?KIBRIS´IN AB ÜYELİĞİ ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI?

 ?KIBRIS´IN AB ÜYELİĞİ ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI?

Prof. Dr. Özgöker, ?Kıbrıs´ın, AB´ye Kıbrıs Cumhuriyeti olarak alındığını, ancak bunun da 1959 yılında, İngiltere, Türkiye ve Yunanistan ile Kıbrıs´da yaşayan Türk ve Rum toplumları arasında imzalanan Londra ve Zürih Antlaşmaları´na aykırı olduğunu? söyl

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Hukuk Ana Bilim Dalı´nda, ?Türkiye, Kıbrıs ve Avrupa Birliği İlişkileri" konulu bir konferans veren Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ) Rektörü Prof. Dr. Uğur Özgöker, Kıbrıs´ın AB üyeliğini değerlendirdiği konuşmasında, ?Kıbrıs´ın AB üyeliği uluslararası hukuka aykırıdır? dedi.

Milletlerarası Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Nur Tütüncü´nün, açılış konuşmasını gerçekleştirdiği konferansta Prof. Dr. Uğur Özgöker, Türkiye, Kıbrıs ve Avrupa Birliği İlişkileri´ni tarihsel süreçleriyle birlikte ele aldı.

Akademik çalışmalarını uluslararası ilişkiler ve Avrupa Birliği alanında yürüten Özgöker, ?Kıbrıs´ın, AB´ye Kıbrıs Cumhuriyeti olarak alındığını, ancak bunun da 1959 yılında, İngiltere, Türkiye ve Yunanistan ile Kıbrıs´da yaşayan Türk ve Rum toplumları arasında imzalanan Londra ve Zürih Antlaşmaları´na aykırı olduğunu? söyledi. Özgöker konuşmasına şöyle devam etti: ?Antlaşmalara göre Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere´nin onayı olmadan uluslararası hiçbir örgüte üye olamaz. Ancak Kıbrıs Rum Yönetimi, Kıbrıs Cumhuriyeti adı altında, Avrupa Birliği´ne tam üyelik başvurusu yaptı. Avrupa Birliği´de bu hukuksuzluğa göz yumarak, 2004 yılında, Kıbrıs´ı AB´ye aldı. Oysa bu üyelik Kıbrıs sorunu çözülmeden geçerli değildir.?

  ?İngilizler, Türkiye´yi Kıbrıs meselesinde taraf olmaya çağırdı?
Kıbrıs sorununa ilişkin yapmış olduğu konuşmasına Kıbrıs´ın tarihçesini aktaran Özgöker, ?Osmanlı Devleti ile Ruslar arasında yapılan Kırım Savaşı (93 Harbi) ve Ayastefanos Antlaşması sonrasında İngilizler Kıbrıs´ta Osmanlı Devleti´nden yer kiraladı ve ardından adayı işgal etti. Rumların Enosis ile birlikte adayı Yunanistan´a bağlamaya çalışmasıyla birlikte İngilizler, Türkiye´yi Kıbrıs meselesinde taraf olmaya çağırdı? dedi.

  ?Doğu Akdeniz enerji kaynaklarında Kıbrıs hak sahibidir?
Kıbrıs sorununun çözümünde enerji kaynakları hakkında da bilgi veren Özgöker; ?Son yıllarda Doğu Akdeniz´de tespit edilen enerji kaynakları, Kıbrıs sorunun çözümünde katalizör rol oynayabilir. Özellikle İsrail´in önemli doğal gaz yatakları keşfetmesi başta ABD olmak üzere uluslararası aktörlerin Kıbrıs sorununa ilgilerinin artmasına neden olmuştur. 2014´de tekrar başlayan müzakereler, buna işarettir. Zira bu enerji kaynaklarının Avrupa ve İsrail için önemli büyüktür ve maliyetler açısından en önemli güzergah, Kıbrıs ve Türkiye´dir. Bu açıdan bakıldığında, enerji kaynaklarından KKTC´de hak sahibidir? şeklinde konuştu.

 ?Türkçe´nin Avrupa Birliği resmi dillerinden biri olmasını sağladık?
 ?AB´nin Kıbrıs´ı, Kıbrıs Cumhuriyeti olarak AB´ye tam üye alması, hukuken aykırı olsa da bunu Türkçe´nin AB´nin resmi dillerinden biri olmasını sağladık? diyen Özgöker; ?AB´ye üye her devletin resmi dili, aynı zamanda AB´nin resmi dilidir. Mademki AB, Kıbrıs´ı Kıbrıs Cumhuriyeti olarak tam üye aldı, o zaman Rumca gibi, Türkçe de AB´nin resmi dilidir. Konuyla alakalı DMW Uluslararası Diplomatlar Birliği ile birlikte yaptığımız çalışmalarla, Türkçe´yi AB´nin resmi dillerinden birisi oldu? diye konuştu.

Konferans sonrasında, Prof. Dr. Özgöker, DMW Uluslararası Diplomatlar Birliği Başkan Yardımcısı Musa Karademir ile birlikte İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak´ı makamında ziyaret etti. Özgöker, ziyarette Musa Karademir´de Diplomatlar Birliği´nden bahsetti.

 

 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı