Prof. Dr. Özer OZANKAYA


TARİKATÇILIĞI REDDETMEK YERİNE ONLARA ÖDÜN VERME YARIŞINA GİRİŞMEK, DEMOKRASİYE DE, ULUSAL BİRLİĞE VE BARIŞA DA HİZMET DEĞİLDİR!


PROF. DR. ÖZER OZANKAYA

?Efendiler ve ey ulus, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, mansıplar ülkesi olamaz.

En doğru, en gerçek tarikat, uygarlık tarikatıdır.

Uygarlığın buyurduğunu ve istediğini yapmak, insan olmak için ye­terlidir.

Tarikat başkanları hemen bu dediğim gerçeği bü­tün açıklığıyla kavrayacak ve kendiliklerinden, hemen, tekkelerini kapatacak, müritlerinin artık erginliğe ulaş­mış olduklarını elbette kabul edeceklerdir."

Mustafa Kemal Atatürk

Tarikat gibi demokraside meşru olmayan bir örgütlenmenin etkinliklerine, HEPSİ DE  LAİK DEMOKRASİYİ SAVUNMASI GEREKEN siyasal parti başkan ya da temsilcilerinin, vb.   katılması meşru değildir!

Tarikatları böylece hortlatanlar, demokratik meşruluğa saygılı iseler, ulusumuzun önüne  çıkıp bu konuda Atatürk´ün yukardaki görüşüne  karşı düşüncelerini açıklamalıdırlar !

Her türlü "tarikat örgütlenmesi"nin demokraside yeri olmadığını söyleyecek yerde, tarikat toplantılarına katılmak, laiklikten yani demokrasiden sapmadır!

Çünkü "tarikat", "dernek" değildir. Ergin olmayanları, yani çocukları içine alır; onları robotlaştırır; yönetimi özgür oyla seçilip değiştirilmez: babadan-oğula, dâmâda, vb. ?elverme?yle geçer; her türlü silahtan daha güçlü silah olan ?parasal gelirleri? denetlenmez, vb.  

Demek ki derneklerde bulunması zorunlu olan bu demokratik meşruluk ölçülerinden hiçbirine sahip değildirler!

Tarikatlar, demokratik siyasal parti yarışmalarının yerine mezhep, dinsel yorum .. gibi tartışılmadan dayatılan dogmaların kavgasını koyarlar! Ulus birliğini ve barışını, yurt güvenliğini yıkarlar! Yurttaşları yeme içme, giyim-kuşamdan, düşünce ve davranış ölçülerine dek her alanda, hem düşünmeden kerameti kendinden menkul bir ?şeyh?e boyun eğmeye, hem de bu konumlarını sürdürebilmek için yurttaşları   biribirlerine düşmanlığa koşullandırmaktadırlar.

Hemen hepsinin de sömürgeci devletlerden birinin ya da ötekinin  ?beğenisini (!?) kazanmış olmaları? boşuna değildir!

CUMHURİYETİMİZİN KURUCUSUNU DİNLEYİNİZ!

Demokratik meşruluğa saygılı siyasetçiler, kanımca, bu çağdışı örgütlenişlerin yerine, yalnızca yetişkinleri  içine alan DEMOKRATİK DERNEKLER gibi barışçıl birer «düşünce kulübü »nün oluşması gereğini ilân etmeli ve bunda diretmelidirler.

 

 

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22