Cezmi DOĞANER


SOSYAL DEMOKRAT DÜZENDE YEREL YÖNETİM(2)


Türkiye´de merkezi hükümet, yerel yönetimlerle ilgili her türlü karar alma hakkını kendinde görüyor. Devletin yerel yönetimlere müdahalesi çağdaş demokrasi anlayışı ile çelişiyor.

Günümüzde demokrasi tartışmaları yerel yönetimlerde yoğunluk kazandı. Politik karar süreçlerine daha çok katılım ve yerel yönetim sisteminin daha çok otonomi istemeleri daha çok önem kazandı. Toprak dağıtımı, kamu taşımacılığı, güvenlik, konut ve yerleşim sorunu gibi sorunların yerleşim bölgelerinde ortaya çıkması ve benzer sorunlara yönelik vatandaşın politik istem ve önerileri önem kazanmıştır.

Bu nedenle yerel yönetimler politikanın odak merkezi oldu. Politikada amaçlar ve uygulamalar en iyi biçimde yerel yönetimlerde olgunlaşır. Yerel yönetimler karar ve politik gelişmelerin merkezi. Demokrasi en iyi yerel yönetimlerde gelişir, kökleşir ve özümsenir.

Yerel yönetimler reformu artık savsaklanacak konumdan çıkmıştır. Atılacak adımlar aynı zamanda demokratikleşme anlamına da gelecektir. Tabular yıkılacak ve dengeler değişecek.

Türkiye´de belediyelere yeni bir çehre ve güç vermek, sosyal demokrat hareketin temel sorumluluklarından birisi olmak gerekir.

Çağdaş ve adaletli bir Türkiye´den yana olan milyonlarca seçmen, yerel yönetimlerin AKP´den alınarak, rant paylaşımına, kayırmacılığa, çirkin yapılaşmaya, kentliyi kararların alınmasından uzak tutan belediyecilik anlayışına son verilmesini istemektedir. 

Bu durum CHP için, sol için büyük bir fırsat yaratıyor. 

O nedenle halkın, seçmenin değişim isteği iyi değerlendirilmelidir. Her şeyden önce adayların dürüst, deneyimli ve yerel düzeyde de halkın ve örgütlü toplum kesimlerinin yabancısı olmayan kişiler olması son derece önem taşımaktadır. Çünkü halk yolsuzluklardan, kayırmacılıktan ve bunlara göz yuman yerel yöneticilerden bıkmış durumdadır. Temiz siyaset, temiz ve saydam yerel yönetim istemektedir. 

CHP ilkelerine inanmayan devşirme adaylarla gidilecek her seçim bir hüsran olacaktır.

Artık Türkiye´nin, kent rantlarını ona buna peşkeş çekmeyen, hizmete dönüştüren, kentlerin kültürel mirasını koruyan, çirkin yapılaşmaya geçit vermeyen, planlı ve çevre ile uyumlu kentleşmeyi savunan, kentlerdeki işsizlik, eğitimsizlik ve yoksullukla etkin olarak mücadele eden, kentlileri ve sivil toplumu kararların oluşumuna katacak olan yerel yöneticilere ihtiyacı var. Bu nitelikteki yerel yöneticiler, geçmişte olduğu gibi, bu seçimlerde de yine soldan çıkacaktır.

Her şeye rağmen CHP, tüzük ve programında yazıldığı gibi, sosyal demokrat bir parti olabilirse, Sosyal demokrat bir parti gibi mücadele eder işlevini yerine getirirse, Sosyal demokrat çözüm projeleri ve programı ile halka giderse, 

Ülkede iktidar olmaya talip olursa, Halkta destek alabilir. Halkı ikna edip oyunu alabilir. İktidar olabilir.   

 

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51