım sözler ortaya atılıyor sonra kimse anımsamıyor.

Bu değerlerin en önemlisi ve yeniden inşa edilmesi gereken kuşkusuz TBMM´nin yeniden Devlet yönetimine sahip çıkma prensibidir.

Nerede görülmüş hiç denetimsiz yönetilen devlet? Buradan başlayabiliriz.

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51