İlhan ALPER


SANAT-BİLGİ-TOPLUM


            Yapıt düzeyine erişen, yapıtın temel katmanını oluşturan yetenek ve yaratımdan kaynaklanan, kendine özgü ölçütleri olan, bu değerler çıtası sonucunda insan ve toplum tarafından değerlendirilen sanat elbette ki gözü ve kulağı okşayıcı duygulanımlar oluşturması nedeniyle de insan ve toplum katında değerini bulmasının  uzantısı olarak kalıcılığını kendi belirlemektedir.  Sanatın insan ve toplumla olan iletişimsel sarmalındaki bu ömrünü belirleme oluşumuyla da sanat tarihinin bir evranteri olup olmama özelliğinin altını çizmek gerekir.

             Kuşkusuz her şeyden önce duyguyu ele almak gerekir? Çünkü duygu olmadan sanatın ortaya çıkacağı olumlu koşulları hazırlayabilmek olası değildir?

            Duygu, düş gibi sanatın öncelikli alt yapısı insanın başat ve öncelikli gereksinim duyduğu temel olgulardır. Çünkü duygu ve düşsellik olmadan bilgi, birikim ve tasarı biliyoruz ki fazla bir şey ifade etmemektedir.

            Duygusu olan insanın yaratım konusunda yeteneği de olduğunda, üreteceği bir sanat yapıtına etki eden olgu da tamamlandığında,  vakti saati geldiğinde yapıt ortaya çıkacak demektir.

            Duygu, düşsellik, etki, esin her şey tamam yapıtımız ortaya çıkmaya hazır hazır olmasına da peki bilgi, bilgiyi ne yapacağız; ya da nerden bulacağız?

            Bilgi, yapıtın temelini  oluşturan içeriksel bir olgudur. O olmadan, nesnelleştirmeye çalıştığımız  öznel duruşumuzun, bakış açımızın gerçekliği yetersiz kalacağı gibi, kabul görme konusundaki beklentimiz de olumsuzlukla sonuçlanacak demektir.         

            Yaptığımız sanatsa peki, bilgiye rağmen yapıt olacak mıdır?..

            Bir sanat üretirsiniz belki ama bunun yapıt olabilme yeterliliği konusundaki kuşkular oluşabilir...

            Bir sanat üretimi yapıt olacaksa eğer farklı, özgün ve sıradışı olmalıdır? Duygu ve düş gücünün yanı sıra birikim ve deneyimin farklılık ve özgünlük konusunda önemli bir altyapı olduğunu da hesaba katmak gerekir. Gerçek ve gerekli olan şudur ki?.. Niteliksiz bir ucuzluk doğuran çoğulluk yerine duygu ve coşkuları yansıtan yapıtı, sayısallığa takılmadan kalıcılığın ellerine teslim etmek gerekir. 

İlhan Alper

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00