Zekai BULUÇ


TEKALİF-İ MİLLİYE´NİN HEYKELİ DİKİLECEK KADINI


            Adana´nın Karaisalı İlçesi´ne bağlı Kelebek Köyü vardır. Ankara-Adana demir yolu köyü tam ortasından ikiye böler.

            Kelebek Köyü´nden yıllarca Adana Sümerbank fabrikasında birlikte emek verdiğimiz yakın arkadaşım Cahit Abi (ŞEN) ile bazen Kayseri trenine biner, Kelebek Köyü´nde birkaç gün kalırdık.

            Bir akşam yemeğinde Cahit abinin amcasının oğlu birkaç yufka ekmek getirmişti. Sofradakileri paylaştık! Söz dündü, dolaştı, ?Emine Kiya? ismine geldi. ?Kiya? ne anlama geliyor diye sordum. ?Yetkili ve görevli? dediler!

            Manisalı Ali Bey´in Kilikya Müdafa-i Hukuk Cemiyeti´ni kurmak için Adana´ya Kelebek Köyü´nden giriş yaptığını daha önce biliyordum.

            Manisalı Ali Bey misafir kaldığı evde buraya M. Kemal ATATÜRK´ün emriyle geldiğini ve çete savaşlarını örgütleyeceğini anlatmış ve köylüler de çok sevinmişler. Daha sonra Adana´ya geçen Manisalı Ali Bey´in ilk işi cezaevlerinde yatan kader kurbanı, bıçkın delikanlılardan bir kısmını silahlandırıp af edilmelerini sağlamış. Tabii tüm bunlar M. Kemal ATATÜRK ve Ankara hükümetinin izini dahilinde olmuş. Çünkü Adana´da meydan savaşı olmamıştır. Manisalı Ali Beyi´in örgütlediği vurkaç eylemleri olmuştur. (Bunu daha önce yazmıştım. Konuyla ilgili olduğu için tekrar ediyorum.)

            Kelebekli eli silah tutanlar Kuvayi Milliye´ye katılınca köyde yaşlılar, kadınlar ve çocuklar kalmış! Karakol komutanlığına da Emine Hatun´u (Kiya) getirmişler!

            Mustafa Kemal ATATÜRK´ün özgün bir modeli olan Tekalif-i Milliye emri Kelebek Köyü´ne ulaşınca ilk önce Emine Hatun savaşa giden babasının ve erkek kardeşlerinin küçük ve büyükbaş hayvanlarını köy meydanına getirerek ?İşte savaşa giden babamın ve erkek kardeşlerimin malları. Bunların yüzde kırkını gelen emir üzerine Kuvayi Milliye´ye göndereceğim.? deyince bu söylemden çok etkilenen yurtsever Kelebek köylüleri ellerinde Kuvayi Milliye´nin ihtiyacını karşılayacak ne varsa köy meydanına getirip trenle gönderirler.

            Antiemperyalist Kurtuluş Savaşımız´da Kuvayi Milliye yalnız erkekler tarafından değil kadınlarımız tarafından da desteklenmiştir. Onları saygıyla anıyorum.

            Sağlıcakla kalın.

NOT: Görevli ve Yetkili anlamına gelen ?Kiya?, ?Kaha?, ?Kaa? sözcüklerinin hangisinin doğru olduğunu bir türlü bulamadım. Doğrusunu yorum bölümüne yazarsanız çok mutlu olacağım.

Zekai BULUÇ

 

 

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22