Tarih: 28.11.2018 17:31

?DEDE KORKUT? UNESCO ?KÜLTÜR MİRASI? LİSTESİNDE

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye´nin bir kültür mirası daha UNESCO listelerindeki yerini aldı. ?Dede Qorqud/ Korkyt Ata/ Dede Korkut Mirası: Destan, Masal ve Müzik? çok uluslu dosyası olarak geçtiğimiz yıl mart ayında UNESCO´ya gönderilen Türkiye´nin kültür mirası temsili listesine 17´nci unsur olarak bugün itibariyle dahil edildi. 

 Morityus Cumhuriyeti´nin başkenti Port Louis´de gerçekleştirilen UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması 13. Hükümetlerarası Komite Toplantısı´nda temsili listeye alınan Türk destanı artık insanlığın somut olmayan kültürel mirası oldu.

Türkiye bu kararla temsili listeye en çok unsur kaydettiren ilk 5 ülke arasındaki yerini de korudu.

?Dede Korkut´ Birleştirici Unsur 

?Dede Korkut: Destan, Masal ve Müzik? dosyası Kazakistan´ın moderatörlüğünde, Azerbaycan ve Türkiye´nin katılımıyla çok uluslu olarak hazırlandı. 

Türk dünyasının yüzlerce yıllık kültürel kimliğinin taşıyıcısı ve ortak mirası olan ?Dede Korkut´ etrafında şekillenen destan, masal ve müzik geleneği Türkiye´nin başta kuzeydoğusu olmak üzere ülke genelinde yaşatılıyor.
Dede Korkut kültürünü oluşturan destan, masal ve müzik içerisindeki dilden dile, kuşaktan kuşağa aktarılan değerler, Türkiye´nin kültürel belleğinde canlılığını koruyor; geçmişle bugün arasındaki kültürel bağın güçlenmesine, kültürel devamlılığın, aidiyet ve kimlik anlayışının geleceğe taşınmasına katkıda bulunuyor.
Birikimi ve değerleri sınırları aşan ?Dede Korkut´ mirası bu yönüyle Türkçe konuşan ülkelerde de birleştirici bir unsur olarak son derece önemli.  

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —