ADANA’DA ULUSLARARASI SERGİ
KÜLTÜR SANAT 3.10.2021 09:50:00 1401 0

ADANA’DA ULUSLARARASI SERGİ

Adana'da açılan sergide Türkiye, Letonya, Hindistan, Moldova, İran, Amerika Birleşik devletleri, Tunus ve Norveç’ten 23 sanatçıya ait 33 eser yer alıyor.

 

Vahit Şahin

Korart Galeri ve Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı işbirliğiyle açılışı yapılan uluslararası sergide Türkiye, Letonya, Hindistan, Moldova, İran, Amerika Birleşik devletleri, Tunus ve Norveç’ten 23 sanatçıya ait 33 eser yer alıyor.

Uzun bir pandemi sürecinden sonra Korart galeride açılan sergide eserler, çok sayıda izleyiciyle buluştu.

Sergi hakkında yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Sergideki her bir eser, farklı bir kavramsal tartışma gerektiriyor. Sergide sanatçı ifadelerinin olmaması, eser açıklamalarının olmaması kendi tartışmamızı yapmamız, kendi hikâyemizi kurmamız için yapılmış bilinçli bir seçim. Sergide farklı plastik dillere, temalara, tekniklere ve yaklaşımlara sahip sanatçıların eserleri yer alıyor.

Mark Rothko Sanat Merkezinin küratörü MārisČačka’nın tipo baskı ve boyama tekniklerinin karıştırılmasıyla oluşturduğu tuval üzerine resmi, sanatçının iki medyayı bilinçli olarak karıştırdığı ve izleyiciyi yaratım süreci üzerinde 'düşünmeye' davet ettiği, bireysel bir sanatsal üslubu gösteriyor.

Polonya, Wroclaw Üniversitesi profesörlerinden MarekKulig’in‘Sacrophagum, Completorium’ adı nedeniyle sarkofacilere gönderme yapan üç boyutlu eseri kelimenin tam anlamıyla unutulmuş yerleri, harap duvarları veya tarihi literatürü akla getirir. Tarihsel geçmişle ilgili çağrışımlar, bizi belirli bir yerin veya nesnenin tarihini incelemeye teşvik eder. Eserin kum tabakası gibi yüzey dokusu; onu süpürmek, temizlemek, kazmaya ve keşfetmeye başlamak için bizi kışkırtıyor.İzleyicinin içgüdülerini uyandırıyor ve bu da sertleştirilmiş kaplamanın altına gizlenmiş ardışık katmanların keşfetmeye kışkırtıyor. MarekKulig’in eseri bizi kendi anılarımızı keşfetmeye, zamanda geriye gitmeye ve geçmişin sırlarına ulaşmaya zorluyor.

Wroclaw Üniversitesi doktorantlarındanAlicjaPruchniewicz; tuvalin geleneksel biçimini zorlayan, ince bir degredasyonla renk alanları oluşturan minimalist çalışmaları son derece modern bir yaklaşımı yansıtıyor. Dört parça tuvalden oluşan eseri; doygun renkleri, geometrik ve organik şekilleri keşfeden soyut resimlerden ilham aldığını düşündürüyor. AlicjaPruchniewicz ilhamını büyük ölçüde yakın çevresinden ve çağdaş toplumun sıradan, gündelik yönlerinden de alıyor gibi görünüyor. Süreç ve teknikler söz konusu olduğunda, Pruchniewicz'in tuvaller oluşturmak için kendine özgü bir yöntemi olduğu açıktır.

Amerikalı sanatçı JoAnnMorning’intuval üzerine akrilik tekniğindeki üç resmi; Paul Klee, AugustMacke başta olmak üzere çok sayıda avangard sanatçıya ilham kaynağı olan Tunus’tan temaları içeriyor. Morning’in resimleri mavi ve beyazı bir araya getirerek Hammamet’e,SidiBou Said’e tutkusunu yansıtırken, Akdeniz’in öte yakasına serin bir çağrı yapıyor.

Letonyalı sanatçı BaibaPriedīte’nin suluboya tekniğindeki resmi izleyiciye, hayal gücünün iç kaynağına, derinlerde bir yolculuk yapması için basit ve özgün bir fırsat veriyor. Renk bulutlarının ve form sislerinin arkasında ne göreceğimizi veya kiminle karşılaşacağımız hayal gücümüze bağlı.

Çukurova Üniversitesi profesörlerinden Nimet Keser’in ‘Kilikya’da Bahçeler’ adlı soyut resmi sanatçının boyaya, renge, ışığa duyduğu tutkuyu, yaşam enerjisini gösterirken neredeyse izleyiciye sinestetik bir deneyim yaşatıyor. Resim; bizi Kilikya’nın renkleri arasında dolaştırırken taze kokular, sakinleştirici ezgiler, huzur veren fısıltılar duymamızı sağlıyor.

