Prof. Dr. Özer OZANKAYA


Türkiye Cumhuriyeti´nin Saygıdeğer Yurttaşları,


Atatürk´ün 90 yıl önce 15 Ekim 1927´de  CHP Genel  Kurulu´nda okuduğu   BÜYÜK NUTUK´u,  Türkiye Cumhuriyeti´ni  ulus, yurt ve devlet olarak ilke ve  kurumlarıyla tanımlayıp açıklayan ve bu kurum ve ilkelerin herkesçe öğrenilerek,  özellikle Cumhuriyetimiz´i 100 yaşına varmadan    sona erdirmek   isteyen AKP iktidarının     ağır ve yıkıcı  baltalamalarına karşı etkin  biçimde savunulması açısından  çok yüksek değer taşıyan, siyasal ve sanatsal   önemde bir başyapıttır.

NUTUK´un 90. yılı, bu amaçla,   Cumhuriyetimizin varlığı açısından bunca yaşamsal önem kazanmış olan 2018 yılının Ekim ayına değin,   TV ? radyo - basın çalışmalarıyla,  tiyatro, konser ve konferans etkinlikleriyle, NUTUK için yazdırılacak   müzik eserleriyle ? gereğince değerlendirilmelidir.

Bu ödev, hem Cumhuriyetimizin kurucusu ve bugün de en güçlü koruyucusu olması, hem de  NUTUK´a   evsahipliği  yapmış olması nedenleriyle  en başta CHP´ne düşmektedir, kanısındayım.  

CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçtaroğlu´nun, bu konuda kişisel olarak yapmış olduğum başvuru üzerine gösterdiği yakın ilgi, ne yazık ki bugüne değin gereken ölçüde uygulamaya yansıtılamamıştır.

Bugüne değin yapılanlar, NUTUK´tan tiyatroda da  sahnelenebilecek biçimde yapmış olduğum ve Tiyatro Atelye topluluğunca  sahneye konulan seçkinin Ankara Yenimahalle Belediyesi´nin desteğiyle 10 Kasım 2017 akşamı, yüksek başarıyla, ama yalnız  bir kez seyirciye ulaştırılması ve Bodrum Belediye Başkanlığınca metnin 10.000 adet basılmasıyla sınırlı kalmıştır.

Oysa NUTUK´un  demokrasi kültürü kazandırıcı yüksek değeri ve   AKP iktidarının demokrasimize yönelik yıkıcı nitelikteki eylemlerine karşı kamuoyunda güçlü direniş refleksi oluşturucu niteliği nedenleriyle gerek tiyatro olarak birçok ilimizde sahnelenmesi, müzik yapıtlarıyla anlatılması ve bunların HALK TV, TELE I, BAŞKENT TV´de, yerel TV ve radyolarda milyonlara ulaştırılması, NUTUK´un tüm nirengi noktalarını    kapsayan ve milyonlarca kişi tarafından kolayca okunacak kısalıkta olan   sözü geçen seçkinin birçok ilimizde genç - yaşlı, kadın ? erkek tüm yurttaşlara   NUTUK üzerine konferanslar, şenlikler.. düzenlenerek ulaştırılması, çok işlevsel olacaktır, kanısındayım.

İlgi ve değerlendirmenize saygılarımla sunarım.

Prof. Dr. Özer Ozankaya

ADD Kurucu Üyesi ve 4. Genel Başkanı

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00