ABD´YE SAVAŞ AÇMAK NE DEMEK, AKSİNE BİZE AÇILMIŞ SAVAŞIN FARKINDA MIYIZ?

ABD´YE SAVAŞ AÇMAK NE DEMEK, AKSİNE BİZE AÇILMIŞ SAVAŞIN FARKINDA MIYIZ?

Trump´a istendiği kadar PYD´nin terör sabıkasını içeren dosyalar sunulsun, ya da değişik platformlarda temkinli hareketle tüm tehlikelerden uzak kalınacağı varsayılsın, yine Türkiye´ye açılan savaş sürüp gidecek. Böyle bir durumda dahi bizim kimseye sava

Erdoğan´ın taze başkan Trump ile Beyaz Saray buluşmasının öncesinde ABD ile Türkiye´nin arasını gerecek  çok çarpıcı bir gelişme oldu.  Amerik,  Kuzey Suriye´de IŞİD´e karşı işbirliği içinde olduğu Kürt unsurlara ağır silahlar verilmesine karar verdi.

Biliniyor ki bu durum Erdoğan´ın şahsen yürütmekte olduğu Suriye politikalarının önemli bir kırmızı çizgisini ihlal etmekte. Kendileri, PYD´nin  oynanmakta olan Suriye Satrancında önemli hamlelere ortak edilmesinden hiç hoşlanmıyor. Bu durumu,  ?Bir terör örgütüne karşı başka bir terör örgütünü kullanmak doğru değil, IŞİD bahanesi ile atılan bu adımlar Türkiye´ye tehdit oluşturur? diyerek sürekli uyarı konusu yapıyor.

Erdoğan´ın ABD gezisi yaklaştıkça PYD´ye ağır silah hamlesi karşısında suskun kalınmaması yolunda sesler de yükselmeye başladı. Örneğin CHP açık açık, ?Trump ile yapılacak görüşme yeniden değerlendirilmeli,? diyor ve bir bakıma Washington gezisinin iptal edilmesini istiyor. Bahçeli ise aksini söylüyor ve ?Erdoğan gitmeli, hesap sormalı ve bu yanlışı düzelttirmeli,? yolunda demeçler veriyor. Erdoğan´ın ise Trump görüşmesini mutlaka yapacağı, PYD´nin terör örgütü olarak kabul edilmesi yolunda girişimini sürdüreceği, dolgun bir sabıka dosyasını ABD tarafına vereceği bildiriliyor.

Tam bu keşmekeş sürerken bir başka çıkış ortalığı daha da karıştırdı. Başbakan Yıldırım ,?YPG´Yİ SİLAHLANDIRDI DİYE ABD´NE SAVAŞ İLAN EDECEK DEĞİLİZ,? başlıkları ile manşetlere taşınan bir demeç verdi BBC´ye.  

ABD´li  yetkililerin kendisine Suriye´de YPG güçlerini silahlandırma kararının "bir tercih değil, kısa vadeli bir gereksinim" olduğunu ve IŞİD´ Rakka´dan çıkarılmasının ardından YPG ile işlerinin biteceğini söylediğini açıkladı.

Yıldırım´ın bu sözleri Erdoğan´ın Beyaz Saray görüşmelerinde temkinli hareket edeceğinin işareti midir, yoksa bir dil sürçmesi midir, bu konu nedense hiç gündeme gelmedi. Ama her halükarda Türkiye´nin üst düzey yönetim efradının, PKK gailesinin temellerinin nerelere kadar uzandığı sorunsalına cesaretle parmak basmakta şu günlerde dahi çekimser kaldıkları bir kez daha ortaya çıktı. Bu bakımdan Yıldırım´ın, ?ABD´ye savaş ilan edecek değiliz,? sözleri kabullenilmeyen  ABD politikalarının sadece bir yönünü çağrıştırıyor. Aslına bakılacak olursa tam aksine olay bambaşka!  PKK üzerinden Türkiye´ye fiilen savaş ilan edilmiş durumda. Hem de ABD başta olmak üzre Batılı dost, ortak ve de müttefiklerimiz tarafından.  siyasal hakları, kültürel kimlikleri ve de Türkiye´nin bütününde coğrafi boyutları da aşan özerklik talepleri ve bunların karşılanması bahane edilerek Kürt asılllı yurttaşlarımızın 80´li yıllardan beri PKK bayrağı altında bir silahlı kalkışmaya yönlendirilmek istenmesi kimlerin gözde projesidir? PKK´ya  hangi kaynaklardan silah ve her türlü lojistik desteği sağlamaktadır? Uluslararası siyaset ortamında hangi odaklardan destek almaktadır? Bu sorular hiç usanmadan sorulmalıdır. Yanıtlarına göre de gereği yapılmalıdır!

Suriye iç savaşı sonrası bir başka gerçek de tekrar ortaya çıkmıştır: PKK ve diğer bölücü hareketlerin bir başka destek kaynağı Rusya´dır. 1984 yılında, Soğuk Savaş´ın en kızgın döneminde ilk PKK saldırıları başladığında  bunun ardında Sovyetlerin Anadolu toprakları ve tüm Ortadoğu üzerindeki hesapları yatmakta idi. ABD ve Batı daha o zamandan bu konuda Türkiye´yi açıkça yalnız bırakmakla, bunun sözde NATO koruması altındaki Türkiye´ye yönelik alan dışı bir saldırı başlangıcı olduğunu görmezden gelmekle bugün Suriye´de yaşanan kanlı savaşın ilk hamlesine de geçit vermiş oldular.

Tabloyu şöyle okumak olası: Suriye´de gerçekten kanlı bir satranç oynanmakta. Batılı ülkelerinhedeflerinden birisi Suriye´nin Rus nüfuz alanından çıkarılması, on yıllardır Rusların askeri olarak konuşlandığı bir coğrafyanın yaratılan istikrarsızlık sonunda en azından paylaşılması. Bu oyunda en önemli taşlar arasında Kürtler bulunmakta. Arap olmayan bir halkın, Arap dünyasında silah haline sokulması uzun vadeli semereler yaratacak bir hesap Batılı ülkeler açısından.Dolayısı ile  kim bu halkı kendi tarafına daha çok çekerse, bu paylaşım hesabında daha karlı çıkacak bir konumu elde edecektir.

IŞİD´in zuhuru bile bu satranç oyununda kendi başına bir ?gambit´ sayılabilir. Dikkat edilirse IŞİD´in hedef tahtasına oturtulması ile Kürt tarafı Kuzey Irak ambalajından çıkarak, Akdeniz´e kadar uzanan bir koridora sahip olma yolundadır. IŞİD sadece Esad´ın dize getirilmesi bağlamında değil, Suriye´nin genel paylaşımında da etkili bir silah olarak tasarlanmış ve piyasaya sürülmüştür.

Şu ana gelip üstünkörü de olsa durumu irdelersek  görüyoruz ki  Rusya da Kürt kartını, PKK´nın zuhuru sırasındaki hesaplarla dikkate alıp kullanmaya çalışmakta. . Nitekim Şam´ın rahat bırakılması adına Kürt oluşumlarının ve kantonlarının varlığından rahatsız olmuyor. Hatta bu bölgelerde bayrağını bile gösteriyor. Kendi güvenlik politikalarının gerekli oranda başarıya ulaşması adına Suriye´nin bölüşümünde bu faktörü uzun vadeli bir koz olarak hazır tutmaya yöneliyor.

Türkiye bu satranç oyununun hangi karelerinde? Baştan beri her yerinde. Suriye´de iç savaşın çıktığı andan, Şam´da namaz kılma hesaplarının telaffuz edildiği o meş´um dakikalardan itibaren, Türkiye her geçen gün kendi üzerine devrilecek bir yıkım dönemine adım adım yaklaşıyor. IŞİD´e ve diğer aşırı dinci muhalif gruplara kol kanat olmaya başladığı hamlelerinden bu yana giderek geri dönülmez krizlerin eşiğinde. Hudutları içerisinde nerede ise PKK´nın açıkça ilan ettirdiği  hedefleri doğrultusunda ?özerklik vaatlerine varan çözüm sürecine yöneldiği, bu çerçevede silahlı örgütlerin bölgeyi silah deposu haline getirdiği  ve askerin mücadeleden geri çekildiği dönemden bu yana bu tehlikelerin girdabında.  Güneydoğu halen temizlenmemiş bir barut fıçısı. Alan hakimiyeti tam olarak sağlanmış değil. Suriye´de işler Rusya ve Batılı ülkeler arasında bir dengeye oturtulduğunda bu barut fıçısı hangi taraftan geleceği belli olmayan bir kıvılcımın insafına kalmış durumda.

ABD´nin PYD´ye ağır silahlar vermesi bu tehditlerin sadece görünür yönünü ortaya koyuyor. Hatta bir uyarı da denilebilir. ABD,  Kürt unsurlara Rusya´dan daha yakın olmak, onların gücüyle gerek Suriye´de gerekse Kuzey´e yönelip Anadolu coğrafyasında olabildiğince üstünlük sağlamak hesaplarına uygun hareket ediyor. Amaç sık sık gündeme getirildiği üzere Büyük Kürdistan oluşumnu ortaya çıkarmak. Bunda da Türkiye´den düşen payı bir biçimde koparmanın alt yapısının hazırlanmakta olduğunu görmezden gelmek akla soğacak şey deği

 

 

 


Haber Kaynak : ÖZEL HABER

2.TUR ÖNCESİ TARİHE BİR NOT DÜŞMEK

ERDOĞAN, KILIÇDAROĞLU’NUN ADAY OLUP KARŞISINA ÇIKMASINI NEDEN İSTER?

23 NİSAN: EGEMEN ULUS OLMAYI BAŞARDIĞIMIZ GÜN!

LAİKLİK İLKESİNİN 85. YILDÖNÜMÜ’NÜ ANARKEN

GÜNDEM’DE KILIÇDAROĞLU’NUN 'HELALLEŞME' YOLCULUĞU VAR

CUMHURİYET YENİDEN

CHP’NİN İKTİDAR OLMA SORUNU VE ÖTESİ

 TÜRKİYE’YE KARŞI ABD’DEKİ DÜŞMANCA KAKOFONİK SESLER

KONGRE BASKINI DÜZENLETEN BİR BAŞKAN VE ABD’NİN HALLERİ

103. YAYIN YILINA GİRERKEN ‘VAZİYET-İ UMUMİYE’ !

ULUSAL EGEMENLİK İŞLEYİŞLERİNİ 2020 KOŞULLARINDA YENİDEN DEĞERLENDİRMEK...

YEREL SEÇİMLERDE ORTAYA ÇIKAN RİVAYETLER MUHTELİF DE?

KIBRIS´TA ?ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN´ ASLINDA BU GÜNLER İÇİN ÇÖZÜM OLDUĞUNU ANLAMAK GEREKMEZ Mİ?

TÜRK ULUSU´NUN ULUSAL EGEMENLİK SORUNU İLE SINAVI

YENİ REJİMİN SAKINCALARI CHP´NİN EFSANE MİTİNGLERİNDE NEDEN GÜNDEME GELMEDİ Kİ ?

CHP´DE İKİ YANLIŞTAN BİR DOĞRU ÇIKARMAYA ÇALIŞMAK

CUMHURİYET HALK PARTİSİ´NDE DE RESTORASYON, YOKSA?

İLERİ DEMOKRASİDE ?TAMAM MI, DEVAM MI?´ OYUNU!

ARTIK 24 HAZİRAN SONRASINA BAKMANIN ZAMANI

ASKIYA ALINMAKTA OLAN CUMHURİYET REJİMİNE KİM SAHİP ÇIKACAK?

YALNIZ KALINAN DÜNYA´DA İNGİLİZ´İN İPİNE TUTUNMAK

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli