Can UĞURATEŞ-Sırası Geldikçe


ZEYTİN DALIYLA İLERLERKEN


Zeytin Dalı Harekâtının başlamasıyla, terör örgütünün düzenli bir muharebe harekâtı karşısında tutunamayacağını ancak bu eksiğini, cephe genişliğini ve derinliğini artırıp, tecrübeli olduğu gayri nizami harp vasıtalarını kullanıp, etkisini artırmaya çalışarak gidermeyi hedefleyebileceğini söylemiştik. Harekâtın başlamasıyla, terör örgütünün bölgede oldukça fazla hazırlık yaptığı, tahkimatını mümkün olduğunca güçlendirdiği ve hazırlıklı savunma konusunda aldığı düzenle, düzenli ordu eğitimi almış uzmanlarca yönlendirildiği açıkça görüldü. Sahadaki terör örgütü, elemanlarının alışkın olmadıkları muharebe düzenleri ve TSK´nın üstün muharebe gücü karşısında yüzlerle ifade edilen kayıplarıyla, hazırlıklı mevzilerini terk edip, panik haline dönüşen geri çekilmeleriyle, bildiğimiz yüzünü gösterdi.

Harekâtın ilk günlerinden itibaren, farklı noktalardan attığı roketlerle, sınır bölgesindeki ilçelerde sivil halkın hayatını kaybetmesine yol açan terör örgütünün, bu davranışıyla, yıkım halinde olduğu ve elindeki tüm imkânları sonuna kadar kullandığı anlaşılıyor.     

Bölgede teröristlerin arasında bulunduğu açıklanan, farklı ülkelerin vatandaşı olduğu tespit edilmiş teröristlerin varlığı, AB ülkeleri içinde de gelecekte yaşanabileceklerle, sıkıntıyı artırmaya başladı. Özellikle Avrupa ülkeleri, Ortadoğu coğrafyasının yanan bir çam ormanı konumunda olduğunun farkında ve yangının devamındaki her patlamayla, etrafa dağılan kozalakların, düştüğü yerlerde oluşturabileceği yeni hasarların etkisinden kurtulmanın yollarını aramaya başladı. Bu hasardan kurtulmak için önemli bir adım atmış olan Türkiye´nin, başlattığı harekâtı da bu yönüyle desteklediklerini, Türkiye´yi haklı gördüklerini, birer birer açıklıyorlar.

Türkiye´nin harekâttaki başarısının giderek gelişmesi ve diğer aşamalarda harekâtın önce Menbic, ardından Fırat doğusuna uzanacağını açıklaması, kararlı olduğunu da göstermesi ve AB ülkelerinin, oluşan konjonktürde Türkiye´yi destekler görünümüyle, bir anda yalnızlaştığını fark eden ABD, ağız değiştirmeye başlayarak, Afrin bölgesinde bulunan örgütü gözden çıkarmış görünürken, 30 Km. derinlikte güvenli bölge önerisini ortaya atarak, yeni bir tuzağın önünü açmış oldu. Daha önce Irak kuzeyinde, ABD´nin istemiyle oluşturulmuş güvenli bölge kavramının sahadaki yansıması, 36´ıncı paralel ve çekiş güçle anlamını bulduğundan, Türkiye bu konuda deneyimli.

Ayrıca ABD, hemen her açıklamasında, Menbic bölgesinde meydana gelecek olası çatışmalarda, ABD askeri ile TSK´nın karşı karşıya gelmeme temennisini ortaya atıp, bir nevi tehdit göndermesi yaparken, son açıklamalarında, bölgede yeniden kaosla, IŞİD´in tekrar hayat bulabileceğini de çekinmeden ortaya attı. ABD, Türkiye´nin kararlı duruşu karşısında, giderek etkisizleştiğinin farkındalığında çareler aradığını da böylece açık ediyor.

ABD, bu güne kadar küresel coğrafyanın stratejik noktalarında başlattığı tüm operasyonlarda, ilk hamlenin ardından, yanına daima müttefik konumundaki güçleri de çekip, yıkıcı olabilecek etkilerden korunmayı başarırken, yaptıklarının diğer güçlerce kabulünü sağlayarak, meşruiyet elde etmeyi başardı. Kore´den Vietnam´a, Balkanlardan Afganistan´a ve oradan Ortadoğu coğrafyasına uzanan kaotik ortamı oluşturmanın ardından, her seferinde, bulunduğu ittifakların katılımını sağlayarak, bir şekilde tepkiyi yayarak gelişen, gelişmesi beklenen olumsuz sonuçların, kendi üzerindeki etkisini azalttı. Ancak, bu gün oluşan konjonktürde tüm küresel güçlerin çıkarlarının çakışmasıyla birlikte, Türkiye´nin her ne kadar başlangıçta tamamıyla yanlış stratejilerle kendini dışlatmayı başarsa da, artık hatasından dönerek doğru hamleleri başlatmasıyla, ABD, bölgede yürüttüğü politikalarında sıkıntılar yaşamaya başladı. Olması gereken de buydu. Türkiye´nin kararlı duruşu ve hamlelerini zekice atmaya devam etmesi halinde, bölge beklenmedik gelişmelere sahne olacak gibi.

Bu arada, Cumhurbaşkanının yaptığı açıklamada, Türkiye´de bulunan ve sayıları dört milyona yaklaşan göçmenlerin, Suriye´de güvenliğin tesis edilmeye başlanmasıyla birlikte geri gönderileceğini açıklamış olması, gelişmelerdeki algının, olgularla bütünleşmeye başladığının da göstergesi. Ayrıca, yaşananların iç siyaset kazanımından uzaklaşarak, ulusal mesele halinde değerlendirilmeye başlandığını göstererek, umut verici bir söylem. 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00