(DEFTER) Büyükelçi Hasan Sevilir AŞAN


YÜZÜNCÜ YILDA YENİ ADANA


Cumhuriyetimizin 100. yılında resmi programların yanı sıra sivil toplum kuruluşlarınca üstlenilecek etkinlikler, tarihsel manayı ve coşkuyu arttıracak olup farklı temalı etkinliklerin varlığı kutlama yelpazesini de zenginleştirecektir.
***  
Kutlamalara farklı bir boyut kazandıracağını düşündüğüm Yeni Adana Gazetesi odaklı önerimi burada dikkatlerinize getirmek istiyorum.
Gazi Mustafa Kemal’in, direniş hareketi ve kurtuluş savaşının ilk filizlerini, Anadolu’nun dört bir yandan işgal edilmiş olduğu sırada bulunduğu Adana’da oluşturmaya başladığı tarihçilerimiz tarafından dile getirilmektedir. Nitekim direnişin ilk adımları Çukurova’da Fransız işgaline karşı koymak fikriyle 1918 yılında yayınlanmaya başlanan Yeni Adana Gazetesi ile başlamıştır. Yeni Adana, bu anlamda basının, kalemin gücüyle direniş hareketini tetikleyen öncü role sahip olmuştur. Mustafa Kemal’in fikir arkadaşlarından Ahmet Remzi Yüreğir tarafından başlatılan yayınlar kısa zamanda Fransızların tepkisini çekmiştir. Direnişçi çizgisinden vazgeçmeyen Yeni Adana, zor şartlar altında Pozantı’da basılıp Toroslar’da gizlice dağıtıma tabi tutularak Kuvayı milliye ruhunu canlı tutmuştur.
*** 
İstiklal Savaşı ve Cumhuriyetin kuruluşunun tanığı Yeni Adana Gazetesi yayınını kuruluşundan günümüze kadar kesintisiz şekilde sürdürebilen en eski bölgesel gazetemizdir. Bu anlamda da Dünya basın tarihinde önemli bir yere sahip olup 1965 yılında ‘Dünya Basın Başarı Ödülü’nü almıştır. 
Yüzüncü Yıl bağlamında Yeni Adana hatırlatmasından amacımız, Cumhuriyet etkinlikleri çerçevesinde uluslararası basın camiasını Adana’da bir araya getirecek bir program düzenlenmesi önerimizden geçmektedir.
Yeni Adana’nın yayın hayatına girişinin 104 yıldönümüne denk düşecek şekilde ( örneğin 2022 Aralık ayında) Cumhuriyetimizin Yüzüncü Yılının dış dünyada yankılanmasını da amaçlayacak şekilde Adana uluslararası basın temsilcilerine ev sahipliği yapabilir.
İçerik ve kapsamının Yeni Adana, Çukurova basını, Kent Konseyleri, sivil toplum örgütlerinin belirleyeceği böyle bir uluslararası özgün etkinliğin adı konulup, içi doldurulduktan sonra Cumhuriyet 100. Yıl programlarına dahil edilmek üzere kutlama komitesine zamanlıca bildirilmesi gerekecektir.
*** 
Yüzüncü yıl kapsamında Yeni Adana Gazetesine bir diğer önerim de kutlamalara ilişkin toplumsal fikir eksersizi başlatılmasıdır. Görüş ve önerilerin açık tartışma veya fikir beyanı şeklinde kayıtlara geçirilip, kutlama komitelerinin dikkatine getirilmesi hiç kuşkusuz verimli bir bilgi alış verişi ortamı ve fikir zenginliği yaratacaktır.
Esenlik dileklerimle.

Seniye KUCUKTEZ Araz
2.10.2019 11:32:31
Her seferinde cok akici bir dille yazdığınız bilgilendirici yazılarınızı heyecanla okuyorum. Kaleminize emeğinize saglik.

YAZARLAR

  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00