PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


YAŞAMIMIZDA EĞİTİMİN ÖNEMİ


Eğitim Nedir? Eğitim: ailemize, toplumumuza ve ulusumuza karşı sorumlu olduğumuz görevleri bilmemiz, anlamamız ve bunlara saygı duymamız için bize beceri, teknik, bilgi ve birikim kazandıran ortamdır. Bu nedenle, eğitimin yaşamdaki önemi çok büyük ve çok yönlüdür. Eğitim, herkesin toplumumuza ve dünyaya iyi bir bakış açısı geliştirmesine yardımcı olur. Kısaca, Eğitim, ne kadar iyi okuyup yazabildiğiniz değil, çevrenizdeki dünyayla iletişim kurabilmeniz ve anlayabilmenizdir. İyi bir eğitim size sadece becerileri öğretmekle kalmaz, aynı zamanda ufkunuzu genişletmenize, daha iyi bir bakış açısı kazanmanıza yardımcı olur. Size kendiniz için düşünmeyi öğretir. Bugün insanlar, sosyal adaletsizlikler ve diğer acil sorunlar hakkında konuşmak konusunda oldukça bilinçli ve rahatlar. Bu durum, dünya çapında eğitime erişimin artmasıyla ilişkilendirilebilir. Bu nedenle eğitim, insan evriminin bir ögesidir. 

Eğitim neden önemlidir? Eğitimin sizler ve içinde yaşadığımız toplum için önemli olmasının nedenlerini aşağıda kısaca açıklayacağız.

1. Gerçek potansiyelinizi gerçekleştirmek. İyi bir eğitim, kendinizi ve güçlü yönlerinizi tanımanıza yardımcı olur. Dünyayı ve kendinizi öğrendikçe ilginizi çeken şeylerle karşılaşıyorsunuz. Eğitim size kendinizi ve çevrenizi keşfetme fırsatları verir ve dünyayı anlamanız için size güç verir. Size istediğiniz hayatı yaşama özgürlüğü sağlar.

2. Kritik becerileri keskinleştirmek. Eğitim, karar verme, zihinsel çeviklik, problem çözme ve mantıksal düşünme gibi kritik becerileri geliştirmenize yardımcı olur. İnsanlar hem çalışma hem de özel yaşamlarında sorunlarla karşılaşırlar. Bu gibi durumlarda, akla dayanan ve bilinçli kararlar verebilmeleri, ne kadar eğitimli ve kendilerinin farkında olduklarından gelir. Eğitim aynı zamanda yaratıcılığı ve yeniliği de besler.

3. Daha fazla fırsat. İyi bir eğitim almaya yatırım yapmak, kendinize olan güveninizi artıracak ve daha fazlasını başarmanıza yardımcı olacaktır.  Kendinizi belirli bir konuda eğitmeye yatırım yaptığınızda, o alandaki bakış açınızı genişletirsiniz. 

4. Parasal denge. Güçlü bir eğitim geçmişine sahip olmanın bir başka yararı da parasal dengedir. Saygın okullardan mezun olan öğrencilerin iyi maaşlı işlere girme şansı daha yüksektir. Ne kadar çok bilgi edinirseniz, o kadar yetenekli olursunuz ve dolayısıyla önünüze daha çok fırsat çıkar.

5. Gelişmiş bir toplumu desteklemek. Modern bir toplum kurmak söz konusu olduğunda eğitim zorunludur. İnsanlar kültür, tarih ve bilim gibi şeyleri öğrendiklerinde, sorunlara çok bilgili bir bakış açısıyla bakabilirler. Eğitim değerleri öğretir ve bir bütün olarak toplumun gelişmesine yardımcı olur. İnsanlara kendilerini toplumun daha sorumlu üyeleri haline getirme şansı verir. Eğitimli bireylerin ayrıca etkili ticaret uygulamalarına girme olasılıkları daha yüksektir. Dolayısıyla eğitim, ülkelerde büyümeyi yönlendirir ve gelişen bir toplumu destekler.

6. Topluluğa geri vermek. Eğitim insanları bir araya getirir. Size yeni olasılıklar gösterecek insanlara ihtiyacınız var. İnsanlara dengeli ve güvenli bir topluluğa duyulan ihtiyacı öğretir. Sonuç olarak, insanlar daha az şanslı olana yardım etmek ve toplumun en acil sorunlarını çözmek için el ele verirler. 

