Ahmet DUMAN


Vesayetinizi Nasıl Alırdınız?


Geçmiş gün; neler çekmiştik biz bu vesayetten yahu?

?İleri Demokrasi? isterdik önümüze ordu dikilirdi. İlle de Ordu! Birkaç defa darbe de yaptılar ya? Onların yüzünden demokrasimiz sakat doğdu.

Devlet, memurunu tayin edemezdi! Memur tayini yapacak olsanız karşınıza Danıştay dikilir yürütmeyi durdururdu. Adalet sistemi baştan sona vesayet düzeninden yanaydı. Yargıtay öylesine Anayasa mahkemesi öylesine daha neler neler?

Önce sistemin temeline gidildi: Bu anayasa bol geliyordu Devlet bu anayasayla yönetilemiyordu. İşçiler grev yapıyor sendikalar toplu sözleşme istiyorlardı. Bir de bunların, yani emekçi sınıfların vesayeti vardı. Bu nedenle ülkenin sanayisi gelişemiyor ?sermaye teraküm ettirilemiyordu!? Sözün kısası, sorunun yani vesayet rejiminin suçlusu bulundu! Anayasaydı ve  Anayasa baştan aşağı değiştirilip yeni bir anayasa yapıldı.

Sonra küreselleşme diye bir şey getirildi. Bir dünya cenneti vaat ediyordu. Ancak bu cenneti yaşamanın yolu özelleştirmelerden geçiyordu. Devlet bu haliyle hantaldı şahlanmalıydı ancak bu kadar sosyal olmamalıydı başladılar devleti market işletir gibi işletmeye. Onlarca yıllık devlet kurumları teker teker satılmaya başlandı. Fakat henüz Türkiye´de yargı diye bir şey vardı ve bazı satışlar yargıda bozuldu? Vesayet sürüyordu.

Eskiler ?Dünyada mekan ahrette iman? derlerdi. Kim düşündü kim bulduysa bu sözü değiştirip ?Dünyada da ahrette de iman? düsturu geliştirildi. Fakat vesayet onların da karşılarına dikildi. Baktılar ki böyle olmuyor her adımda vesayetçi anlayış bazılarının önüne çıkıyordu.

Bu sorunu Cumhuriyet tarihinin en büyük direnme ve dayanışma örgütünü kurarak aştılar. Karşılarına çıkan herkesi çeşitli yollarla yok ettiler Medya satın alındı. Muhalefet projelendirildi. Arkası arkasına yapılan halkoylamalarıyla anayasada bulunan Vesayetin son kalıntıları da temizlendi?

Üniversite yıllarımda Brüksel´e gitmiştim. Kentin dışında çok büyük bir Botanik Bahçesi vardı. Bahçe büyük bir ormanın içine yapılmıştı. Anlatıldığına göre bu ormanda Avrupa´nın en zehirli yılanları varmış, yılanları yok etmek için kartal üretip ormana salmışlar;  yılanları yok etmişler ama kartallar çoğalmış bu kez de onları yok etmek için ağaçlara zehirli et parçaları koymuşlar.  Böylece onları da yok etmişler bu kez de kartal ölülerinden inanılmaz yoğunlukta sinekler üremiş; sineklere de içine parfüm karıştırılmış sinek öldürücü ilaç sıkmışlar. Şimdi kraliyet ormanı tertemiz.

Günlerdir bir oyunu izliyorsunuz. Trajikomik bir oyun bu. Bu arada anımsatayım dedim.

 Şimdi seçme hakkı sizin: Vesayetinizi nasıl alırdınız? İleri demokrasi ve tramvay demokrasisi soslu çeşitlerimiz var.

Küçük bir not: Vesayet, Türk Medeni Kanununda 396. Madde ve devamında düzenlenmiş bir hukuksal terimdir. Velisi olmayan küçüklerin ve çeşitli nedenlerle kısıtlanmış yetişkinlerin hak ve çıkarlarını korumak amacıyla mahkemece bir vasi atanması durumuna deniliyor.

 

 

 

  

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05