Zeynep Kural-İNCE DOKUNUŞLAR


UZUN YILLAR ÖTESİNDEN


Ne ?80´lerin ne getireceğini bilecek ne de ?60´larda ne olduğuna aklımız erecek yaşlardaydık.

?70´lerde çocuk olanlar, en masum yıllarımızı böyle yaşadık.

Kızların, mini eteklerinin üzerine giydiği uzun tunikleri, incecik bellerine taktıkları kalın kemerleri, mantar topuklu ayakkabıları, erkeklerinse, uzun favorileri, İspanyol paça pantolonları vardı.

Ölümlerin, yalnızca, Emr-i Hak tecelli etti, ifadesiyle duyurulduğu mahallelerde büyüdük.

Bir odasının duvarında Charles Bronson´un, Robert Redford´un, Alain Delon´un, Belmondo´nun, diğerinde Beatles´ın, Pink Floyd´un, Queen´in afişlerinin asılı olduğu evlerde yetiştik.

Aynı evlerde, bizden bildiğimiz birileri daha vardı, ki biz onlara hep çocukluğumuz, deyip, sahip çıktık.

Cevat Kurtuluş, sanki az sonra çalacak kapıyı açan sevimli uşak, boynuna taktığı fularıyla, ropdöşambırıyla Hulusi Kentmen, istediğimiz oyuncakları alan, hepimizin dedesi, Adile Naşit, akşama ne yemek pişireceğini düşünen, evin temel direği, arabulucusu, şefkatli annesi, Nubar Terziyan, iyi haberler veren doktoru, Erol Taş, Behçet Nacar kötü amcalar gibiydi.

Babalarımız, gözlerimizin içine Münir Özkul gibi baksın isterdik. Bizim Aile´ydi adeta ailelerimiz, Feride rolüyle Ayşen Gruda ise evin büyük kızıydı. Dört Yapraklı Yonca güzelliğindeydi ablalarımız.

Evdeki tek kavganın, turşu suyunun, limonla mı yoksa sirkeyle mi daha iyi yapılacağını tartışmaktan çıkacağını zannederdik. Mavi Boncuk´taki Şeker Kamil´le Süleyman´dı yan komşularımız, Canım Kardeşim´deki kardeşimizdi Kahraman Kıral, Halit Akçetepe´yle birlikte ağladığımız. Ama yine de Neşeli Günler yaşayan ailelerdik.

Hababam Sınıfı gibiydi okul yıllarımız. İnek Şaban´ın, Güdük Necmi´nin saflığıyla geçti zamanlarımız. Sevginin emek olduğunu, Selvi Boylum Al Yazmalım´da öğrendik, Türkan Şoray´ın boynuna dolanan o al yazmayı hiç unutmadık. Tatlı Dillim´de, Tarık Akan´ın Mine´yi değil de Emine´yi tercih etmesini bekledik.

Sonra bir gün allanmış, pullanmış dünyanın gerçeklerini gördük. Geriye kalanları ve kaybedebileceklerimizi anladık. İşte böyle anlarda daha çok sarıldık, daha çok sevdik. Uzaklarındaydık belki ama hep yakın durduk. Aynı duygularla, onlarca kez izlediğimiz kahramanlar gibi değil de geçmişimiz gibi bildik.

Pek çok şeyin anlamını yitirmediği, kirlenmediği zamanlardı, insanlığın değer kazandığı, ailelerin kocaman, evlerin sıcacık olduğu yıllardı, sevginin, güvenin, iyiliğin her zorluğun üstesinden geldiği dönemlerdi, bu yüzdendir ki gidişleriyle eksildik.

Hayatlarımıza kattıkları her değer ve hayatımızdaki değerleri bizlere sundukları için teşekkürlerimizle, anılarına saygıyla.

 

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00