ABD
DÜNYA 29.07.2021 12:38:00 475 0

ABD'den Türkiye’deki Aracıya Yaptırım 

ABD Maliye Bakanlığı Dış Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC), Türkiye’deki Suriyeli bir aracı kişiye, El Kaide’ye maddi yardım yaptığı gerekçesiyle yaptırım uygulanacağını açıkladı.

 OFAC ayrıca merkezi Suriye olan ve Hay’et Tahrir El-Şam (HTS) örgütü için bağış toplayarak eleman bulan bir diğer kişiyi de kara listeye aldı. Açıklamada bu kişilerin yaptırım listesine alınmasının El Kaide ve HTS’nin küresel resmi finans sistemini kullanma ve internet üzerinden teröre kaynak sağlayarak militan bulma çabalarına karşı gösterilmesi gereken dikkati gözler önüne serdiği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken yaptığı açıklamada, El Kaide ve HTS gibi terörist grupların, şiddet içeren aşırılık yanlısı faaliyetlerini desteklemek için küresel finans sistemini sömürmeye devam ettiklerini belirtti. Blinken, bu kişilerin yaptırım listesine alınmasının ‘‘internet üzerinden de dahil olmak üzere teröristlerin kaynak yaratması ve asker toplamasına karşı sürekli dikkat halinde olunması gerektiğinin altını çizdiğini’’ söyledi.

Açıklamada, Türkiye’deki aracı Hasan El Şaban’ın banka bilgilerinin, El Kaide’ye bağış toplayan bir kişi tarafından, olası bağışçılarla, El Kaide'nin askeri çabalarını ve Suriye'de savaşan militanları desteklemek için para göndermelerinin bir yöntemi olarak paylaşıldığı belirtildi.

El Kaide üyelerinin Kuzey Afrika, Batı Avrupa ve Kuzey Amerika'daki ortaklarından gelen para hareketini koordine etmek için Şaban ile bağlantılı banka hesaplarını kullandıkları kaydedildi. El Şaban’ın Türkiye'ye kaynak transferini koordine etmek için kullanıldığı belirtildi.

El Şaban 13224 sayılı kararname uyarınca, El Kaide’ye maddi yardımda bulunmak, sponsorluk yapmak, finansal, maddi veya teknolojik destek, mal veya hizmet sağlamak gerekçesiyle yaptırım listesine alındı.

HTS için sosyal medya propagandası yaptığı, yeni üyeler görevlendirdiği, bağışları yönlendirdiği ve örgüte malzeme satın alabilmek için toplu bağış kampanyaları düzenlediği saptanan Faruk Furkatoviç Feyzimatov da yaptırım listesine alınan diğer isim oldu.

Feyzimatov’a da aynı kararname uyarınca HTS’ye maddi olarak destek, sponsorluk, finansman, malzeme, teknolojik destek mal ve hizmet sağlamaktan yaptırım uygulanacağı belirtildi.

Yaptırımlar kapsamında bu kişilerin tüm mal varlıklarına el konuluyor, ayrıca Amerikalılar’ın bu kişilerle iş yapması yasaklanıyor.

Maliye Bakanlığı ayrıca Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’a bağlı istihbarat sistemi yönetimindeki sekiz Suriye hapishanesine ve bunları yöneten beş yetkiliye yaptırım açıkladı.

Bakanlık ayrıca Suriye’nin kuzeyinde faaliyet gösteren Ahrar El Şarkiye adlı silahlı örgütü ve liderini sivillere kötü muamele ettikleri gerekçesiyle yaptırım listesine aldı.

OFAC Başkanı Andrea Gacki, son yaptırım kararlarının Suriye halkına karşı işlenen suistimaller için hesap verebilirliği teşvik ettiğini ve yasadışı grupların uluslararası finans sistemine erişimini engellediğini belirtti. Gacki, "Bu eylem, faili ne olursa olsun, ABD'nin Suriye'deki insan hakları ihlallerini hedef alma konusundaki güçlü kararlılığını göstermektedir" diye konuştu.

Açıklamada, cezaevlerinin "siyasi mahkumlara ve diğer tutuklulara karşı insan hakları ihlalleri yapılan yerler" olduğu belirtildi. Açıklamada, Ahrar el-Şarkiye’ye başta Suriyeli Kürtler olmak üzere sivillere karşı "yasadışı cinayet işleme, adam kaçırma, işkence ve özel mülke el koyma” dahil çok sayıda suçlama yöneltildi.(Kaynak:VOA)
(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Ukrayna'da iki savaş uçağı havada çarpıştı

Türkiye'den Güney Kıbrıs'taki cami saldırısına kınama

Putin’den Wagner kararnamesi

Kremlin: “Wagner'in lideri Prigojin'i öldürdüğümüz iddiası mutlak bir yalan”

Dışişleri Bakanı Fidan Kiev’de Zelenski ile görüştü

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN İRAN AÇIKLAMASI

Zelenski: “F-16 tedariki sayesinde Rusya'nın savaşı kaybedeceğine eminim”

Güney California'yı hem fırtına hem deprem vurdu

Kadınlar Dünya Kupası’nda şampiyon İspanya

Rusya’nın insansız uzay aracı Luna-25 Ay’a çarptı

Guterres: "Kıbrıs’ta BM güçlerine yapılan saldırı uluslararası hukuka göre ciddi bir suç olabilir"

COVID-19'un yeni yayılmaya başlayan varyantı Eris hakkında neler biliyoruz?

Türkiye Kıbrıs Konusunda Birleşmiş Milletler’e de bir kınama yayımladı

BM: “Kıbrıs Türk kuvvetleri BM Kıbrıs Barış Gücü görevlilerine saldırdı”

Japon Denizi’nde sular ısındı savaş uçakları havalandı

ABD, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderilmesini onayladı

Türkiye bağlantılı Uygurlar’ı hedef alan tutuklamalar arttı

Kuzey Kore'den şort giyen kadınlara ceza

DSÖ'den yeni Covid alt varyantı 'Eris'e karşı önlemleri kaldırmama uyarısı

2 yıllık Taleban iktidarının bedelini Afgan kadınlar ödüyor

Alman Gazeteciler Birliği: "Gazeteciler Türkiye’ye gitmesin"

  • BIST 100

    9698,89%0,56
  • DOLAR

    32,55% 0,03
  • EURO

    34,84% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2431,37% 0,07
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00
  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false