Vahit ŞAHİN


PENGUENLEŞMEK


TMMOB Mimarlar Odası Adana Şubesi´nin yayını Güney Mimarlık geçti elimize.  İçinden Seyhan Nehri ve onun suyunu tarım alanlarına taşıyan kanalları konu edinmişler.  Güzel bir kapak konusu bulmuşlar ve hepsi birer muhabirlermiş gibi görev almış mimarlar.

Yayın yönetmeni Güniz Baykam, ?Yıllardır tartıştığımız geleneğimizde her yerleşim kendine özgü bir görünümde iken bütün yerleşimleriz giderek aynılaşmakta, penguenler gibi biri ötekisinden ayrılamamakta, tıpkılaşmakta diye başlıklar atarız? diyor.

?Şehir planı sadece parsel yaratmak üzerine. Zaten aksak ritm yürüyen  milli fiziksel planlamamız ve gereksinimleri sıraya koyan beş yıllık kalkınma planları geri çekilince, DPT gibi öncelikler ve faydaları inceleyen, gereksiz yatırımlara ?hayır? diyebilen kurumlar işlevsiz kalınca, ülkelerin şehirlere verdiği  ekonomik ve sosyal bir esas oğlan rolü olmayınca doğal olarak buraya düşülüyor. Penguen olunuyor? demiş yayın yönetmeni.

Kapak konusunu Seyhan Nehri´ne ve onu sularını tarım alanlarına götüren kanalların neden hayatımıza katılamadıklarını düşünmüşler, araştırmışlar. Kutluyorum.

Bu sayıda suyun kıyısındaki şehirleri Dünyada, ülkemizde, Adana´nın tarihinde incelemişler, gelecek sayıda da nelerin yapılabilirliğini araştırmaya koyulmuşlar. Derginin bu sayısının kapak konusu olarak ?Suya dokunan/Suya dokunamayan şehirler? olarak belirlemişler. Yrd. Doç Dr. Fehime Yeşim Gürani ?Nehir Kenarında Şehirler?i yazmış. Ayrıca tarih sürecinde Seyhan´a nasıl dokunulduğu belge ve fotoğrafları ile anlatılmış. Sicilya, Hollanda, Milano ve Cono gölü ile Eskişehir, İzmir, gibi ülke ve kentlerin su ve kent ilişkileri araştırılmış.

Kenti yönetenlere ve bilhassa da Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ile iktidarın Adana´daki memurlarına TMMOB bağlı Adana Şubesi´nin yayınladığı Güney Mimarlık dergisinin 24. sayısını mutlaka incelemelerini tavsiye ederim. Ufkunuzun açılacağından eminim.

Yoksa penguen şehirlerden bir farkımız kalmayacaktır.

Mimarlar Odası´nı ve dergiyi hazırlayan ekibi kutluyorum.

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92