Ata Alp And


PLAK DÜNYASI 


Sazın henüz şeytan icadı(!) sayıldığı o yıllardan gelip geçen bir toplum olarak müzik tarihimiz anımsanmaktadır.  O yılların iticiliğini üzerinden atamayan söze dahil kuşakların fazla bir atılım içinde söylenemez. 
Tamam olmuştur, her şeye rağmen arada bir çıkan sanatçılarımız vardır. Bunun için detaylı bilgi verebilmek, İslamiyet öncesi müziğinden (ki dini müzik ağırlıklı) günümüz müziğine uzanan derin bir gözlem gerektirir. 
Ki, böyle bir derinlemesine ve evrensel boyutları da olan sanatsal konuyu salt insan olarak da düşünmemek gerekir. Konunun insan ve ses odaklı temelinden hareket ederken saz boyutunu da düşünmek gerekir.
O günden bu güne uzanan müzik seyrinde, doğaldır ki ses de eğitime koşut bazı gelişim ve değişimlerle müziğe daha uygun ve uyumlu bir süreçten geçerek sanatsal sunumlarla yerini bulmuştur.  
Saz da öyle değil midir?..
Bu alanda da duyum, gereksinim, gelişime göre ortaya çıkan olguların enstrümantel seyrinde kuşkusuz ki kişiye özgü yenilikler ortaya çıktıkça müziğin konum ve gelişimi bundan doğal olarak etkilenecektir. 
Sonuçta, ilkel yöntemlerle gerçekleştirilen müzikal sunumlar zamanla yerini daha modern bir konuma bırakmıştır. Bu alanda da sağlanan yenilik ve buluşlarla farklı, iyi sonuçlar müziğe nitelik kazandırmıştır. 
Geçmişe baktığımızda nice nice ünlü ozanların, sanatçıların, müzik yeteneklerinin ses ve eserlerinin kaçta kaçı TRT repertuvarındadır, özel arşivlerdedir ya da.. Yakın tarihimizdeki sanatçıların eserleri ancak elde edilebiliştir. 
Karacaoğlan’nın, Dadaloğlu’nun eserlerinin ötesine geçtiğimizde elimizde ne vardır. Şiir ya da müzik eseri olarak elimizde böyle bir zenginlik var mıdır? Yoktur elbette.. 
İşte böyle bir durumda ses kayıtları çok önem kazanmıştır…
Kayıtlara göre, fonograf adı verilen ilk ses kayıt aygıtı Thomas Edison tarafından 1877 yılında geliştiriliyor. Yıllar sonra ise Almanya’nın Hannover kentinde ilk plak 1877 tarihinde çıkıyor
Türkiye’de ise, ilk plak Orfeon Record Blumenthal ailesi tarafından 1912 yılında Feriköy’de çıkarılıyor.  Devamı yıllarda plak sanayi hızla gelişerek, irili ufaklı sayısız plak firmaları müzik piyasasında yer alıyor.  Sanatı ve müzik piyasasını teşvik için altın plak ödülleri veriliyor. İşte böyle bu işin küçük bir hikâyesi. 
 

YAZARLAR

  • Salı 29.2 ° / 15.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.5 ° / 16.6 ° Güneşli
  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    9679,80%-1,37
  • DOLAR

    32,40% 0,03
  • EURO

    34,46% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2487,23% 0,18
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00