Can UĞURATEŞ-Sırası Geldikçe


PSİKOLOJİK HARBİN SINIRLARINDA


Türkiye´nin, kendi iç siyasetinde, Devletin yeniden teşkilatlanması ve Devleti saran terör örgütüyle mücadelesi tartışmalara rağmen yoğunlukla devam ederken, küresel gelişmeler, tehlikeli boyutlarda ve psikolojik harbin sınırlarında devam ediyor.

Kuzey Kore´nin yaptığı son füze denemesi, Japonya başta olmak üzere, küresel güçleri endişelendirirken, tehdidin istikametinin doğrudan ABD olduğu da füzenin ulaştığı menzil ve atış istikameti ile netlik kazandı. Japonya açıklarına düşen füzenin, yükseliş değerleri ile oynayıp, uçuş rotası daha yatay belirlendiğinde ulaştığı menzille, ABD´nin pasifik kıyılarını rahatlıkla vurabileceği ortaya çıktı. Kuzey Kore, rejiminden kaynaklanan dengesizlikle, küresel dengelerde gelecekte söz sahibi olabilmek için pervasızca yaptığı denemeler ve ulaştığı teknoloji ile önemli bir tehdit iken, bu ülkenin Çin ile ilişkileri, ABD Başkanı Trump tarafından sertçe eleştirildi. Trump, Çin´in daha etkin bir siyaset ve yaptırımlarla, Kuzey Kore´yi kontrol altında tutabileceğini dile getirirdi. Çin´in, ABD ve Rusya ardından, Hindistan gibi önemli bir teknolojik rakibi de varken ve bir yanında, her ne kadar II. Dünya Savaşı sonrası askeri gelişmeleri ABD tarafından uygulanan politikalarla kısıtlanmış olsa da Japonya´nın, askeri teknoloji geliştirme çalışmalarında geldiği seviyeyi göz önüne alarak, nükleer teknolojiyi geliştirmede uluslararası sıkıntıları ortadan kaldırmak için, Kuzey Kore gibi bir dengesizi kullanması, tarihsel boyutta, ülkeler arası ilişkilerde oldukça normal.                 

Pasifiğin iki yakasında sinirler yeterince gerilmişken, ABD´nin Ortadoğu politikalarında oynadığı oyunlar, bölgesel gelişmelerde endişeleri artırmaya devam ediyor. ABD, Basra körfezinde, İran Deniz Kuvvetleriyle sıklıkla gerginlik çıkarmaktan çekinmiyor. Katar kriziyle, Suudi Arabistan başta olmak üzere, Arap ülkelerini, İran tarafından üretildiğini iddia ettiği bölgesel teröre karşı birleştirmiş görünen ABD´nin, aynı zamanda, Katara savaş uçağı satışı da yaparak vermeye çalıştığı mesaj, Kuveyt´in, İran diplomatları ile Büyükelçisini ülkeden çıkarmasıyla, şimdilerde moda tabirle, tam bir bölgesel yumuşak güç etkinliği gösterisi iken, ABD askerlerinin, İran gemilerine taciz atışından çekinmemesi ise açık bir gövde gösterisi ve psikolojik harp unsuru.

Bu arada, ABD´nin, yaptığı açıklama ile terörle mücadelede, sıradaki bölgenin İdlip olduğunu açıklarken, Türkiye´nin sınırlarının hemen ötesinde olan bu bölgeye, terör elemanı girişinin engellenmesi için, Türkiye ile gerekli tedbirlerin alınması yönünde çalışma yapılacağını da belirtmesi, şaşkınlık yaratmadı. ABD, doğrudan isim belirtmese de, Türkiye´nin, bu bölgeye girişleri etkin kontrol etmediğini ima etmekten çekinmiyor.

 YPG/PYD´nin, isim değişikliği ile SDG olarak kabul edilmesinin ardından, zaten Rusya tarafından da kontrol edilebilen ve İran´ın da etkin olduğu, Halep boşaltıldığında buradan kaçırılan ve Türkiye dahil, Suriye müzakerelerinde etkin diğer ülkelerinde koruduğu görülen ve katliamdan kurtarıldıkları algısı ortaya çıkan grupların İdlip´e gönderilmiş olması, soru işaretlerini ortaya koyuyor.

ABD´nin, Rusya´nın bölgesel gövde gösterisi, İran´ın tartışma götürmez bölgesel etkinlik başarısı ve Türkiye´nin terör devleti oluşumuna itirazları ile Fırat Kalkanı Operasyonuna rağmen, SDG adı altında, KCK yapılanmasını kontrollü devlet yapılanması haline getireceği netleşti. Bu durumda daha önce de belirttiğimiz gibi, Suriye kuzeyinde, adına ister terör ister enerji ister çeşitli farklı anlamlı tabirlerle başlayan koridor denilsin, yeni yapılanma, hedefinden ufak sapmalar olsa da gerçekleştirilmiş ve ilk planda hedeflenene ulaşılmış olunacak.    

Geçtiğimiz günlerde, ABD´nin bölgede ikili oynadığını ve IŞİD terör örgütünü de hedefleri istikametinde kullandığını ispatlayan bir gelişme medyaya yansıdı. Güvenlik Uzmanı Ağar´ın tespitiyle, Türkiye´de etkisiz hale getirilen teröristten ele geçirilen ABD menşeli tüfek ile IŞİD militanından ele geçirilen tüfeğin, seri numaralarının aynı kafileden olması, ABD´nin bölgesel senaryolarında önemli bir veri.

Bölgede, sıcak çatışmalar eşliğinde yürütülen, muhteşem bir psikolojik harp devam ediyor. Türkiye´nin etrafında halen körüklenen bir ateş çemberi var ve bu çemberin alevlerinin etkisi, sıcaklığıyla, sınırların içini de yakabilecek boyutlara ulaşmışken, bir an önce alınacak tedbirlerle, ülkenin bekasının güvence altına alınıp, halkın huzura kavuşturulması gerekiyor.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00