Cezmi DOĞANER


Siyaset Seçmen(1)


?Siyaset? , yaşadıklarımız, (ya da bize yaşatılanlar)  olmasa gerek. Siyaset; ilkeler, programlar, projeler çerçevesinde, saydamlık, mutluluk, eşitlik, özgürlük, barış, refah, huzur ve bağımsızlık için çalışmaktır.

Seçmen üç grup

1.     Her zaman sizin için oy kullananlar

2.     Sizin için oy kullanmayı düşünen/kararsızlar

3.Başka parti için oy kullanmaya karar vermiş olanlar                                                                                                                                   

Bu üçüncü grup bir kayıptır ve kazanmak mümkün olmayacaktır. Bu grup için harcanacak emekler, zaman ve enerji kaybından başka bir şey değildir. Seçim savaşı kararsız, sözde oyların veya ?kaygan seçmen? olan gruba odaklanmak için devam edecek. Onları yani özel hedef grupları kazanmak için esneklik ve kişiye özel her ihtiyaca yönelik bir yaklaşım gerekmektedir.

Kendi partinizin seçmenler de üç gruba ayrılabilir:

-Başka bir partiye oy vermeyi düşünen ve kazanılması gereken potansiyel seçmenler. Bu gerçek bir savaş alanıdır.

-Oy kullanmayan zayıf( güçsüz) seçmenler. Bir başka parti için oy kullanmayı düşünmüyor olsalar da aslında onları ikna etmek ve oy kullanmalarını sağlamak gerekmektedir.

-Her durumda sizin partinize oy verecek güçlü seçmenler, kampanya için seferber edilebilirler.

Açıkcası, enerji ve finansal kaynakların çoğu ?potansiyel? ve ?zayıf? oyları alabilmek için harcanmalıdır. Bu zayıf seçmenleri gidip oy vermek için motive etmek ve potansiyel seçmenlerin parti için oy vermesini sağlamak hayati bir önem taşımaktadır. Çağdaş bir demokraside partiler kararsız oyların oranı ne olursa olsun, genellikle kendi destek tabanına bağımlı kalırlar. Zayıf destekçiler hedef alınması gereken gruplardır. Ancak bunun da kendi destek tabanınızı ihmal gibi bir riski vardır. Bu durum her ne pahasına olursa olsun engellenmelidir. Eğer kendi destek tabanınızın desteğini kayıpederseniz, tüm kampanya çalışmaları boşa gider. Bunu önlemek için de en iyi yol, taban destekçilerinizi kampanyaya dahil ederek mesajınızı yaymalarını sağlamaktır. Erken bir aşamada, taban destekçileri ana mesajı yaymaları için ikna etmek çok iyi bir yatırım olur ve onlar da kampanya sürecinde mesajınızı yayarak kampanya habercileri olurlar.

Hedef Grupların Belirlenmesi

Bugün seçim kampanyalarında gençler, yaşlılar, etnik azınlıklar ve kadınlar ortak hedef gruplardır. Bunların her biri için, her grubu etkileyecek ana mesaja bağlı kalarak, mesajlar geliştirmekisiniz. Her hedef grup için hangi medya organını kullanacağınızı ve onları en çok ilgilendiren konular belirlenmeli ve iletişim dilinizi gruplara göre seçmelisiniz. Ortak hedef grupları şunlardır:

Genç insanlar

En genç, insanlara hitap etmek istiyorsanız, parti olarak kendilerini ciddiye aldığınızı göstermek çok önemlidir. Onlara hitap edeck konular bularak, seçim mesajınızda bu konulara yer verebilir ve parlemento sandalyeleri için genç adaylar seçebilirsiniz. Bu şekilde partinizin ve yapmış olduğunuz siyasetin, özellikle gençlere gereken önemi gösterdiğiniz açıkca izah edebilirsiniz.

Bu hedef grup, farklı alt kültürleri ve eğitim seviyeleri ile büyük farklılıklar gösteren bir gruptur. Üniversite öğrencilerine genç işçilerden daha farklı bir yaklaşım göstermek gerekmektedir. Birçok genç, spor, müzik, dans, tiyatro ve yeni medya ile ilgili herşeyle yakından ilgilidir ve Hollanda´da bazılarının en önem verdiği konular çevre ve göçmen politikalarıdır. Bir fikir de, özellikle genç insanların ilgilendiği konularla ilgili bir broşür hazırlanmasıdır. Çok az sayıda genç insan kendi iradesiyle siyasi toplantılara gider. Gençlerin gittiği gece kulüpleri, gençlik merkezleri, sağlık kulüpleri, öğrenci birlikleri ziyaret edilebilir ve internet, facebook gibi sosyal medya araçları kullanılabilir. İletişiminizi onların ilgi alanlarına göre de yapmalısınız. Onların sizin için ayıracak çok az zamanı vardır, kıs ave hızlı mesajlar kullanırlar.

Kadınlar

Kadınlar özelikle belirli konular ele alınarak ve kadın politikacılar ortaya koyarak hedeflenebilirler. Birçok ülkede erkek ve kadın siyasetçi sayısı arasında büyük bir fark olduğundan, Parlementoya daha fazla kadın siyasetçi sayısı arasında büyük bir fark olduğundan, Parlementoya daha fazla kadın siyasetçi almak için kadınlara oy verilmesini teşvik edebilirsiniz. Tabii ki bu plan eğer partinizde kadın aday varsa geçerli olur. Batı Avrupa´da kadınları ilgilendiren konular şunlardır: Çalışma yaşamı ile çocuk bakımı, güvenlik, aile içi şiddet ve sağlık konularını nasıl bir araya getirebileceğiniz önemlidir. Ne yaparsanız yapın, kampanyanızda kadın adayların sayısının erkek adaylar kadar belirgin bir rakam olmasını sağladığınızdan emin olun. Bütün bunlardan sonra kadınlar seçimlerde yüzde 50 oy oranına sahip olabilirler.

Aileler

Veliler okul içinde ve çevresinde çocuk bakım programları ve güvenlik gibi konular hakkında endişe duyuyorlar. Bu sorunları ele alırken sadece anneleri hedef almamaya dikkat edin. Büyük sorunların neler olduğunu tesbir etmek amacıyla, okul yolundaki tehlikeli trafik sorunları ile ilgili olarak aileler ile bir toplantı düzenlenebilir. Bu toplantı parti programınıızı hazırlarken topladığınız görüşleri ortaya koymanız için bir fırsat sağlayacaktır.

1)Arjen Berkven, İyi Bir Politikacı Olmak, Alfred Mozer Stichting yayını, Amsterdam 2009. (Türkçe çevirisi, CHP Genel Merkez yayını)

Cezmi Doğaner

 

nevzat cingoz
9.02.2018 18:54:21
Emeginizi saglik. Sevdim bu yaziyi

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92