Ahmet ERDOĞDU


TARİHTE BU HAFTA


         Değerli okurlar, Tarihte Bu Hafta´nın yeni döneminde sizlerle Türk insanını derinden etkileyen ve sözü edildiğinde bir hançer gibi yüreğimize saplanan iki konu üzerinde olaylar, nedenler, anılarla bir yolculuğa çıkacağız. Konularımız, Sarıkamış ve Yemen´i kapsıyor. 

       Birinci Dünya Savaşının başlamasıyla Osmanlı İmparatorluğu 2 Ağustos 1914 de seferberlik kararı aldı. Daha sonra Almanya cephesinde yer aldı. 29 Ekim 1914 tarihinde Amiral Souchon komutasındaki donanmanın Enver ve Cemal Paşaların emirleriyle Karadeniz´e çıkarak Sivastopol´u bombalaması ile Birinci Dünya savaşına girmiş oldu. Resmi Dünya Savaşına giriş ise 12 Kasım 1914 dür.

                Konumuzdan biri olan Sarıkamış olaylarının öncesi bu şekildedir. Almanların ısrarlı bir şekilde talepleri ile Sarıkamış ve Kanal seferinin yapılması gündeme geldi. Doğuda bulunan ordumuzun mevsimin uygun olmadığı bir zamanda Sarıkamış harekatını yapabilmesi çok zordu. Buna rağmen Enver Paşa bu harekatın Komutanlığını üstlenerek Sarıkamış da Ruslara bir darbe vurmak istedi. Aklı başındaki komutanlar böyle bir harekatın yapılmasının çok zor olduğunu, yapılsa dahi arzu edilen başarının elde edilemeyeceğini Enver Paşaya anlatmaya çalıştılar. Enver Paşa hiç kimseyi dinlemeyerek sonu çok büyük acılarla biten bu harekatı başlattı. Bunun neticesi olarak Osmanlı imparatorluğu General Fevzi Çakmak´ın Birinci Dünya Savaşında Doğu Cephesi adlı kitabında belirttiği üzere 60.000 kişi kaybetti. Böylece hem Sarıkamış alınamamış hem de büyük bir insan kaybına neden olmuştur. İşte bizim birinci konumuz bu Sarıkamış harekatı üzerinde olacaktır. Genel olarak Sarıkamış´ı yaşayıp sonra yazan Tuğgeneral Ziya Yergök, Yarbay Köprülülü Şerif (İlden),  Halil Ataman, Ali Rıza Eti gibi Sarıkamış harekatına katılan kişilerin anılarını sizlere aktaracağız.

       İkinci konumuz olan Yemen konusuna ise gazetemizin kuruluşunun 96. Yıldönümünde (25 Aralık 2013´te) başlayacağız. Bilindiği gibi Yemen Yavuz Sultan Selimin Mısırı fethinden sonra Osmanlı toprağı sayılmıştır.  Meşhur türküde de söylendiği üzere ? Adı Yemendir, Gülü Çemendir, giden gelmiyor, acep nedendir? gidenin gelmediği bir ülke olarak bilinir. Osmanlı Devleti Yemeni Hicaza yakın olması ve stratejik nedenlerle elinde tutmaya çalışmış ve onun için çok büyük fedakarlıklara katlanmıştır. Bu neden ile Yemen´e çok kıymetli Komutanlar, Paşalar, Genelkurmay Başkanları ve daha sonra ülke tarihinde çok önemli görevler üstlenecek İsmet İnönü gibi Subaylarını göndermiştir. Yemen bölgesinin sıcak bir bölge olması nedeni ile gerek oraya yakınlıktan gerekse iklimsel faktörler nedeni ile Adana, Antalya gibi Akdeniz Bölgesinden Tümenler göndermiştir. Adana Bölgesinden gönderilen Tümen dört yıl ara ile iki defa Yemene gönderilmek zorunda kalınmıştır. Bu Tümenin içerisinde Feke Taburu, Kozan Taburu, Misis Taburu gibi bölgemizden Taburlar bulunmaktaydı. Yemendeki kayıplarımız konusunda genel kabul 300.000 kişidir. Bazı yerlerde bu kayıpların bir milyona kadar çıktığı ifade edilmektedir.

       Değerli okurlar, yukarda da ifade ettiğimiz gibi bu yıl ki konularımızı Sarıkamış ve Yemen olarak belirledik. Bundan sonraki haftalarda Sarıkamış´tan başlamak üzere devam edeceğiz.                                                                              Devam Edecek

YAZARLAR

  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,17
  • EURO

    34,91% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2434,93% 0,50
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04