PROF. DR. FİKRİ AKDENİZ - BİLİM DÜNYASI


Zeki insan davranışlarının analizi


Zeka kavramı ve zeki olmanın bir insan için tam olarak ne anlama geldiği önemli tartışma ve tartışmaların konusudur. Genel olarak, insanlar zekanın oldukça arzu edilir olduğunu düşünürler, bu nedenle onu nasıl tanımlayacaklarına dair tartışmalar vardır. 

Zeki bir insan, hızlı ve iyi düşünme, anlama ve öğrenme yeteneğine sahiptir. Zeki ve çok zeki insanlar dahi olmayabilirler ama yine de yeteneklerini başarıya ulaşmak için kullanabilirler. Yetenek tek başına yeterli değildir. Olağanüstü bir şey üretmek için zeka ve yaratıcılıkla birleştirilmelidir. Zeki insan kendi beynini yormadan, başkalarının beynini yoran insana denir.

Deha dışında yapılan sınıflandırmalar yerine - çok zeki, zeki ve genel olarak biraz daha kesin ve daha kapsayıcı entelektüel ( bilim, sanat, edebiyat, tarih vb. gibi güncel alanlarda bilgi sahibi olan ) ve bilgin terimlerine bağlı kalacağız, çünkü çok zeki, zeki arasında ayrım yapmak zor.  Özellikle akademik yaşam, zeki insanlarla doludur. Bu insanlardan birkaçı, aşağı yukarı entelektüel olarak kabul edilebilir. Konularına o kadar hakim olmuş ki, geniş çapta yalnızca uzman olarak değil, aynı zamanda kendi alanlarının ustası olarak kabul edilen insanlardır. İlgi alanları hakkında kapsamlı bir açıklama sağlayabilen başvurulacak kişilerdir.

Öncü olmayabilirler, zorunlu olarak kendi çalışma alanlarının sınırlarını geliştiren, ancak yine de incelikli bir anlayışa ulaşmış kişiler olabilirler. Entelektüelin hemen üzerinde, yelpazenin parlak ucuna doğru daha fazla eğilen, seçtiği alana bir düzeyde daha derin içgörü veya incelik katarak entelektüelin sınırlarını aşan, ancak onu hiçbir şekilde değiştirmeyen bilim insanı vardır. Potansiyel olarak onlar yeni bir bağlama veya daha yüksek bir düzleme yerleştirilir.

Bilimin desteklediği aşağıdaki yollardan biri veya daha fazlasıyla davranan insanları gözlemlediğinizde, onların zeki olma olasılığının yüksek olduğunu düşünebilirsiniz.

§ Başkalarını yargılamazlar.

§ Eleştirel düşünürler.

§ Başkalarının iyiliğiyle içtenlikle ilgilenirler.

§ Doyumsuz merakları vardır.

§ Güvenilirdirler.

§ Konuşmadan önce düşünürler.

§ Yaratıcıdırlar.

§ Akıllıca vermeyi bilirler.

§ Kim olduklarına dair tutarlı ve gerçekçi bir anlayışları vardır.

§ Korkularıyla yüzleşirler.

§Diğer insanların deneyimlerine duyarlıdırlar.

*Zeki insan, işini bilir ve fırsatları değerlendirir.  *Zeki insan hayalperesttir. *Zeki insan düşünmenin ve gerçekçiliğin yolundan çıkartmadığı için daima pratik, tadında ve mutludur. *Zeki insan fikir üretir çünkü zeka yaratıcılıktır. 

Zeki insanı normal insanlardan ayıran davranışlar nelerdir?

 1. Sınırlarını bilirler. Son derece zeki insanlar, neleri yapabileceklerini ve neleri yapamayacaklarını açıkça bilirler. “Bilmiyorum” demekten korkmuyorlar. Bilmiyorlarsa öğrenebilirler.

2. Çok değil, akıllıca çalışırlar. Bilim tarafından desteklenen bir gerçeğe göre, fiziksel olarak daha az enerjik olan bireyler, sürekli koşuşturanlara göre daha zeki olma eğilimindedir. En zeki insanlar, zihinlerini her zaman çalışır durumda tutmayı severler ve sonuç olarak, diğerlerine kıyasla çok daha az biliş gerektirirler. Zorlukları severler. Bir şeye odaklanma konusunda inanılmaz bir yetenekleri vardır.

3. İyi bir işleyen hafızaya sahiptirler. Bu durum, yönetici işlev görme yeteneğine ve üzerinde çalıştıkları şeylere yoğunlaşma yeteneğine sahip oldukları anlamına gelir.

4. Çok konuşmazlar. En zeki insanlar anlamsız gevezeliklere katılmazlar. Bir sohbeti sürdürmek için en iyi zamanlamanın ne olduğunu bilirler, kendilerine hiçbir yararı olmadığında nasıl sonlandırılacağını bilirler.

5. Akıllı insanlarla çevrilidirler. Zeki insanlar, boşluklarını doldurmak için her zaman başkalarını ararlar. Bu durumda, hayat arkadaşlarını normalden daha akıllıca seçerler. Eşleşmeleri yetkin ve işlerini büyütmelerine yardımcı olabilir.

6. Becerikliler. Bilime göre, en zeki insanlar ihtiyaç duydukları veya ihtiyaç duyacakları yararlı bilgileri, malzemeleri ve kaynakları nereden alacaklarını daha iyi bilirler. Aşk da dahil olmak üzere her türlü ilişkiye yönlendirme yapmak için insanlarla iletişim kurmakta iyidirler.

7. Strateji (İzlem) ile uğraşıyorlar. Srateji genellikle zeki insanların yaptığı bir şey olarak görülür. Bir şeyleri açıklamakta gerçekten çok iyiler. Zor bir şeyi başka bir kişiye çok kolay ve anlaşılır bir şekilde açıklayabilirler çünkü onlar daha derin bir anlayışa sahiptirler.

Sonuç olarak, oldukça zeki bir insan ile normal bir insan arasındaki fark, beyin kapasitelerinin ne kadarının iş, planlama, anlama vb. için kullanılabilir olduğudur. Değerli okuyucular yazımızı Albert Einstein’in sözleriyle sonlandıracağım. “Zekanın ölçüsü, gerektiğinde düşüncelerini değiştirebilmekte yatar.”

 Değerli okuyucular bir sonraki yazımızda farkı yorumlayabilmeniz için AKILLI İNSAN Davranışları konusunu ele alacağım

Dostça kalın!...

 

 

 

 

 

YAZARLAR

  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 30.8 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00