Zekai BULUÇ


TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ŞİRKETİ ORTAKLIĞINA SEVABINA ÖNERİ!

Suriye’nin Güney Doğusunda, Irak’ın, İran’ın ve Kafkasların her tarafında petrol var ama ne tesadüfse Türkiye’de yok! Allah Allah! Ülkemiz, uzmanlara göre her yıl petrole 50 Milyar Dolar ödüyor.


        Şimdi merhum İsmail CEM’in “Türkiye’de geri kalmışlığın tarihi” isimli 1974 Haziran tarihli kitabının baskısından alıntı yaparak Türkiye Petrolleri Anonim Şirketi Ortaklığına sevabına yapacağım öneriye sıra geldi.

        Çin’in petrol konusunda geçirdiği tecrübe, bizim açımızdan, hayli ilgi çekicidir. Çin’i gezen Türk gazetecilerinden Oğuz AKKAN’a Çin Petrol enstitüsünün müdürü şu bilgiyi vermektedir:

“İhtilalden önce ünlü İngiliz, Fransız, Amerikan şirketleri çeşitli bölgelerimizi kapatmış, petrol aramaları yapmış, kuyular açıp petrol bulamamış, aldıkları olumsuz sonucu bize bildirmişti. İhtilalden sonra Sovyetler Birliği, Romanya ve Çekoslovakya’dan Teknisyen ve Mühendis ekipleri getirterek petrol gücümüzü anlamak istedik. Bu ekiplerin içinde en başarılısı Çekler oldu. Sebebi de şu: Ruslarla Romenler, Çin’in çeşitli bölgelerine dağılıp araştırma yaparken, Çek ekibi başka yerde vakit kaybetmeden hemen batılı şirketlerin geçmişteki sondaj bölgelerine gidip “Verimsizlikle” nitelenmiş topraklarda araştırma yaptılar, “Kör” kuyuları tekrar incelediler. Aldıkları sonuç şaşırtıcıydı: Bu kuyuların %75’inde batılılar petrol bulmuş, fakat hemen kuyuyu körletip durumu bizden gizlemişlerdi. Bulunup gizlenmiş petrolü kısa zamanda ortaya çıkaran Çek ekibi tabiatıyla öteki ekiplerden faydalı oldu.”

        Arkadaşlar petrol akışkan bir maddedir. Türkiye’nin Güney, Doğu ve Kuzeydoğu komşularında her yerden petrol fışkırıyor ama ne tesadüf ki, ülkemiz petrole muhtaç ve bunun için yılda 50 Milyar Dolar para ödüyor. Tesadüfe bak tesadüfe!

        Petrol aramaları yedi kız kardeşe bırakılmayacak kadar çok önemlidir! Dünyanın en zengin petrol şirketleri yedi kız kardeşle yatan şaşı kalkar!

        Sağlıcakla kalın.

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92