Cezmi DOĞANER


PARTİ İÇİ DEMOKRASİ VE KATILIM


Bugüne kadar yapılan çalışmalar ve bunların sonuçlarından anlaşıldığına göre, parti içi yönetimi yeniden düzenleme çalışmaları partinin, üyelerin kısa süreli beklentilerine yanıt verecek biçimde yürütülmektedir. Uzun dönemde partinin, ülkenin çıkarı ile bağdaşacak çözümlerden genel olarak kaçınılmaktadır. Parti yönetimini, programını ve tüzüğünü düzenleme çalışmaları ?etkin,yetkin,bitkin´ Sosyal Demokrat ideolojiyi özümsememiş ve donanımdan yoksun ; CHP´li ?olamamış´ ?sağcı´ kişilerce yapılmıştır. Yeniden düzenleme ve yapılanma çalışmalarında tek değişiklik kişiler değişmiş fakat yaklaşımlar hep aynı kalmıştır.

Parti yönetimi kendi kendini yenilemeye gücü olmayan bir yapı ve ilişkiler yumağı haline gelmiştir. Yönetim kendi yanlışlarını bildiği halde,  aynı yanlışları uygulamakta ve o yanlışlarda ısrar etmekte sakınca görmemiştir. Parti yönetimi kendi içinde tutucu, değişimden ve yenilikten ve yeni yüzlerden korkan, kendinden olmayana ?dışlayan´, ?düşman´ gözüyle bakan bir yapı haline gelmiştir.

Parti yönetimini yeniden oluşturmanın yolu toplumun beklentilerine daha kolay yanıt verecek ve onunla kolayca etkileşebilecek yapı ve anlayışa sahip bir yönetim biçimini oluşturmaktan geçmektedir.

Sosyal demokrat İstek

Bugün partililerin yönetime katılma konusunda yoğun bir isteği bulunmaktadır. Üyeler alınacak kararları etkilemek ve uygulanılacak politikalar da söz sahibi olmak istiyorlar. Üyelerin yönetime katılmaları ve partinin eylemlerinde söz sahibi olmaları parti içi demokrasinin temel özelliklerinden biridir. Üyelerin partiyle özdeşleşmeleri, alınan kararları benimsemeleri ancak alınan kararlara katılmaları ve sorumluluk almaları ile olanaklıdır. Katılanların yanlızca siyasi değil, hukuki sorumlulukları da bulunmaktadır. Bu insanlar partinin üyeleri ve partiye oy veren doğal tabanı oluşturmaktadırlar.

Üyelerin yönetime katılması demokratik bir istek. Yönetmek demek, partiyi, partilileri, seçmenleri ve çevreyi tanımak isteklerini, beklentilerini bilip tanımaktır. Bu katılım sayesinde Parti toplumla, halkla bütünleşecek ve alınacak kararlar sağlam ve sağlıklı olacaktır.

Yönetimin etkin bir biçimde işleyebilmesinin yolu Partili üyeler arasında birlik ve beraberliğin iyi yürütülmesine bağlıdır. Örğüt içinde üyelerin ve onların temsilcilerinin yönetsel kararlarda sorumluluk almalarından geçmektedir.

Parti içi eğitim ilkeleri içinde gizliliğin yeri olmadığı sık sık yenilenir. Gizliliğe ya üyelerden belirli şeyleri saklamak için ya da suçlu olunduğunda başvurulunan bir durum.

Değişim Şart

Yöneticiler disiplin ve düzeni sağlamak için güç kullanmayı gerektirmeyen yöntemleri uygulama becerilerini arttırdıkça, disiplinle ilgili konuşmalarında yepyeni bir dil kullanmaya başladıklarını da göreceklerdir.

Geleneksel güç dilinin yerini artık güç kullanmayan yöntemin dili alacaktır.

Yöneticiler şu terimleri gittikçe hiç veya daha az kullandıklarını belirtmeliyiz.

?denetim?, ?yönlendirme?, ?cezalandırma?, ?gözdağı verme?, ?sınırlar koyma?, ?zorlama?, ?kuralları hatırlatma?, ?sert olma?, ?kınama?, ?emir verme?, ?isteme? ve benzerleri. Disiplin sözcüğü bile kullanılmamaktadır.

 Bu ifadelerin yerine yöneticiler ?sorun çözme?, ?etkileme?, yüzleşme?, ?işbirliği?, ?ortak çalışma?, ?ortak bir amaçta birleşme?, ?birlikte karar verme?, ?üyelerle-çalışanlarla- çalışma?, ?karşılıklı anlaşmalar yapma?, ?gereksinimlerini karşılama?, ?bir anlaşmaya varma için tartışma-konuşma- yapma?,  ?bir işi sonuçlandırma?, gibi  yeni  söylemler-kavramlar-sözcükler-  kullanıyor.

?Disiplin altına alma?, ?emir verme?,  ?yönetme?, ?kural koyma?, ?cezalandırma?, ?azarlama?,?sınır koyma?, bu sözcükler  konuşma  dilinden çıktı çağdaş toplum partilerinde...

 ?Bir partide geniş ya da dar anlamda olsun, disiplin uygulamasının abartıldığı ve merkeziyetçiliğin aşırıya vardırıldığı durumlarda,disipline hedef olanlardan çok, partinin kendisi zarar görür.?

Sosyal medya da paylaşımlarından dolayı hergün bir üyenin ?tehdit? edildiği veya ?azarlandığı?, partiden uzaklaştırmak için disipline gönderildiğini okuyoruz. Her yönetici kendini sorgulamalı. Otoriter ve hiyerarşik bir anlayış partinin kitlelerden hızla kopuşunun en önemli nedenidir.  

Değişim için Demokratik tüzük. Parti içi organlara seçilenler üyelerin oyları ile belirlenmeli. Kotaya son. Kadınların ve gençlerin eşit temsili sağlanmalıdır. Parti yönetiminde hedef grupların temsilcileri yer almalıdır.

Cezmi Doğaner.

 

YAZARLAR

  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • BIST 100

    9698,89%0,56
  • DOLAR

    32,55% 0,03
  • EURO

    34,84% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2431,37% 0,07
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00