Cezmi DOĞANER


SOSYAL DEMOKRAT SENDİKACILIK


Türkiye´de başta iktidar, egemen güçler ve muhafazakarlar Türkiye ve Dünya sorunları başta olmak üzere, emekçilerin sorununa etnik, dini ve kültürel açıdan bakıyorlar ve çözüm önerilerini de ona göre topluma sunuyorlar. Son yıllarda yaşanan bütün sorunlar eğitim, güvenlik, işsizlik vb. Din, yani islam ve etnik, Türk kimliği veya başka etnik kimlikler üzerinden tartışılıyor. Kafa karışıklığına sebep olan en önemli hata da bu.

Türkiye ve Avrupalı muhafazakârlar, Avrupa´da yaşayan Türk vatandaşlarının sorunlarına da aynı bakış açısı ile bakıyorlar. Avrupa´da muhafazakar partiler ve politikacılarda aynı bakış açısı hakim olduğu için,  Avrupa´da ırkçı ve ayrımcı politikalar etnik, dini ve kültürel bakış nedeniyle yükselmekte ve yer yer yabancı-emekçi düşmanlığına dönüşmektedir.

Türkiye´de ve dünya´da emekçilerin-işçilerin sorunları sosyal sınıf sorunu ve insanlarımızın sorunlarını etnik, dini veya kimlikler açısından analiz etmek doğru olmayacağı gibi hiçbir konuda sorunlara çözüm bulmak mümkün olmamaktadır.

Çözüm: Çağdaş Sosyal Demokrasi ve sosyal devlet

Çağdaş Sosyal Demokrasi:

*Her türlü sömürüyü ve baskıyı rededer.

*Zayıfları, örğütlenme ve dayanışma yoluyla güçlendirir. Toplumsal-hizmetiçi eğitim yoluyla emeği ile geçinen insanların aydınlanmasına, gelişmesine, bilinçlenmesine ve sorunlarının çözümünde aktif olmasına olanak sağlar.

*İnsan kişiliğinin gelişmesi önündeki ve insan yaratıcılığını önündeki tüm engellerin kaldırılması için uğraş verir.       

*Toplumda olduğu  kadar dünyada da dayanışmayı ve barışı güçlendirmeyi çalışır.

*Özğürlüğü, çoğulcu ve katılımcı demokrasiyi, hak ve olanak eşitliğini, yaygın sosyal adaleti ve sosyal güvenliği benimser ve bunları gelişmenin ileri aşamalarına ertelemek yerine, sağlıklı ve dengeli gelişmenin koşulu ve itici gücü olarak değerlendirir.

*Gelişmayi, yanlız ekonomik büyüme olarak degil; ekonomik, sosyal ve kültürel yönleriyle bir bütün olarak görür.                            

"sosyal devlet"  bireylere özğürlük sağlamakla yetinmeyip onların insanca yaşamalarına olanak sağlamayı görev bilir.

Sosyal Demokrasi de bireyin özğürlüğü, mutluluğu ve insanca yaşaması temel amaçtır. Sömürünün, adaletsiz paylaşımın olduğu bir düzende bireyin mutlu olması mümkün değildir.

Bireyin mutluluğunu, hak ve özğürlüklerini yok sayan, bireyi araç olarak gören rejimler faşist ve dinsel diktatörlüktür.

Diktatörlüklerde ve dikta heveslileride topluma, bireylere görev verir, birey verilen görevi yerine getirmekle zorunludur. Birey üstünde tutulan birtakım değerlere feda edilir. Söz hakkı, eleştirme ve kendi düşüncesini açıklama özğürlüğü yoktur.

Emekçi düşmanlığı -ve örgütlenmesi engel olmak-, sosyal güvencesizliğin, düşük yaşam düzeyinin görüldüğü, işsizlik ve ekonomik  kriz dönemlerinde rastlanan bir olgudur. Bu nedenle çalışanlar arasında sosyal farklılıkları artırıcı politikalar yerine, bu farklılıkları giderici bir politikanın uygulanması, sosyal barışın sağlanması için bugün ivedi bir gereksinim haline gelmiştir. İşsizliğe ve yoksuluğa yol açıcı politikalar yerine, tam istihdamı amaçlayan bir politikanın uygulanması çok önem kazanmaktadır. Bugüne kadar gerçekleşmiş sosyal reformları ortadan kaldırıcı ekonomik politikalar yerine, yasal güvence getirecek ekonomik politikaların uygulanması bir zorunluluktur.

 Bu da sosyal demokrasinin tam istihdam politikası, sosyal gruplar arasındaki gerilimi önleyebileceği gibi, çalışanları yasal sosyal güvence ve güvenlik içinde yaşabilmelerini sağlayacaktır.

 Cezmi Doğaner

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22