Trakya Üniversitesi öğretim üyelerinden Mustafa Haykır’ın‘Ama Onlar Noktürn’ adlı resmi görmeye alışkın olmadığımız bir portredir: Bir şempanzenin portresidir. Sergi salonuna girişte izleyiciyi karşılayan şempanze, hafif sağa çevirdiği başıyla diğer eserlere, belki de kendimize dönüp bakmamızı söylüyor. Sanatçının kullandığı renklerle bu bakışı birleştirince bize taşınan keder, insanın ‘kendinden olmayana’ ‘ötekine’ bir daha bakması gerektiğini düşündürüyor. Resimdeki şempanzenin yerine ‘kendi ötekimiz’ her kimse, onu koyup bir daha düşünmeye çağırıyor.

Norveçli seramik sanatçısı HanneHoukum’un ‘Three Blue Brothers’ adlı seramikleri, nesnenin işlevini fesheden bir yaklaşımın ürünleridir. Bu üç mavi kardeş içine çiçekler koyacağımız vazolar, ince zanaatçılık örnekleri değil; son derece samimi, keyifli ve narin vazo heykelleridir.

Çukurova Üniversitesi profesörlerinden BirnurEraldemir’in alçak bir platform üzerinde sergilenen ‘Adı Yok’ adlı ahşap yontusu, eğilip bakmamızı gerektiriyor. Eğildiğimizde tek bir gözle gözgöze geliyoruz. Herkes o göze bir kere bakmalı.

Çukurova Üniversitesi profesörlerinden Suat Karaaslan’ın ‘Oturan Figür’ adlı eseri, organik ve geometrik yaklaşımı bir araya getiren özelliğiyleinsanın/insanlığın kendini keskin sınırların içine hapsetme olgusunu düşündürüyor.

Moldova Güzel Sanatlar ve Müzik Akademisi profesörlerinden IarinaSavitkaia-Baraghin’in ‘A Woman in the Men World’ adlı eseri; bir yanıyla impasto ve renkle inşa edilmiş bir masal fragmanıyken diğer bir yanıyla neşeli bir feminist eleştiridir. 

Mersin Üniversitesi profesörlerin Arzu Uysal’ın geleneksel ve çağdaş yaklaşımları birleştirdiği tuvalleri materyal olarak iplik ve boyayı, teknik olarak dijital baskı ve nakışı kullanarak oluşturduğu soyut kompozisyonlar son derece yalın ve kararlı görünüyor.”

Ayrıca sergide Ali Doğan, AvijitMukerjee, Cem Demir, Emrah Uysal, Filiz Yıldız, Meltem Gökmen, Mustafa Çapar, Mükremin Şahiner, Özgür Aktaş, ParyMalekzadeh ve RebeccaMann’in eserleri de yer alıyor. 

Sergi, 15 Ekim 2021 tarihine kadar Korart Galeri’de izlenebilir.

(vş)


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

“STOA FELSEFESİ VE TARSUS'TA STOACILIK”KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

ADANA’DA BAĞLAMA GÜNLERİ’NİN İKİNCİSİ GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Düş ve Gerçek Arasında Çareli Çaresiz Çizgiler Kitabı

Sanatçı Selva Özelli Solo Sergisi ile ABD’de

“Doktordan Az Kullanılmış” bu defa bir kitap adı

HÜSEYİN SÖZLÜ, "AĞUSTOS AYI TÜRK'ÜN ZAFER AYIDIR"

İZMİT ALTIN PİŞMANİYE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ‘’BELGESEL FİLM YARIŞMASI’’ FİNALİSTLERİ BELİRLENDİ

EMEKLİLERİN YENİ ADRESİ ‘EMEKLİ KÜTÜPHANESİ’

İZMİR KULLUK İLE TANIŞIYOR

ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

“Soul Müziğin Diva”sı Imany, 7 Eylül’de Türkiye’de

‘ÇOK YAŞA CUMHURİYET’ ÖDÜLLÜ BESTE YARIŞMASI BAŞVURULARI İÇİN SON HAFTA!

TÜRK RESSAMLARIN LONDRA ÇIKARMASI!

YILDIZ TOZU KARAKTER ANALİZLERİ

"ZAFERİN RENGİ" GÜÇLÜ OYUNCU KADROSU İLE ÇEKİMLER İÇİN GERİ SAYIMA BAŞLADI!

Büyükşehir ve YEDAM’dan bağımlılıkla mücadelede iş birliği

AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI’NDA TÜM TÜRKİYE "ŞEHRİNİ KEŞFEDECEK- GELECEK ENERJİSİNİ KORUYACAK!”

12. ULUSLARARASI İZMİT PİŞMANİYE, MÜZİK ve DANS FESTİVALİ,25-27 AĞUSTOS’TA

‘’20. GELECEĞİN SİNEMASI’’ YARIŞMASININ JÜRİ ÜYELERİ AÇIKLANDI

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli