KONUK YAZAR


SESSİZ ŞİDDET

Kıymetli meslektaşım Av. Serra Taşköprü hanımefendinin kaleme aldığı “Hesaplanmış Sessiz Manipülasyon Yoluyla İşlenen Suçlar ve Yasal Boyut”adlı eserini, yayınlandığı ilk günlerde kendilerinin hediye etmesi sonucu okuma fırsatım oldu.


Eser ilk ele aldığınızda fiziki olarak, boyut ve sayfa sayısı bakımından tek oturuşta okunup bitirilecek bir kitap gibi görülmektedir. Ama daha ilk sayfalarından itibaren öyle olmadığı anlaşılmaktadır. Bilgisayar dili ile anlatmak istersek adeta sıkıştırılmış bir dosya tabirini kullanabiliriz.Yazar kendi mesleği olması itibari ile konuyu hukuk temelli ele almış olsa da sosyolojik, psikolojik, istatistiksel ve tarihsel açılardan da araştırma ve incelemelerde bulunmuştur. Zengin bir literatür taraması yapıldığı da görülmektedir.

Bilinen fakat ifade edilemeyen, yaşanan ama anlatılamayan bir konu ele alınarak gündeme getirilmiştir. Böyle bir şiddete maruz kalanların dahi tarif edemeyeceği için sessiz kaldığı, anlamlandıramadığı duygular, tarif edilmeye, neden sonuç ilişkisi kurulmaya çalışılmıştır. Kendimizin ya da çevremizdeki insanların karşılaşma, yaşama ihtimali çok yüksek bir konu olan sessiz şiddet hakkında olası ihtimaller ele alınarak incelenmiştir.

Eser hakkında eleştiri olmamakla birlikte öneri olarak ifade edebileceğim tek konu ise anket sorularının kitap sonunda ek olarak yer almasıdır. Anket sorularının kitabın hazırlık aşamasında yapılan anketlerin değerlendirmesinden önce yer almasının daha uygun olacağı kanaatindeyim. Böylelikle okuyucular ankete katılmışçasına anket sorularını cevaplayarak ardından değerlendirmeleri görmeleri, kitaba konu vaka ile kendilerini karşılaştırmış olurlardı diye düşünüyorum.

Tüm bu ifadelerin sonunda, yazarı toplumda farkındalık oluşturulması gereken bir konuyu ele aldığı için tebrik eder, araştırma ve incelemelerine ara vermeden devam ederek sonuçlarını bizlerle paylaşacağı eserler meydana getirmesini temenni ederim.  

Başarılar meslektaşım….

Mesut Yıldırım

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92