Cumali KARATAŞ


sanat gündemi


 

                                      BİR ÇINAR DEVRİLDİ

?Geze geze de yüreğime dert oldu? ve ?Haram oldu da bana bu Antebin elleri? adlı eserleriyle tanınan;  53 plak ve 10 kaseti çıkan, bir dönemin şöhretli bir sahne sanatçısı Ahmet Demir geçtiğimiz günlerde aramızdan ayrıldı.

      /resimler/2018-7/13/1412243231901.jpg                                                                                                                     Cumali Karataş

            *KÜÇÜK AHMET

Geçtiğimiz ay Adana Şehir Hastanesi´nde bir ameliyat geçiren ve sonrasında yoğun bakıma alınan sanatçı Ahmet Demir´i 04 Temmuz 2018 tarihinde Adana´da kaybettik. Vasiyeti üzerine, Ahmet Demir´in cenazesi, doğduğu yer olan Ş.Urfa´nın Birecik ilçesinde toprağa verildi.  Fırat abi (Gen) acı haberi Konya dönüşü verdi.

Samimi, güzel yürekli; hatır, gönül bilen; kendisinden küçüklere bile sevgi, saygı duyan, tatlı dilli, adam gibi adamdı dost Ahmet Demir. Çok bir araya gelmek isterdik ama  yoğunluk nedeniyle gerçekleştiremezdik. O güzel muhabbetleri biriktirirdik; ikimiz de alacaklı duruma geçmiştik Ahmet ağabeyle.  

Yazan, besteleyen ve seslendiren çok yönlü bir sanatçıydı Ahmet Demir?

Bu da yetenekle ilgili bir olaydı..

Bir röportajımıza verdiği yanıtta, ??bana göre insan sonradan sanatçı olamaz? Anadan doğma olur. Anasından sanatçı olur?? diyordu. Gerçekten de öyledir?

Ahmet Demir, ??okula gitmeden besteci olanlardanım.? diyordu?Gözünü türküye açmıştı. Türkü söylemiş, türkü bestelemişti. Bu heyecanla da kendisini, Birecik´e konsere gelen Fahri Kayahan´ın sahnesinde bulmuştu. Kayahan´ın tamburu eşliğinde ?Geze Geze Yüreğime Dert Oldu? adlı çocukluk bestesini okuyunca de çok beğenilmişti. O günden sonra da inmedi sahnelerden. Birecik´e gelen tüm konserlerin artık aranan ve istenen bir sanatçısıydı.

Ahmet Demir, Birecik´te 3.sınıfa kadar okumuş. Kendisi gibi Birecikli olan, dönemin ünlü ses sanatçısı Nuri Sesigüzel´in de kendirci çıraklığını yapmış.  

*BİRECİK´TEN ADANA´YA

            Bu aralar Adana´ya gelip gitmeye başlamış?

            Geçen yıl bana vermiş olduğu, kitaba da geçen röportajında Adana´da müzikle buluşmasını şöyle anlatır:

            ?Bu konser olayları askerliğime yakındı. Ben Adana´ya gelip gelip gidiyordum. Bazen bir süre çalışırdım da. Hatta buğday pazarında 5-6 ay çaycılık da yaptım. Bu süre zarfında Adana Radyosu? Çukurova´dan Sesler? programı yöneticisi Selahattin Sarıkaya´dan usul ve makam dersleri aldım ve bu ara sahnelere de çıktım. Camcı Mahmut ve Nedim Kıvırcık isimli kişiler Adana ve ilçelerine konser tertip ederlerdi. Camcı Mahmut´un Japon Tanyeli isimli bir kızı vardı. Türkü okurdu. Ben de Burhan Bilgin ve Şarlo Cemil´in bana eşlik etmesiyle programlar yapardım. Bir dönemin Küçük Emrah ve Küçük Ceylan gibi ben de dönemin çocuk sanatçılarındandım. Selahattin Sarıkaya ve Adana İl Radyosu´nun ?Çukurova´dan Sesler? sanatçılarının olduğu  o günkü ortamda İzzet Altınmeşe, Gül Avalan, Kadir Ergeç gibi isimlerle bir gruptuk; Ahmet Demir; ?Emirgan, Gül Bahçesi ve Piknik Aile Çay Bahçesi gibi yerlerde dönemin Adana´daki sanatçıları okurdu. Kervan Aile Çay Bahçesi´ne tanınmış sanatçılar gelirdi. Zeki Müren´e kadar oraya geldiler.?

            Ahmet Demir ayrıca, Adana İl Radyosu ?Çukurova´dan Sesler?in yöneticisi olan Selahattin Sarıkaya ile tanışıp, ondan usul dersleri alır.

            *THM ÇINARI AHMET DEMİR

Ahmet Demir, bir süre sonra İstanbul´a gelir. İstanbul´da Bedri Çağlayan ile İstanbul´da tanıştığında, ?Birecik´teki çocuk?? olarak tanınır? Bedri Çağlayan´a ismini söylemesi yeter? ?Ooo siz Birecik´teki çocuksunuz.? der Çağlayan. Daha sonra; Seyfettin Sucu´nun ardından kendisi stüdyoya girer.

            Sanat yaşamındaki güzelliklere şaşırır, heyecanlanır?

Bir fabrikada da bu ara çalışmaya başlar. Otoman firmasına tornacı olarak girer. İki yıl çalışıp meslek öğrenir. Daha sonra ise Selahattin Sarıkaya ve diğer arkadaşlarının olduğu kendi grubunu bulur.

Bir gün Selahattin Sarıkaya, Ahmet Demir´in çalıştığı fabrikaya gelip: ?Oğlum nedir bu elinin kiri, pası? Sen Ahmet Demir oldun. Gel de işimize bakalım?? dediğinde, onun Beyoğlu´ndaki yazıhanesine giderler. Ardından da, Burhan Bilgin´in bağlaması eşliğinde ?Birinci kurşun?, ?Gez gez şu Urfa´yı gez.? İsimli bestelerimi Arfon Plak´a okur. Sonrasında, plaklar ve turneler devam eder.

(Aman) Geze geze de yüreğime dert oldu oldu anam der toldu oy

(Aman) Ağlaya ağlaya gözlerime kan doldu anam kan doldu.

(Aman) Ben seni alacaktım da gelin Eminem zalım baban yolumuza bend oldu.  

(Aman) Gelsene de zalım gelsene; benim halım perişan oldu da gelip görsene.

                                               ***

(Aman) Gine karşıki ağaçlar da meyve verir dallanır

(Aman) Senin aşkın pınar olmuş da yüreğimde göllenir ağlaya ağlaya gözlerime kan doldu anam kan doldu.

(Aman) Ben seni alacaktım da gelin Emine´m zalım baban yolumuza bend oldu.  

(Aman) Gelsene de zalım gelsene; benim halım perişan oldu da gelip görsene.

 

 

YAZARLAR

  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00