Tarih: 20.12.2017 22:21

HALK TV´DE YENİ ADANA GAZETESİ KONUŞULDU

Facebook Twitter Linked-in

/resimler/2017-12/20/2222368134098.jpg

Ümit Zileli ve Tuba Emlek´in sunduğu programda konuşan Basın Şeref Kartı Sahibi Gazeteci Yazar Orhan Karaveli, Halk TV´de yayınlanan ?Mercek? programında Yeni Adana Gazetesi´ni anlattı. Karaveli, ?Yeni Adana Gazetesi basının harikasıdır? dedi.

Orhan Karaveli, Milli Mücadelede doğan Yeni Adana Gazetesi´nin tarihini anlatırken, Fransızların Adana´yı işgalinden sonra Adana´da ve Türkiye´nin çeşitli il ve ilçelerinde 2 tür gazetelerin yayınlandığını belirterek, bunlardan bir kısmının işgalcilerle dost olan ve onlardan para alarak yayın yapanların bulunduğunu ifade etti. Adana´da o dönemde yayın yapan 10 gazeteden 7´sinin Ermeniler tarafından çıkarıldığını söyledi.

Karaveli bir de bunların karşısında canlarını ortaya koyan ve işgale karşı muhalefet oluşturan Yeni Adana Gazetesi´nin ortaya çıktığını anlattı. Kasap kağıtlarına  tren vagonlarında basılan Yeni Adana Gazetesi´nin 25 Aralık 1918 tarihinden beri bugüne kadar Atatürkçü, laik ve çağdaş çizgisinden sapmadan 100. Yılına 25 Aralık 2017 tarihinde gireceğini kaydetti.

Karaveli, ?Yeni Adana Gazetesi, Türkiye´nin bu problemli günlerinde bana umut veriyor. Ben, Türkiye´de havasızlıktan boğulur gibi oldum. Türkiye´yi yaşatan o madencilerin nefes aldığı bacalar gibi Yeni Adana Gazetesi var. Bu gazete başından beri cumhuriyet devrimlerini takip etmiştir. Ve harf devriminin öngörülen 3 aylık süreden önce kendi bünyesinde uygulamıştır. Yeni Adana Gazetesi basının harikasıdır? diye konuştu.

Program sunucusu Ümit Zileli de Yeni Adana Gazetesi´nin ilkelerini okuduktan sonra Türkiye´deki basının içinde bulunduğu acıklı duruma dikkat çekti.

Programda ayrıca Devlet eski Bakanlarından Yüksel Yalova da konuştu. (VŞ)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —