Ahmet DUMAN


TARİH OKUMAK?


Adettendir; uzun tatil öncesi kitaplar alınır, ya da kütüphaneden özenle seçilip?bu bayram bunları okuyacağım? diye hazır bekletilir. Tatil gelir çantalar hazırlanır eşyalar yerleştirilir sıra kitaplara geldiğinde, her nasılsa yer bulunmaz! Önce sayıları azaltılır. Azaltıla azaltıla sonunda bir bilemediniz iki kitapla yola çıkarsınız. İlk günler yarım veya çeyrek saat şöyle bir bakılır sonra bırakılır taa öteki uzun tatile kadar? Çünkü başka uğraşılar vardır tanıdıklar site komşuları filan gibi. Bence öyle yapmayın kendi kendinize bir ?okuma alışkanlığı? edinin. Okumayı bir gereksinme yahut da zorunluluk haline getirin. Tatilde değil her zaman okuyun. En iyi şeyi yapmış olursunuz. Böyle bayram ve sair tatillerde de ekstralar yani değişik konular üzerine kitaplar alın onları okumaya gayret edin. Eğer bir alışkanlığınız varsa zorlamanıza gerek yok; okursunuz!  

Selçuklu Tarihi ile ilgilenmem, bir koleksiyonda, sultanın rölyefi olan bir para görünce başlamıştır diyebilirim. Çok şaşırmıştım. Buna benzer birkaç ayrıntı Selçukluyu, Osmanlıdan ayrı bir yere koymama neden olmuştu? Yalan söylemeyim; esaslı bir Selçuklu okuma fırsatı yakalayamadım veya fırsatı yaratamadım diyelim.

Bazı unutulan terimler, sözcükler, kalıp sözcükler, sloganlar dönemsel olarak birden ortaya çıkıveriyor. Haşhaşi nedir belki bilmeyeniniz vardı ama Majesteleri bu sözcüğü O zamanlar Paralel Devlet Yapılanması denilen şimdi FETÖ dediğimiz yapılanmayla mücadeleye başladığı ilk yıllarda kullanıverince merakla sözcüğü öğrenmiş olduk?

Sözü, bu bayram okumaya çalıştığım bir kitaba getireceğim; tam adıyla ?Dağın Efendisi Hasan Sabbah ve Alamut. Yazan Ayşe Atıcı Arayancan, Yeditepe Yayınevi 2016? Adından anlaşılacağı üzere kitap Hasan Sabbah´tan ve Haşhaşilerden sözediyor.  Sözediyor etmesine amma, aynı zamanda XI. yüzyılın tarihsel olaylarına ve din çatışmalarına değiniyor, daha da önemlisi, Dinin siyasette bir enstrüman olarak nasıl kullanıldığını da anlatmaktan geri kalmıyor. Bilindiği gibi Hasan Sabbah Şiiliğin bir kolu olan İsmaili mezhebindendir. Bu mezhep aracılığıyla o yılların güçlü imparatorluğu olan Selçuklunun Devlet yapısına sızmış ve ele geçirmiştir. Olaylar inanılmaz biçimde günümüz Türkiye´sinde yaşadıklarımızla tıpatıp aynı.

?Selçuklu sarayının gerek askeri, gerekse idari tüm birimlerine sızan İsmaililer birçok devlet adamını da kendi taraflarına çekmeyi başarırlar. Toplumda ve devlet görevlileri arasında ciddi buhranlar oluşur ve herkes birbirinden şüphe eder duruma gelir, hatta herkes birbirini İsmaili olmakla suçlamaya başlar? s.55

?Selçuklu Ordusuna binlerce İsmaili asker alınır? s.56

Bu durumda İsmaillilere karşı savaş açan sultan çeşitli zamanlarda işbirliği yaptığı İsmaililere karşı sert önlemlere başvurur birçok taraftarını öldürür. 

?Sultanın bu sert tutumuna karşı İsmaililer suikastlara başlarlar hatta biri bizzat Sultana saldırır ve pazusundan hançerle yaralar? s.57

Birkaç cümle ile koskoca bir Önasya tarihi özetlenemez ama bin ara ile de olsa koşutluğu vurgulamak istedim.

CHP nin yollara çıkması AKP Genel Başkanını da Başbakan pozlarında görünen Binali Beyi de rahatsız etmiş görünüyor.

Sosyal Medya ise patlamaya devam ediyor. Orada da bazıları AKP Genel Başkanıyla ve Binali Beyle aynı şeyleri söylüyor: CHP FETÖ ile ve PKK ile kolkola yürüyormuş! Yukarda düştüğüm tarih notunu bu nedenle koydum. Sosyal Medyada arkadaşlara da AKP Genel Başkanına da, Başbakana da küçük bir tavsiye: Biraz tarih okusunlar

CHP bu iki güruhla kesinlikle bir arada olmaz olamaz. Çünkü dokusu uyuşmaz Tarihinde böyle bir şey yok.

Yürüyüşte ?Beraber yürüdük biz bu yollarda? şarkısı söyleniyor mu? Ben duymadım.     

AHMET DUMAN  

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00