Ahmet DUMAN


Üslup İnsanın Ta Kendisidir.


                                                                                                                   

Başlık bu günlerde çok kullandığımız bir konuyu içeriyor: Üslup. Türkçesi, Biçem ama genellikle eski söylenişi ile kullanılıyor. Yani ?adamın üslubu bozuk? diyoruz. ?Biçemi bozuk? demiyoruz; yani ağzı  bozuk diyoruz. Bence en uygun tanılama da bu: Ağzı Bozuk!

Konuştuğumuz günlük Türkçede ağzı bozuk insanlara ilişkin birçok söz var ama doğrudan doğruya Üslubun insanla ilişkilendirilmesi ünlü Fransız Doğa Bilimci Buffon´la başlıyor. Buffon 18. yüzyıl bilim insanlarından, uğraştığı birçok doğal olay, bitki ve hayvanlar var. Doğal olarak insanla da ilgilenmiş ve bu kanaate varmış: Üslup insanın ta kendisidir!

O yıllarda yavaş yavaş dünyayı ayırt etmeye başlayan Osmanlı aydını derhal bu iddialı sözü Türkçeye (Osmanlıcaya)  çevirmişler; Üslub-ı Beyan aynıyla insan! Bazıları söylenişindeki etkiye bakarak bu sözün o yılların ünlü şair ve yazarlarından birine ait olduğunu söyleseler de söz Buffon´un. Ansiklopediler de bu düşüncedeler.

Osmanlı aydınları bu sözü siyasetçiler için kullanmamışlar. O yıllarda zaten bu günkü anlamıyla politikacı esnafı henüz oluşmamış. Devlet, kendilerine Devlet Adamı sanı verilmiş bazıları tarafından padişah adına yönetiliyor. O garibanların da kelleyi tehlikeye atmak gibi bir sorunları olduğu için üslup filan olamazdı, olmamış zaten.

O yıllarda polemik siyasetçiler arasında değil; bir aşağıda; yeni türeyen edebiyatçılar arasında. Onlar birbirleriyle tartışıyorlar. Zaman zaman da sertleşiyorlar işte o zaman taraflardan biri diğerine yazıyor veya yakınıyor: Mirim bu falanca zatın sözlerini hiç beğenmedim zaten ne denilmiş üslub-ı Beyan aynıyla insan! Adamın söylediklerine bak ne biçim biri olduğunu anla! Demek istiyor yani.

Şimdi, siyaset esnafının ağzı olabildiğince bozuk. Adam çıkıyor kürsüye küfür dağarcığında ne varsa hiçbir çekince göstermeden hepsini boşaltıyor. Şaşırmamak olası değil. Devlet yönetiyor bu muhterem! Yahu bu üslupla olur mu hiç? Demeye fırsat bırakmıyor her gün her ortamda! Biz de Üslub-ı Beyan ayniyle insan deyip geçiyoruz.

Ama ben geçemedim: geçen sabah 10 yıldır alışveriş ettiğim bakkala doğrudan sordum: Beni kaç yıldır tanıyorsun? 8-10 yıldır tanıyorum dedi. Peki dedim benim hangi partili olduğumu biliyor musun? Evet CHP lisin diye yanıtlayınca açıkça sordum: Ben pislik miyim? Bakkal şaşırdı. Bu nasıl soru gibilerden gözüme baktı sonra ?yok canım olur mu öyle şey? dedi. Bakkal ile aynı partili değiliz. Buna rağmen bana yani bir CHP liye böyle bir sıfatı yakıştıramadı? Ne yazık ki, bu ülkede en yüce makamda oturan kişi yüzünde garip bir tiksinti ifadesiyle ?CHP pisliktir!? dedi.

Çok da alkışlandı her zamanki gibi. Beni düşündüren işte o alkışlayanlar. Bu binlerce insan hayatlarında en az bir kez bir kez bir CHP li görmüştür. Aşağı yukarı yarısının ya komşusu ya alış veriş ettiği manavı bakkalı doktoru eczane sahibi bir tanıdığı CHP li olabilir mi? Olabilir.

Peki, nedir bu? Kim olursa olsun bunca tanıdığınıza bu saygısızlık ve hakaret yapılıyor siz alkışlıyorsunuz!

Değer yargılarımızı da çarpıttılar yahu!

    

 

 

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51