7. Bulanık coğrafi sınırlar. Dünyanın her yerinden farklı kültürlerden insanlarla iletişim kurmak istediğimizde eğitimin önemi özellikle vurgulanır. Geniş bir bilgi tabanına sahip olduğumuzda, farklı bir yerden biriyle ortak bir paydada buluşabilmemiz kolaydır. Dijital öğrenme ve bilgi yayma ortamları, bu boşluğun kapatılmasında etkili bir rol oynamıştır. Daha çok insanın bağlantı kurmasına, etkileşime girmesine ve öğrenmesine izin verdiler. Bu yeni öğretme ve öğrenme yöntemi, coğrafi sınırları bulanıklaştırdı. İçgörü (farkındalık) ve fikirlerin paylaşılmasına katkıda bulunarak ilgili herkesin ufkunu genişletti.

8. Fırsat eşitliği. Eğitim, fırsat eşitliği yaratmamıza yardımcı olur. Farklı cinsiyetlerden, dinlerden, ırklardan ve kültürlerden gelen insanların eğitim nedeniyle önlerine birçok olasılık konmuştur. Karşılığında, yalnızca kendi toplulukları içinde olsalar bile, başkaları için daha çok  fırsat yaratmaya çalışırlar. Eğitim, insanları başkalarına karşı daha hoşgörülü yapar. Onları daha açık fikirli yapar, böylece insanlar farklı görüş ve fikirleri kabul edebilirler. 

9. Yetkilendirme aracı olarak. Birini bilgiyle güçlendirmek, ona yardım etmenin en iyi yoludur. Eğitim dünyanın en güçlü aracıdır. Azınlık kesimleri, potansiyellerine karşın genellikle görmezden gelinir. Toplumun bu kesimlerini eğitmek, yalnızca onların gelişmesini değil, aynı zamanda toplumun gelişmesini de başlatır. Örneğin, kadınlar için artan eğitim oranları, daha fazla kadının çeşitli sektörlerde işgücüne katılmasına ve karşılaştıkları eşitsizliğe karşı ayağa kalkmasına yol açmıştır. 

Sonuç olarak: Eğitim, bir bireyin bilgi edinmesine ve yaşama olan güvenini geliştirmesine yardımcı olur. Eğitim: Kadınların güçlendirilmesi, toplumumuzun ve bir bütün olarak ulusumuzun iyi işleyişini optimize etmek için temel bir dayanaktır. Eğitim herkese barışın ve kardeşliğin önemini öğretir. Dünya barışını sağlamak, savaş ve terörü önlemek için eğitim önemlidir. Eğitimsiz bir birey, insan olarak birbirine ve bir bütün olarak dünyaya karşı sorumluluklarının hiçbir zaman tam olarak farkında olamaz. Eğitim, karar verme, problem çözme ve mantıksal akıl yürütme gibi kritik becerilerin geliştirilmesine yardımcı olur. Eğitimin en önemli değeri nedir? Değer eğitimi, bireylerin sosyal, ahlaki ve demokratik yükümlülüklerini yerine getirmelerine yardımcı olmak için de önemlidir. Bir bireyin yaşamının başlangıcından sona ermesine kadar yaşam sürecinde öğrenmek ve eğitilmek gereksinimi vardır. Çağın gereklerine göre, çağcıl yaşamak ve devam ettirmek için çağın gereği bilgi edinmek, edinilen bilgi ve birikimleri uygulamak ve yaşam biçimi haline getirmek gerekir. Aksine bir yaşam biçimi, bireylerin var olduğu toplumların dünyadaki uygarlık yarışından kopması ve yarışma faaliyetlerinden yoksun kalması sonucunu doğuracağı tartışılmazdır. Cehaleti azaltır, iş fırsatlarını artırır, ilişkiler kurar ve sanayi gelişmelerini iyileştirir. Uygun eğitim, bireye ilgilerinin ötesinde düşünmeyi öğretir ve dünyayı gelecek kuşaklar için daha mutlu, daha güvenli bir yer haline getirme becerisini geliştirmesine yardımcı olur. 

Eğitimle ilgili Ulu Önder M. Kemal Atatürk’ün sözleriyle yazımı tamamlayacağım:  “Eğitim, kültür ve bilgi aydınlığına açılan en geniş penceredir”. 

Daha gidilecek çok yol var ama eğitimin toplum kesimlerini güçlendirmedeki önemi göz ardı edilemez. 

Dostça kalın!...

YAZARLAR

  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00