Ata Alp And


VEDAT ÇETİNKAYA VE TÜRK MÜZİĞİ


            Öteden beri zevkle dinlediğim, sesinin tavrı, sahnesi farklı olan bir İstanbul Beyefendisi sanatçıyla Yeni Adana Sanat Sayfası´nın sütunlarında karşılaşmaktan mutluluk duyduğumu belirtmeliyim önce. Son haftalar da olduğu gibi, tabii bu tür sanat karşılaşmalarıyla gazetemiz sanat sayfasının, ?günümüz nitelik göstergesini´ işaret etmekle birlikte, Toroslar´ın ötesindeki ulusal sanatsallığa ses verdiğini de çok iyi bilenlerdeniz. Ve sırası gelmişken, gözlemlerimizi aktarmayı sürdürürken; şiiriyle, öyküsüyle, denemesiyle, gezi notuyla, tanıtımıyla, söyleşisiyle, röportajıyla kitabıyla, araştırma ve incelemesiyle bir akış planının içerisinde olan kiracısı gibi olduğum sanat sayfamızın, gazetemizin 100. yılı seyrine koşut ortaya çıkarmak üzere olduğu ve Çukurova´nın bereketli topraklarına özgü bir sanat tarihi kaşeli, derinlikli, nitelikli çalışmaların yayın sırasını beklediğini; ayrıca, müziğin toparlanıp, edebiyat/sanatın hazırlığını yaptığı geniş bir özgün ve arşivsel yayının yoğunluk nedeniyle yayın sırasında olduğunu bizden söylemesi. Daha fazlasına da elbette ki yetkili değiliz. Geçmişten geleceğe seyreden bu akışta sanırız ki, memnuniyet tatminine dayalı, tüm basın organlarında bazen noktasına, virgülüne, yanlışına dokunmadan yayınlanan bir sıradanlık olmaktan öte emek, zahmet, araştırmalarla, özellikle birinci el görüşmelerle ortaya çıkan ve sözde kurumsal hazırlanmaya çalışılan eksik, yetersiz ve yanlış bilgi ve belgesizliklerden öte bir özgünlüğün hizmetindedir diye düşünüyoruz kıyaslama götürmeyen bu sıcak sanat tarihli çalışmalar. Sanat yönetmeni varken bize fazla söz düşmezse de, Sayın kıymetli sanatçı Vedat Çetinkaya ile yapılan bugün ki müzik çalışmasının da böyle bir şey olduğunu vurgulamak gerekir.   

            Bundan sonra biz ne deriz, diyebiliriz? Vedat Bey söz konusu olduğunda sanırım hiçbir şey. Belki salt alkışlamaktan başka hiçbir şey?

            Sahnelerin zirvesindeki Sayın Vedat Çetinkaya; ses, beste, koro şefliği gibi çok yönlü sanatsallıklarla yoğrulu bir müzik olayının içinde. Küçük yaşlarda aile desteğiyle başlamış sanata? Halkevleri, musıki dernekleri, belediye konservatuvarı ve İstanbul Radyosu´ndan sahnelere, gazinolara, plaklara, kasetlere, albümlere, ?Altın Şarkılar?a  taşmış. Feriha Tuncel´leri, Süheyla Altmışdört´ler´i AlaeddinYavaşça, Nevzat Atlığ, Halil Bedii Yönetken, Jirayir Çarkçı (şan) ve Muzaffer Birtan gibi kıymetli usta sanatçılardan alınan dersler izlemiş.  Zeki Müren, çok yönlü sanatsal yeteneklerle dolu sahnelerin biricik sanatçısının beğendiği, dinlediği bir ses sanatçısı olmuş ve Mustafa Sağyaşar gibi de, bestelerinden çok şarkılara, sahneye, önem veren bir sanatçı olmuş. Dilimin döndüğünce anlatmaya çalıştığım işte böyle bir sanatçı Sayın Vedat Çetinkaya.    

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51