Zekai BULUÇ


NEYZEN TEVFİK´İN ASABİLİĞİ!


            Ünlü ney üfleyicisi Neyzen Tevfik´in oturduğu evine yakın bir çay ocağı vardır. Tevfik Bey zamanının büyük bir kısmını o çay ocağında geçirmektedir. Bunu öğrenen üniversite öğrencileri arada sırada kızlı erkekli Neyzen´i ziyarete gitmektedirler. Gitmekteki amaçları bilgi ve görgülerini artırmaktır!

            Yıllar önce bir gazetenin kültür sayfasında bir fotoğraf görmüştüm. Kızlı erkekli öğrenci grubu Neyzen Tevfik´in gittiği çay ocağına gidip küçük taburelerini kaldırıma koyup hep birlikte fotoğraf çektirmişlerdi. Fotoğraftaki erkek ve kız öğrencilerin hepsi o devire göre çok şıklardı. Mevsim kış olmalı ki kızların üzerinde paltolar, boyunlarında atkılar vardı. Kızların saçları aynı tornadan çıkmış gibi o devrin modası ?Alagarson? modeli kesilmişti. Erkekler ise takım elbise, kruvaze ceket ve kravatlıydılar. Fotoğrafa iyi bakıldığında erkek öğrencilerin saçının briyantinli olduğu görülmekteydi.

            Çay ocağındaki hesap sırayla ödenirmiş. Neyzen Tevfik´in en sevmediği işlerden birisi konuşma yaparken garsonun gelip çay kahve servisi yapmasıymış! O günkü hesabı ödeyecek olan kız ya da erkek öğrenci işaretle çay, kahve veya gazoz siparişi verirmiş. Biraz sonra Neyzen konuşma yaparken garson servis yapmaya başlayınca bardak şakırtısından konsantrasyonu bozulan Neyzen Tevfik ?Bu çayı, kahveyi hangi terbiyesiz söyledi? Ulan ben sizden çay mı istedim? Haddini bilmezler bir de yüksekokul öğrencisi olacaksınız!?

            Öğrenciler süt dökmüş kediye döner, hiçbiri Neyzen´e cevap veremez.

            Bir müddet sessizlikten sonra Neyzen Tevfik paltosunun iç cebinden neyini çıkarıp üflemeye başlar.Neyzen Tevfik´in üflediği neyden çıkan ulvi sesler dinleyenleri dinginliğe kavuştururken öğrencilerden birisi garsona işaretle sipariş verir, amacı Neyzen´in biraz soluklanmasıdır. Ama öyle olmaz, Neyzen çocuklara dönüp söylemedik laf bırakmaz! Öğrenciler o gün başka sipariş vermezler ama bir sonraki gelişlerinde Neyzen Tevfik konuşurken ya da neyini üflerken sipariş vererek Neyzen´i manipüle ederler. O da ağzına geleni söyler.

            Arkadaşlar sakın ola benden duymuş olmayın! Laf aramızda kalsın. Sayın Ahmet DUMAN da iyi bir ney üfleyicisidir. " Hayır yok öyle bir şey ! " derse de inanmayın!

            Sağlıcakla kalın.

 

NOT: Arkadaşlar ney çalınmaz, üflenir.

 Zekai BULUÇ

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00