Ahmet DUMAN


Ne Olacak Şimdi?


                                                                                                                

YSK, İstanbul seçimlerini iptal etti. Şaşırdık mı? Hayır. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti´nde yasama yürütme ve yargı bir tek kişinin iki dudağı arasındadır. O tek kişi de ?İstanbul seçimleri yenilenmelidir.? Dedi mi? Dedi. İşin farkında olanlar İstanbul seçimlerinin yenileneceğini anladılar.

Açıkça söylemem gerek: Ben seçimlerin yenileneceğine çok olasılık vermiyordum. Yapılan tüm itirazların AKP´li üst düzey yöneticilerinin başarısızlıklarını gizlemek için yaptıkları atraksiyonlar olarak düşünüyordum. Seçim kaybetmelerinin bir bedeli olacaktı bunu biliyorlardı kendilerini bir gazaptan kurtarmak için çabaladıklarını düşünüyordum. Fakat işte tam bu sırada yani AKP üst düzey yöneticilerinin YSK gibi bir Anayasal kuruluşla kavgaya başladıkları anda CHP araya girdi konuyu bir hukuk savaşından çıkarıp bir siyasi çatışma havasına sokuverdi! Bunu da-haklarını yemeyelim; çok iyi yaptılar- YSK ya saldırarak yaptılar!

Ben seçim sonrası olasılıklarını 27 Mart tarihli yazımda sizlerle paylaşmıştım. O yazıda paylaşmadığım bir konu da, eğer bekledikleri sonucu alamazlarsa AKP içinde geniş bir tasfiye olacağı yolundaki varsayımlarımdı. Şimdi bu yine gündemde fakat 23 Hazirandan sonraya ertelenmiş gibi görünüyor. 

YSK bu seçimlerde varoluşundan bu yana ilk kez bu kadar sıkıştırıldı. Eskiden bir kural vardı: Derlerdi ki ?olay adliyeye intikal etmiştir bu konuda konuşulması uygun olmaz? hatta belki ciddi yaptırımları olan bir suçtur. Şimdi bu kural yok sayıldı. Anlaşıldığına göre, İstanbul seçimleriyle ilgili özel olarak görevlendirilen ve ?İstanbul´u ne pahasına olursa olsun al!? talimatıyla hareket eden AKP nin genel başkan yardımcısı, kendisini, YSK da her görevlinin yerine koydu ve ?hissettiği ama somut delil bulamadığı? her konuyu gündeme taşıdı.

Belki size çok komik gelecek ama ben bu genel başkan yardımcısının felsefeyi çok iyi bildiğine kanaat getirdim! Adam Platon´un 3000 yıl önce ortaya koyduğu ?Mağara istiaresi? teorisini ve Platon´cu felsefeyi yalayıp yutmuş gibi!

Mutlaka biliyorsunuzdur ama yinede anımsatayım: Mağara mitosunda Platon, insanın doğadaki konumunu ve dünya ile ilişkilerini şöyle anlatır: İnsan bir mağaranın kapısında yüzü mağaranın içine dönük oturmakta, ışık arkadan karşısındaki duvara çeşitli gölgeler ve hareketler yansıtmaktadır. Kapıda oturan insan bu gölgelere bakarak dünyada ve doğada neler olup bittiğine dair düşünceler üretmeye çabalar. Yani, göremez, dokunamaz fakat hisseder böylece kendine göre bir doğa ve dünya algısı oluşturur! Anladınız değil mi?

CHP´nin yerinde ben olsam bu süreçte siyaseti YSK üzerinden yapmazdım. YSK geçmişiyle yargılandı! Kuruldaki tüm üyeler hedef tahtasına oturtulup, saldırıldı. Bu CHP geleneğinde yoktur. Ne olursa, kim olursa olsun CHP sivil-asker bürokrasiye saygılı olmuştur. AKP yeterince saldırıyordu zaten; hiç olmazsa ılımlı bir dil kullanılabilirdi...

Şimdi merakla bekliyorum sevgili Engin Altay Kızılay´a çıkıp yüzüne tükürecek YSK üyesi arayacak mı? Bulduğunda ne yapacak?

Bazen keskin sirke süreç´e de zarar veriyor. Sonunda YSK üyeleri de etten ve sinirden mamul yahu!

Özür dilerim ?Ne olacak şimdi?? sorusuna yanıt verecektik.

Bir sonraki yazıda belki bir yanıt buluruz ? 

  

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00