KONUK YAZAR


SAYIN MUHARREM İNCE´YE AÇIK MEKTUP


Sayın İnce

Cumhurbaşkanı adayı olunca çok iddialı, çok enerjik, çok görkemli bir kampanya yürüttünüz. Üç büyük şehirde milyonlarca yurttaşımıza seslendiniz. Sonuçta yüzde otuzbir oy alarak iyi bir sonuca imza attınız.

Cumhurbaşkanı seçilmeniz için gereken oyu alamamanızın nedenlerini, konuşmak, tartışmak gerekir.

Seçilememenizde en büyük neden, bize göre PKK sorununa, bölücü kürt harekatı sonucunda olan yaklaşımınızdır.

Bölücü terör sorununun çözüm yeri TBMM´der dediniz.

Doğrudur ama olayın hiçbir şarta kayda bağlanmadan tartışılmasını istediniz.

Sayın İnce,

Bu sorunu hiçbir ön şarta bağlamadan tartışılması Türkiye Cumhuriyeti´nin içinden başka bir özerk yapının çıkmasını gündeme getirecektir.

Türkiye Cumhuriyeti´nin Misak-ı Milli hudutları dahilinde, ikinci bir bayrak, ikinci bir idare, mevcut hudutların değişmesini görüşmek, tartışmak ideolojik olarak Sosyal Demokrasiye uygundur, ama Kemalizm´e uygun değildir. Türkiye Cumhuriyeti´nde hiçbir makam, hiçbirkişi bunu yapmaya yetkili değildir. Çünkü bu hudutları biz çizmedik, bu yapıyı biz kurmadık. Bu yapıyı değiştirmeye de yetkili değiliz. Hiçkimse de yetkili değildir. Bu hudutlar, bu yapı Kurtuluş Savaşı ile oluşturulmuştur. 

Ön şartsız bölücü terör sorununu tartışmak belki size yandaş kazandırabilir ama kaybettirebilir de.

Nitekim kaybettirmiştir de.

Kaybettirmeseyde zaten seçilirdiniz

Sayın İnce,

Herkesi kucaklamanız, herkesin desteğini almanız  mümkün değildir. Bunu Atatürk bile başaramamıştır.

Üç semavi dinin temsilcileri Hz. Muhammed, Hz. İsa, Hz. Musa arkalarında ilahi güç olduğu halde bunu başaramamışlardır. CHP tarihine, Türkiye Cumhruyeti tarihine bir göz atınız;

1930 yazında serbest Fırka kurulur. Bu fırka (parti) bilindiği gibi Atatürk´ün istedi ve teşviki ile kurulmuştur.

Fırka lideri Fethi Bey, eylül ayının başlarında İzmir´e gelir ve izmir´de çok büyük bir miting yapar. Bu miting sizin mitingleriniz gibi çok kalabalık olur.

Bu mitingte Serbest Fırka liderine bağırırlar:

?Bizi kurtar?

Serbest Fırka lideri cevap verir:

?Sizi kurtaran bugün Çankaya köşkünde oturmaktadır. Siz 8 yıl önce kurtuldunuz.

Mitingten sonra bazı kimseler Kemeraltı semtindeki bazı kahvehanelerde bulunan Atatürk ve İsmet Paşa resimlerini tahrip ederler.

Görülüyor ki emsalsiz bir mücadelinin destansı kahramanı Büyük Atatürk, herkesin Cumhurbaşkanı olamamıştır. ?Herkesin desteğini almak? hoş ama gerçekçi olmayan yani boş bir kavramdır.

Ayrıca ANADİL konusunda da söyledikleriniz gerçekçi değildir. Anadili devlet öğretmez. Devlet resmi dili öğretir. Anadili adı üstünda analar öğretir. Anadili devletin öğretmesi uluslaşma olayını bitirir. Yerelleşmeyi getirir.

Atatürk´ün Türk diline ilgisi fantezi değildir. Atatürk´ün 1932´de dil kurultayı yapmasını, 1929´da harf devrimini yapmasını, dilimizi arap ve fars boyunduruğundan kurtarmasını red mi edeceğiz?

Yerelleşme Sosyal Demokrasiye uygundur; ama Kemalizm´e uygun değildir. Sosyal demokrasi yerelleşme ve evrenselleşme ister. Uluslaşmayı aşılması gerekli bir kavram olarak görür. (Sosyalist Enternasyonel 1951 Frankfurt Bildirgesi)

Sayın İnce!

Kemalist misyon, sosyal demokrasi ile taşınamıyor. Bu görüşlerimi Sn. Ecevit ve Sayın Baykal ile paylaştım. Ayrıca ?KEMALİZMİN NEYİ YETMİYOR DA SOSYAL DEMOKRASİYE GİDİYORUZ?? sorusuna bugüne kadar  Baykal ve Ecevit cevap verememiştir.

CHP´ye, Türkiye´ye faydalı olmak istiyorsanız, istiyorsak, sosyal demokrat ezberlerimizi bozmamız gerekiyor. Sosyal demokrasi-Kemalizm tartışmasını açmamız gerekmektedir.

Esenlikler dilerim.

(Dr. Hasan İleri)

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92